tatlidede
tatlidede

Yapay Korkular Esarettir

Yapay Korkular Esarettir

Korku insanda doğuştan var olan bir duygudur. Sevgi, nefret gibi duygular ne kadar doğalsa korku da o kadar doğaldır. Dolayısıyla bir insanın hiçbir şeyden korkmadığını dile getirmesi bir abartıdan başka bir şey değildir. Onun bu sözleri ciddiyetten, inandırıcılıktan uzak olduğu içindir ki gülüp geçilir. Hiçbir şeyden korkmadığını dile getiren biri olsa olsa cahildir. Çünkü o her şeyden önce korkunun yaratılmış olan tüm varlıkların ortak vasfı, niteliği olduğundan habersizdir. Korku/ların yaratılmışlara has bir duygu olduğunu bilmeksizin konuşmaktadır.

   Madalyonun tek tarafından bakıldığı zaman korku/lar negatif, olumsuz olarak görülür. Olumlu tarafları görmezlikten gelinir. Bir meziyet olarak görülmediği için sahiplenilmez hatta ona eksiklik gözüyle bakılır. Oysaki köylerin, kasabaların, kentlerin kurulması ve oradan büyük medeniyetlerin inşa edilmesi bir bakıma insandaki kendini savunmaya alma duygusundan kaynaklanıyor. Yani insanları bir araya getiren duygu korku, tedirginlik ve endişedir. Belki de insandaki bu duygu olmazsa idi koca medeniyetler olmayacaktı. Ama buna rağmen korku kavramsal düzeyde bilinçaltımıza kötü çağrışımlar uyandıran bir anlam içeriğine sahip olarak yerleşmiştir denilebilir. Öyle olduğu içindir ki öteki duygular kadar işlenmez. Hatta bu duygu yokmuş gibi davranılır. Mesela insanın seven bir varlık olduğundan bahsedildiğinde olumsuz anlamda bir tepki vermeyiz. Hatta bundan dolayı iki kişinin birbirini sevmesine ses çıkarmaz, doğal karşılarız. Ama söz konusu korku olunca iş değişir. Bir insanın yüzüne onun korktuğundan bahsederseniz kıyametler kopar. Hemen savunmaya hatta saldırıya geçerek korkmadığını ispat etmeye çalışır. Belki de hepimizde var olan bir savunma refleksi devreye girer. Çünkü korku bir meziyet, iltifat olarak kabul edilmediği için hemen böyle bir savunmaya geçilir.

   Aslında konuşmak istemediğimiz, üzerini örtmeye çalıştığımız korku değil; ürettiğimiz korkulardır. Sorun korkunun kendisi değil; ürettiğimiz yapay korkulardır. Oraya girmeye çalışmak istemediğimiz gibi başkalarının oraya girmesine müsaade etmeyiz. Dolayısıyla yapay korkular tabu haline dönüşünce bir ömür boyu demoklesin kılıcı gibi başımızda sallanıp dururlar. Onlarla yüzleşmeyi göze alamadığımız için hayatın her alanında karşımıza çıkarlar. Bir bakıma hayatımıza yön verirler. Oysaki korku üzerine hayat inşa edilemez. Korkuya dayalı bir anlayış, yaşam biçimi ancak köle ruhlu insanlar ortaya çıkarır. Yapay korkular insanın kişiliğini, özgürlüğünü, özgüvenini elinden alır ve onu başkalarının kölesi yapar. O artık bir nesne, figürandır. İnsani değerlerini yitirdiği için çok rahat bir şekilde başkaları tarafından kurulabilir/ kurgulanabilir. Yapay korkular sadece fertleri değil toplumları da silikleştirir, değersizleştirir. Öyleyse onlarla aramıza bir mesafe koyabilir miyiz ya da onlardan sıyrılmamız mümkün mü? Yaratılmışların tümünde var olan duygu düzeyindeki korkuyu içimizden söküp atmak mümkün değil. Yani var olduğumuz ve hayatımızı devam ettirdiğimiz sürece korku içimizde bir duygu olarak var olacaktır. Bu duygu kimi zaman depreşecek kimi zaman da kendini unutturacaktır.

   Ama zaman içerisinde pek çok faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıkan yapay korkular böyle değildir. İnsan psikolojisi, ruh hali, çevre faktörleri bu korkuları besler, üretir. Korku olarak gördüğümüz, hissettiğimiz, yaşadığımız birçok şeyin zamanla korku olmadıkları anlaşılır. Bu tür yapay/suni korkularla yaşamak yerine onlarla yüzleşmek gerekir. Aksi halde bu tür korkular karakterimiz haline gelir.

   Vahiy böylesi yapay/suni korkuların terbiye edilebileceğini, kontrol altına alınabileceğini haber veriyor. Vahiy bu duyguyu yok saymıyor aksine bu noktada insana alternatif, farklı bir bakış açısı sunuyor. ‘’ Onlardan korkmayın Benden korkun’’ korkuya bir istikamet, bir çerçeve çiziyor. Diğer duygularımızı nasıl denetim altına alabiliyorsak bu duyguyu da makul bir çerçeveye oturtmak gerekiyor. Aksi halde korku terbiye edilmediği, denetim altına alınmadığı ya da vahyin gösterdiği istikamete doğru yönlendirilmediği zaman korku/lar tabu haline gelir. Tıpkı modern insan gibi korkuların esiri oluruz. 

Yorumlar

Image
VEDAT ADAM
12.10.2014 / 01:26

Belkide ömrü uzun insanlar çok korkan in

Image
Enbiya Toprak
12.05.2011 / 13:45

yine her zamanki gibi müthiş bir konu tercih edilmiş 3 defa okudum ve daha okuyacam sanki :) aklıma neler getirmedi ki kaç ayet canlandı gözümün önünde kaç korkudan korkmam ve kaç korkudan kormamam gerektiğini düşündüm ve anladım bize haşyet gerek efendim kurandaki haşyet.. korkularımızın bizi sevdiğimize götürmesi duasıyla.. kaleminize ve yüreğinize sağlık efendim..

Image
vasih
09.05.2011 / 22:51

"Korkmak güzeldir" sayın hocam..:) Korkmak güzeldir...

Yorum Yaz