tatlidede

Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına - Shems Friedlander Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kimin eseri? Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kitabının yazarı kimdir? Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına konusu ve anafikri nedir? Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kitabı ne anlatıyor? Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına PDF indirme linki var mı? Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kitabının yazarı Shems Friedlander kimdir? İşte Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 19.08.2022 21:00
Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına - Shems Friedlander Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Shems Friedlander

Çevirmen: Ömer Çolakoğlu

Orijinal Adı: When You Hear Hoofbeats Think of a Zebra

Yayın Evi: Sufi Kitap

İSBN: 978-605-5215-24-8

Sayfa Sayısı: 176

Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

 “Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına başlığı zımni bir mesaj taşıyor: Artık toynak sesi duyar duymaz at düşünmeyi bırak. 

Shems Friedlander’ın bu kitabı sufilerin mecazlarıyla sesleniyor; hikâye ve kıssalarla için içindekine ulaşıyor. Daimici psikolojiye ait bu rehber kitap, tam da modern zamanların gaflet uykusundan berrak ve manalı bir hayata uyanmak isteyenler için.” - Daniel Goleman’ın takdiminden. 

70’li yıllarda tasavvuf yoluna giren, Amerikalı fotoğrafçı, film yapımcısı, ressam ve yazar Shems Friedlander, Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına’da klasik tasavvufi sohbet üslubundan ve bu geleneğin vazgeçilmez bir unsuru olan derviş menkıbelerinden güç alarak modern hayatın rutini içinde sıkılmış, sıkışmış insana kadim hikmeti hatırlatıyor. 

Friedlander, hayatın ebedî hakikatlerini açıklayarak hayalle gerçeği, kuru bilgiyle irfanı ayırt etmeyi; eşya ve olayları yeni bir gözle görmeyi, yeni bir bakışla düşünmeyi, her daim uyanık ve zinde kalmayı tavsiye ediyor. İncelikle işlediği kıssalarla gözden kaçırdığımız anları ve bu anların önemini sorgulatarak, bizi sabır, şükür, manevi eğitim, dünyanın geçiciliği gibi en temel meselelerimizle yüzleştiriyor.

Birçok üniversitede ders veren, hâlen Mısır’ın en saygın yükseköğrenim kurumlarından Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde görev yapan ve Kraliyet İslami Araştırmalar Enstitüsü (RISSC) tarafından Sanat ve Kültür alanında 2012’nin “En Etkili 500 Müslümanı” arasında gösterilen Friedlander, Türkçede yayımlanan bu ilk eserinde bizi manevi potensiyelimizi gerçekleştirmeye davet ediyor.

Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına Alıntıları - Sözleri

  • ...hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti...
  • Her sabah kalktığımızda iki şeyi hatırlamalıyız: Allah ve ölüm.
  • Şeyh Muzaffer Efendi Hazretleri şöyle demiştir: "Allah'a iman, dünyanın hastalıklarına karşı bir aşıdır."
  • Sana rağbet etmeyenin peşinden koşma.
  • Cehalet sahrasında kaybolma ve maksadın unutulması tehlikesi varsa o yolu terk etmek, ilerleyip de bilinmez tehlikelere ve öngörülemeyen risklere maruz kalmaktan yeğdir.
  • Hayatımızdaki her bir şeyin Sünnetullah'ı anlamak için O'nun tarafından yollanan bir mesaj olduğunu nasıl anlayabiliriz? Bir hadis-i şerifte, "Sana isabet eden şey seni ıskalayamazdı ve ıskalayan da isabet edemezdi." buyrulur. Her bir şey kaderde vardır ve her şey Allah'ın, O'nun ilminin bir izidir.
  • Vücudumuzla dünyayı tecrübe eder, çölde ilerleyen bir yolcu gibi bu dünyanın içinden geçeriz; kimse burada kalmaz.
  • İstediğimiz rüyayı görelim, eninde sonunda hakikate uyanacağız.
  • Kendimizi alıştığımız şeylerden bir bir kesebilmeliyiz. İşe yaramadığını artık gördüğünüz ve bir anlamı olmayan şeyleri hayatınızdan kopartıp atın. Artık bir oyuncak hâline gelmiş şeyleri çıkartın hayatınızdan.
  • hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti...

Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İnsanın otomatik hale gelen bir yaşantıda, en önemli şeyleri unuttuğunu ve bu nedenle monotonluktan uzaklaşarak olaylara farklı açılardan yaklaşmamız gerektiği vurgulanıyor. Bu kapsamda daha fazla islam dininin önem verdiği konulardaki bakış açısının önemli olduğu ve Allaha yaklaşmak için neler yapmamız gerektiği anlatılıyor. Her bir önem parametresi kıssalarla desteklenerek okuyucunun kafasında daha iyi yer tutması sağlanıyor. Nerden gelip nereye gideceğimizi düşünenlere ve bu ikisinin arasında neler yaptığımızı irdeleyenlere yönelik akıcı bir kitap. (Hiç)

İsmiyle ilgimi çeken bir kitap. Kitaba başlayana kadar neyle ilgili olabileceğini hiç düşünememiştim. Meğer toynak sesini duyunca otomatik düşünceler bize atı anımsatır; fakat toynak sesi bir zebraya da ait olabilir. Başlığın altındaki mesaj çok etkileyici gerçekten. Hakikaten insanoğlu otomatik düşünceleriyle yaşıyor. Bununla birlikte alternatif düşünceleri de göz önünde bulundurmamız gerektiğini vurguluyor. Kitabın içeriğinden bahsedecek olursam; alt başlığı tasavvuf sohbetleri adı üzerinde kıssadan hisseler paylaşılmış. Keşke okurken not alarak okumuş olsaydım sizlerle paylaşırdım. İçerisinde çok güzel düşündürücü sözler var. Arada gaflete düşüp unuttuğumuz gerçekleri hatırlatıcı nitelikte. Bu sebeple her ne kadar bildiğimiz şeyler olsa da arada özümüzü hatırlamak için güzel bir kitap. Ve güzel yanı yazarın o hissi karşı tarafa aktarmadaki başarısı. Kitabın ismiyle içeriğin ilişkisine gelecek olursam; onu ben henüz anlayamadım. Kitabın adı ayrı güzel, içeriği ayrı. Aralarında bir ilişki varsa da ben anlayamadım. Onu da okuyup anlayan biri olur, beni de aydınlatırsa sevinirim. (merve tan)

Akıcı ve son derece anlamlı bir eser. Yazar, anlatmak istediği konuyu kıssalar ile anlatmış ve bu yöntemin etkili öğretme yöntemi olduğuna dikkat çekmiş. Gerçekten de anlatılan kıssalar zihnimizde yer edecek ve unutulmayacak şekilde sunulmuş önümüze. Ders çıkarılası ve üzerine düşünülesi bir kitap, tavsiyemdirr. ALINTILAR: •"Dil doğrudan Kalbe bağlıdır.Derler ki bir kişinin karakteri dilinin altında gizlidir, çünkü dil, kalpte bulunanı söyler. O yüzden, konuştuğumuzda kalbimizde olanı ifade etmiş oluruz. Ve Allah Teala bir hadis-i kudside bütün aleme sığmadığını ama bir mümin kulunun kalbine sığdığını ifade buyururken kötü düşünceler, işler ve şüphelerle dolu bir kalpten bahsetmiyor. Böyle bir kalp evvela temizlenmelidir." •"Hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti..." •"Bir asırlık plan yapabilirsiniz, fakat bir sonraki an ne olacak bilemezsiniz." (şems)

Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına PDF indirme linki var mı?

Shems Friedlander - Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Shems Friedlander Kimdir?

“New York City’nin kalbinde” doğmuş olan Shems Friedlander ödüllü bir grafik tasarımcısı, usta bir fotoğrafçı, ressam, şair, film yapımcısı ve tasavvuf hakkında kitapları olan bir yazardır.

İkisi Hz. Mevlâna ve semazenler hakkında olmak üzere dokuz kitabı vardır. Tabloları New York ve Kahire’de sergilenmiş; çizim ve fotoğrafları muhtelif özel koleksiyonlarda yer almıştır. Çektiği Türk dervişlerin fotoğrafları, belgesel klasikleri hâline gelmiş; New York, Kahire, İskenderiye ve Dubai’de sergilenmiştir.

En son çektiği Faysal: Bir Kral’ın Mirası isimli belgesel filmin dünyada ilk gösterimi Kasım 2012’de Londra’daki BAFTA Tiyatrosu’nda gerçekleştirilmiş ve eser, Chagrin Falls Belgesel Film Festivali’nde gösterilmiştir.

Shems Friedlander başta Mekke, Medine, Kahire ve İstanbul olmak üzere bütün Ortadoğu’da muhtelif şeyh efendilerden feyz almış, istifade etmiştir.

Kraliyet İslami Araştırmalar Enstitüsü tarafından Sanat ve Kültür alanında 2012’nin “En Etkili 500 Müslümanı”ndan biri seçilmiştir.

Hâlihazırda Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde görsel iletişim alanında profesör olarak ders veren Friedlander, dönüşümlü olarak Kahire ve İstanbul’da ikamet etmektedir.

Shems Friedlander Kitapları - Eserleri

  • Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına
  • Kış Hasadı
  • Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı

Shems Friedlander Alıntıları - Sözleri

  • Lutuflar, nimetler çeşitli kılıklarda girer hayatımıza. (Kış Hasadı)
  • Mürşitler der ki, içinde Allah’ın adı olmayan bir nefes israf edilmiş bir nefestir. (Kış Hasadı)
  • Hz. Şems konuşuyor. "İtminan gözü her kusura donuktur, hoşnutsuzluk gözü her çirkinliği ortaya çıkarır. Bir şeye olan muhabbetin seni kör ve sağır kılar, yani, sevilenin kusurlarına karşı. İnsan kusur görmeye başladı mı, bil ki muhabbet azalmıştır." (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Bütün ızdıraplarımız sahip olunamayacak şeyler istemekten ileri gelir. İnsan istemeyi bıraktığında bütün acılar ve ızdıraplar da onu terk eder. Dünyayı arzulamak, her düşmandan daha şedit bir düşmandır. (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Muzaffer Efendi sohbet buyuruyor. "Kitap okuyun. Sonra bakarsınız Allah size kitaplarda yazmayan şeyleri de açar." (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Toprak gibidir bu beden; kemikler dağa benzer, beyin madenlere. Mide denizdir, bağırsaklar nehir, sinirler sayısız küçük çay, etlerimiz ise tozla çamur. (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Peki, 13. yüzyılda yaşamış bir zat-i şerîf olan Hz. Mevlânâ'nın sözleri nasıl oluyor da hem günümüze birçok şey söyleyebiliyor hem de dünyanın mevcut problemlerinin çarelerini barındırıyor? El-cevap: hakikat zamana tabi değildir. (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Şeyh Muzaffer Efendi Hazretleri şöyle demiştir: "Allah'a iman, dünyanın hastalıklarına karşı bir aşıdır." (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Muhabbet etmek ve bin bardak çay içmek (Kış Hasadı)
  • Sözlük anlamı 'kapı eşiği' demek olan Farsça 'dârviş" kelimesi, 'aydınlanmanın eşiğinde' duran sufiyi anlatmak için hem Arapçada hem Türkçede kabul görmüştür. (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Kendimizi alıştığımız şeylerden bir bir kesebilmeliyiz. İşe yaramadığını artık gördüğünüz ve bir anlamı olmayan şeyleri hayatınızdan kopartıp atın. Artık bir oyuncak hâline gelmiş şeyleri çıkartın hayatınızdan. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • “Sadece ihtiyacın kadar ye, ancak uyku seni galebe ettiğinde uyu ve ancak lazım olduğunda konuş.” (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Her sabah kalktığımızda iki şeyi hatırlamalıyız: Allah ve ölüm. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti... (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Hiç bulutlara bakmak için vakit ayırdınız mı efendim? (Kış Hasadı)
  • İstediğimiz rüyayı görelim, eninde sonunda hakikate uyanacağız. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Hayatımızdaki her bir şeyin Sünnetullah'ı anlamak için O'nun tarafından yollanan bir mesaj olduğunu nasıl anlayabiliriz? Bir hadis-i şerifte, "Sana isabet eden şey seni ıskalayamazdı ve ıskalayan da isabet edemezdi." buyrulur. Her bir şey kaderde vardır ve her şey Allah'ın, O'nun ilminin bir izidir. (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)
  • Japonlar her gün yedi zeytin ve bir incir yemenin insan bedeninin bağışıklık sistemine iyi geldiğini keşfettiler. Kur'ân-ı Kerîm'de zeytin kelimesi altı kere, incir kelimesi de bir kere geçiyor. (Mevlana Celaleddin Rumi'nin unutulmuş mesajı)
  • Hz. Mevlâna " Susuzun suyu aradığı gibi su da susuzu arar," buyurmuştur. (Kış Hasadı)
  • ...hepimizin yaşayacak üç günü var; ikisi geçti gitti... (Toynak Sesini Duyunca Zebra Gelsin Aklına)

Yorum Yaz