tatlidede

Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme İlkeleri

Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme İlkeleri

Genetik faktörler, ortalama yaşam süresini belirleyici etkenlerden biri olmasına karşın, beslenme yaşam kalitesini etkileyen önemli faktörlerdir. Yaşlılarda beslenmeyi etkileyen temel faktörler; yaş, cinsiyet, etnik grup, sosyal statü, yaşanılan bölge gibi kişisel etmenlerin yanı sıra besin ve beslenme bilgisi, duyusal ilgi, etik, inanç, tutum ve davranışlardır. Sosyal ağ, aile, arkadaş çevresi, komşular da sağlıklı ya da sağlıksız davranışların geliştirilmesinde etkilidir.

Yaşlı bireyler, genç bireylere göre daha az aktif olduklarından, aynı vücut ağırlığını koruyabilmek için, daha az enerjiye gereksinim duymaktadır. Özellikle gereksinim duyulan bazı besin öğeleri; antioksidanlar (serbest radikallerin zararlı etkilerinde korumak için), D vitamini ve kalsiyum (güçlü kemik yapısının korunması için), folik asit (bilişsel fonksiyonları korumak, kalp hastaları ve inme görülme sıklığını azaltmak için) ve B12 vitamindir (sinir fonksiyonlarını korumak ve bunama riskini önlemek için). Yaşlılar arasında düşük B12 düzeyi yaygın olarak görülmektedir. B12 eksikliği; nörolojik hastalıklar, bilişsel bozukluklar ve Alzheimer hastalığı için risk oluşturmaktadır.

Uygun vücut ağırlığı korunarak, şişmanlıktan kaçınılmalı,

Her öğünde dengeli olarak dört besin (süt, et ve ürünleri, sebze-meyve, tahıllar) grubundan tüketilmeli,

Yağ tüketimi sınırlandırılmalı, katı yağ yerine sıvı yağ kullanılmalı, kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmeli,

Yaşlılarda tat alma yeteneği gün geçtikçe azalmaya başlamaktadır. Çeşitli sağlık problemlerinin de ortaya çıkması nedeniyle tuz kullanımı iyi ayarlanmalı,

Yemekler az tuzlu ya da tuzsuz pişirilmeli,

Şeker, tatlı ve hamur işi tüketimi azaltılmalı,

Gastrointestinal sistemdeki değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan kabızlığı önlemek için, posa tüketimi arttırılmalı,

Her gün 3-5 porsiyon meyve sebze tüketilmeli,

Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketilmeli,

Su tüketimi arttırılmalı,

Osteoporozu önlemek için, günlük en az 500 mg kalsiyum tüketimi sağlanmalı, süt ve süt ürünlerinin tüketimi arttırılalı,

Demir eksikliğini önlemek için, günlük 30 mg demir alınmalı,

Yaşlılıkta besin gruplarından bireyin beslenmesinde uygun olan besinler seçilerek, her öğünde çeşitli beslenme ile enerji ve besin öğelerinin vücuda yeterince alınması sağlanmalıdır. 

Yorumlar

Image
bahri ikiz
06.07.2021 / 17:28

Alkali iyonize su konusundaki düşünceleriniz nedir ? Peşinen teşekkür ederim. Sağlıkla ve mutlu kalın

Image
Serdar özgün
26.10.2020 / 14:46

Tebrikler..

Image
Serdar Özgün
08.10.2020 / 22:13

Tebrikler güzel konu güzel bilgiler.. Teşekkürler..

Yorum Yaz