tatlidede

Yayla Muzu Uçkun Nedir Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir? Uçkun Nerede Bulunur?

​Halk arasında "yayla muzu" olarak tabir edilen ve birçok hastalığa şifa olan ilkbahar meyvelerinden uçkun, tezgâhlardaki yerini aldı. Peki "yayla muzu" olarak tabir edilen uçkun nedir, nerede yetişir? Faydaları nelerdir?
  • 14.04.2021 12:27
Yayla Muzu Uçkun Nedir Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir? Uçkun Nerede Bulunur?

Şifa kaynağı "yayla muzu" tezgâhlardaki yerini aldı.

UÇKUN NEREDE VE NASIL YETİŞİR?

Sivas, Erzurum, Malatya, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Elazığ, Hakkâri, Van ve Mardin civarında bol bol bulmak mümkün, toprakta yetişen bu bitkinin tadı kiviyi anımsatıyor. Hafif ekşimsi olan uçkun, çiçekleri de oldukça hoş kokuludur. Çiçekleri, bazı içeceklerin yapım aşamasında da kullanılmaktadır.

“YAYLA MUZU” UÇKUNUN FAYDALARI NELERDİR? UÇKUN NEYE İYİ GELİR?

Birçok hastalığın şifa kaynağı olduğuna inanılan ilkbahar meyvelerinden uçkun, Siirt'te seyyar satıcıların tezgâhlarındaki yerini aldı. Uçkun, köylülerin geçim kaynağı olmakla beraber şehirdeki işsizlere de ekmek kapısı oluyor. 

Kanser hücreleri tedavisinin yanı sıra birçok hastalığa da iyi gelen uçkun, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde sıklıkla tüketiliyor. Anadolu insanının alışkın olduğu dağ muzuna, batı kesimi de yavaş yavaş tanımaya başladı.

Türkiye'nin birçok noktasına gönderilen uçkunun, şeker, mide ve bağırsak hastalığına, kadar kanser gibi birçok derde deva niteliğinde olduğu söyleniyor.

Fiyatların biraz yüksek olmasına rağmen satışların iyi olduğunu dile getiren satıcılardan Yunus Yılmaz, havaların biraz daha ısınmasıyla uçkunun daha fazla toplanmaya başlanacağını ve bu şekilde fiyatların da düşeceğini dile getirdi.

"Köylüler topluyor bizler satıyoruz"

Uçkunun, Pervari ve Şirvan'ın karlı dağlarındaki yüksek bölgelerinden köylüler tarafından toplandığını belirten Yılmaz, "Köylüler dağlardan topluyor, bizler de şehirde satıyoruz. Hem köylü hem de biz kazanıyoruz, bizim yöremize ait bir meyvedir. Yapılan araştırmalara göre, bu meyvenin, kanser, şeker, tansiyon, bağırsak, hastalığına dahi iyi geldiği söyleniyor." şeklinde konuştu

"Fiyat pahalı olmasına rağmen talep var"

Uçkunun pahalı bir meyve olduğunu, ancak bazı bölgelerdeki karların da erimesiyle fiyatının düşmeye başladığını söyleyen Yılmaz, " Uçkun, halk dilinde yayla muzu, rebes olarak ta adlandırılıyor, karlı ve serin yaylalarda yetişiyor. Bu meyve hem bizim hem de köylülerin geçim kaynağı haline geldi. Yeni çıktığı için 25 TL’den satılıyor ama çoğaldığında fiyatı 5 TL’ye kadar düşecektir.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz