tatlidede

TİM 62 büyükelçiyi Mardin’de buluşturdu

Mardin Erdoba Elegance otelinin toplantı salonunda 69 ülkenin ülkemizdeki temsilcileri bulunuyor.
  • 22.09.2014 21:30
TİM 62 büyükelçiyi Mardin’de buluşturdu
Bu temsiliyet sayısı dünya nüfusunun yüzde 64’üne, ticaret hacminin ise yüzde 52’sine tekabül ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin büyükelçileri Mardin’e davet ederek ikili ilişkileri geliştirmek üzere gerçekleştirdiği bu organizasyon, TİM için de büyükelçiler için de bir ilk. Belli ki son da olmayacak. Mardin’in ilk ziyaret için seçilmesinin pek çok nedeni var ama daha çok farklı dinlerin ve etnik kökenlerin birlikte yaşayabildiğinin somut kanıtı.

Ezan ve çanların aynı anda çaldığı, Müslüman, Hıristiyan, Ermeni, Yezidi ve Süryanilerin bir arada yaşadığı Mardin, belli ki yabancı temsilciler için de epey cazip olmuş. Başkan Büyükekşi, “115 büyükelçiye davet gönderdik, 30’u katılır diye düşündük ancak 62 sayısı beklediğimizden daha çok ilgi olduğunu gösteriyor.” diyor. Vali Mustafa Taşkesen ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, konuşmalarında özellikle şehrin zengin kültür mozaiğine dikkat çekiyor ve büyükelçilik yetkililerini Mardin’e yatırım yapmaya davet ediyor. Başkan Türk, “Eğer proje yapmazsanız Mardin’den çıkamazsınız!” diyerek espri de yapıyor.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, TİM’in Mardin ile başlayan Anadolu gezilerinin ticari ilişkileri geliştireceğine inandığını söylüyor. Dileğinin sürdürülebilir ilişkiler kurmak olduğunu, DEİK’in bu anlamda projelere açık olduğunu ifade ediyor. TİM’in yanı sıra devlet, hükümet ve yerel yönetimin temsilcileri, projelere açık olduklarını söylüyor. Yeter ki ihracatı geliştirmeye yönelik olsun.

Bu bir davettir
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mardin toplantısının amacını, “76 milyon nüfusu, 820 milyar dolarlık ticari büyüklüğü ve 420 milyar dolarlık dış ticareti olan Türkiye’yi 2023 hedefi 500 milyar dolarlık ihracata götürecek tek yol ihracattır. Sizleri daha çok iş ve işbirliği yapmaya davet ediyorum.” diyerek açıklıyor. Başkan, iletişimin gücünü biliyor. Haklı da ofis dışında insanlar kasılmadan birbirini daha iyi anlıyor.

2023 ihracat hedefine ulaşmak için şu an kilo başına 1,5 dolar olan ihracat rakamının 3 dolara, 98 milyon tonluk büyüklüğün 166 milyona çıkması gerekiyor. Peki, bütün bunlar nasıl olacak? Başkan Büyükekşi, Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarımı sürecin kaldıraçları olarak kullanılacaklarını söylüyor.

İrlanda ve Hollanda ile TİM’in hâlihazırdaki işbirliklerini açıklayan Büyükekşi, salonda cazibe oluşturuyor. Büyükelçilerin not aldığını görüyorum.

Başkan Büyükekşi, benim de süreci izlediğim, hazırlığı 1,5 yıl süren Türkiye Markası çalışmasının tamamlandığını da müjdeliyor. 28 Eylül’de tasarımı biten çalışmanın lansmanını yapacaklarını söyleyerek salondakileri davet ediyor. İşte buna gerçekten çok sevindim. Yamalı bohçaya dönen sektör logolarının aynı logo ile ifade edilmesi Türkiye algısı için önemli.

Tüm dünyanın ortak dili müzik
Mardin gezisine ilişkin görüşlerini açıklamak üzere Meksika ve Kuveyt büyükelçileri söz alıyor. Belli ki Mardin’de gördüklerinden oldukça etkilenmişler. Tarihin inançla yoğrulduğu savaşa çok yakın bir bölgede barış içinde yaşandığını görmek, ekonomik istikrar arayan yabancı yatırımcı için ikna edici olabilir.

Muhteşem manzarasıyla Mardin Denizi’ne bakan Sakıp Sabancı Müzesi’nin terasında yerel müzisyenlerin muhteşem performansı, Cercis Murat Konağı patroniçesi Ebru Demir’in otantik sunumuyla yenilen Mardin lezzetleri, büyükelçileri oldukça etkiliyor. Davul vurmaya başladığında telaşla halaya katılan hanımın Sırp büyükelçisinin eşi olduğunu öğreniyorum.

Mardin’e talep çok ancak önce sorunlar çözülmeli
Vali Mustafa Taşkesen, “İnsanlar şehirleri inşa eder ancak Mardin iz bırakan bir şehir, bu nedenle insanları şekillendiriyor.” diyor. Kendimden yola çıkarak bu söyleme katılmamak mümkün değil. Mardin, mistik havasıyla kendine çekiyor. Ancak geçtiğimiz yıl bir milyon turistin geldiği şehir, ne altyapısı ne de hizmet sektöründeki insan kaynağıyla geleceğe hazır değil. Korkum, bu kadar talep varken potansiyelin heba edilmesi. Kaldı ki Mardin’in tek problemi keşke turizmde insan kaynağı olsa.

Mardin’de tarımda kullanılanlar dâhil yüzde 95’i kaçak elektrik kullanılıyor. Pek basına yansımadı ancak bölgenin elektriği hasat döneminde kesilince gerginlik tırmanmış. Çözüm sürecine olumsuz etkisi olacağı düşüncesiyle sürecin yönetimi zamana yayılmış. Mardin’de elektrik, sorun listesinin ilk sırasında çözüm bekliyor.

Başkan Ahmet Türk, demokratik açılımın ekonomik gelişmeyle hedefine ulaşacağını söylüyor. Büyükşehir statüsünün Mardin için erken olduğuna vurgu yapan Türk, geçmiş dönem verilen imar izinlerinin şehrin otantik dokusunu olumsuz etkilediğini söylüyor. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde zabıta sayısı 7 ve İngilizce bileni yok!

Çocuk gelinler olmasın demek kolay, aksiyon almak gerek Mardin’de Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert ile sohbet ederken beni de çok memnun eden bir çalışmadan söz ediyor. Birlik TİM ile birlikte Kızıltepe Kız Meslek Lisesi’ne konfeksiyon ve nakış atölyesi açmış. Amaç bölgede gelişecek hazır giyim sektörüyle, çözüm sürecine katkı ama daha da çok çocuk gelinler konusunda bir çıkış yolu bulmak. İş tutmuş gözüküyor çünkü geçen yıllarda öğrenci bulmakta zorlanan atölye şimdilerde otel ve restoranlara önlük ve forma dikiyor. Bir fikir muhteşem olabilir ama aksiyon almak ve hele iş sonuçlarına dönüştürmek başka bir şeydir. Bu ülkede tekstil Denizli’den sorulur, devamı da Birliğe çok yakışır.

GÜNSELİ Ö. OCAKOĞLU [email protected]

Yorum Yaz