tatlidede

TUSKON, İşadamlarını Mardin'de buluşturdu

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen Turizm ve Madencilik Yatırım Formu, Mardin’de gerçekleşti.
  • 05.03.2011 18:19
TUSKON, İşadamlarını Mardin'de buluşturdu

Vizelerin kalkması ve serbest ticaret anlaşmaları ile Güneydoğu’nun toplam ülke ihracatından aldığı payın yüzde 30’lara çıktığını belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Antakya’dan Şırnak’a kadar beti benzi atan şehirlerimiz, canlı birer şehre dönüştü.”dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen Turizm ve Madencilik Yatırım Formu, Mardin’de gerçekleştirildi. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, GÜNSİAF Başkanı Cahit Erbalcı, MARİAD Başkanı Mehmet Ali Babaoğlu ve bölgeden gelen iş adamlarının katılımı ile yapılan forumda, başta Mardin olmak üzere Güneydoğu Bölgesi’nin turizm ve madencilik sektörleri masaya yatırıldı.

Forumda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, başta Mardin olmak üzere bölgede yaşanan hareketliliğin ve atılımın Türkiye’nin yaptığı atılımdan farklı olmadığını söyledi. 30 yıldır dünyanın birçok bölgesine iş seyahatleri yaptığını belirten Rızanur Meral, Türkiye’nin itibarının ve imajının bu kadar yüksek olduğu bir dönemi hiç yaşamadıklarını açıkladı. Rızanur Meral, “Şu anda Türk işadamlarına bütün dünyanın bakışı çok farklı. Bazen hatalar yapılıyor ve hala Türkiye’yi eski dönemlerdeki gibi imkanları sınırlı ve eziklik içerisinde sanıyorlar. Ama bizler bir masaya oturduğumuzda ve kendimizi anlattığımızda, karşı taraf bizi masadan kaldırmamak için her yolu deniyor. Artık karşılarında dik duruyoruz. İşadamlarımız yatırımları ile tüm dünyaya açılıyor.” dedi.

Vizelerin kaldırılması ve serbest ticaret anlaşmalarının yapılmasının komşu ülkelerle ticaretin artışında oldukça etkili olduğunu söyleyen Rızanur Meral, “Bu vesile ile komşularımızla yaşadığımız ticari gelişme Yunanistan’ı da etkiledi. Şimdi Yunanistan da vizeleri kaldırmak için çalışma yapıyor.” diye konuştu.

KOMŞULARLA TİCARET HIZLA ARTIYOR
8 yıl önce bölgeden komşu ülkeler yapılan ticaretin toplam ticaret içindeki payın yüzde 9 iken, gelinen noktada bu oranın yüzde 30’lara çıktığına dikkat çeken Rızanur Meral, “Beti benzi atmış şehirlerimiz, vizelerin kalkması ve serbest ticaretin artması ile birlikte canlı şehirlere dönüştü. Antakya’dan Şırnak’a kadar bu hareketliliği görmeniz mümkün. Bu yabancı ülkeleri de etkileyen bir konu. Bizim şansımız devletimizin, hükümetimizin, STK’ların ve iş dünyasının arasındaki koordinasyonun oldukça üst seviyelerde olması.” değerlendirmesinde bulundu.

Bölgeye yatırımcı çekmenin tek başına hükümetin verdiği teşviklerle oluşmayacağını da ifade eden Rızanur Meral, öncelikle bölgenin iş dünyasına tanıtılması gerektiğini vurguladı.

2023’E 5 MİLYON TURİST BEKLİYORUZ

Forumda konuşan Vali Hasan Duruer ise Mardin’in turizm ve madencilik sektörlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mardin’de fosfat, sülfirik asit, silis ve kil madenlerinin bulunduğunu belirten Vali Duruer, “Ciner Grubu ilimizde fosfat ve sülfirik asit olmak üzere 3 tesis kurmayı planlıyor. Bunun yanı sıra Çanakkale Seramik önümüzdeki süreçte bölgemize tesis kuracak. Bunun yanı sıra Uşak’tan da bir seramik firması ilimize yatırım yapmak için görüşmelere başladı. Yakın bir zaman içerisinde Mardin ilimiz Türkiye’nin seramik üstlerinden birisi olacak.” vaadinde bulundu.

Mardin’de haziran ayı sonundan itibaren yatak kapasitesinin 500’den bin 500’e çıkacağını açıklayan Vali Duruer, 60 milyon dolarlık yatırımla önümüzdeki yıl açılışını yapacakları tesislerle hedeflerinin 2023 yılında 5 milyon turistin kenti ziyaret etmesini beklediklerini ifade etti.


Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Başkanı Cahit Erbalcı ise Türkiye’nin yükselen trendinin turizm olduğunu ve bu sektörün gelecekte çok önemli yatırımlara vesile olacağını kaydetti. Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep’in de yer aldığı bu bölgenin turizmcilerin önemli fırsatlar sunduğunu açıklayan Erbalcı, yatırımcılara seslendi: “5 yıl sonra şu anki fırsatları yakalayamayabilirsiniz. Bu nedenle elinizi çabuk tutmanızı öneriyoruz.”
Mardin İş Adamları Derneği (MARİAD) Başkanı Mehmet Ali Babaoğlu, Mardin’in dinlerin ve medeniyetlerin buluştuğu bir şehir olduğunu kaydetti. Yurt içi ve özellikle de kültür turizminin yaygınlaşmaya başladığı bir dönemde, bu alanda yapılacak olan yatırımların gittikçe önem kazandığına dikkat çeken Babaoğlu, bölgedeki potansiyelin büyük olduğunu vurguladı.

Yorum Yaz