tatlidede

Zamanın Kıyısındaki Kadın - Marge Piercy Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zamanın Kıyısındaki Kadın kimin eseri? Zamanın Kıyısındaki Kadın kitabının yazarı kimdir? Zamanın Kıyısındaki Kadın konusu ve anafikri nedir? Zamanın Kıyısındaki Kadın kitabı ne anlatıyor? Zamanın Kıyısındaki Kadın PDF indirme linki var mı? Zamanın Kıyısındaki Kadın kitabının yazarı Marge Piercy kimdir? İşte Zamanın Kıyısındaki Kadın kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 23.01.2023 01:00
Zamanın Kıyısındaki Kadın - Marge Piercy Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Marge Piercy

Çevirmen: Füsun Tülek

Orijinal Adı: Woman On The Edge Of Time

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9789755390093

Sayfa Sayısı: 416

Zamanın Kıyısındaki Kadın Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Connie, zihinsel yetenekleri çok gelişmiş, hayat dolu bir kadındır. Ama bu özellikleri "düzen"e sürekli yenik düşmesini engelleyememiştir. Sevdiği insanlar devlet ya da ölüm tarafından elinden alınmış; bütün bunların yanı sıra, şiddet eğilimleri göstermeye başladığı için tımarhaneye kapatılmıştır. Bu kez de doktorlar, üzerinde deney yapmak isterler. Karşı koyar ve zihin gücüyle ilişkiye geçtiği bir ütopya halkının yardımıyla mücadeleye girişir. Romanda bütün bunlar olurken, aslında bir yandan da, son yıllarda birçok radikal düşünürün, feminist ve yeşillerin sorguladığı modern toplumun vazgeçilmez diye sunduğu kurum ve anlayışların da eleştirisi yapılmaktadır. Ütopyada çekirdek aile, devlet, hapishane, hastane, okul ve çocukluk gibi kurumların hiçbiri yoktur; üretim kadar doğanın dengesini gözetmek de önemlidir; deliliğe kontrol edilmesi gereken bir süreç olarak değil, herkesin yaşayabileceği öğretici bir deneyim olarak bakılır; en çok zaman insan ilişkilerinin ve onun bir türevi olarak düşünülen siyasal kararların tartışılmasına ayrılır; cinsel ilişkilerde özgürlük kadar kıskançlığa da yer vardır...

Erkeklerin çocuk emzirerek annelik duygusunu tattığı, böylece daha sevecen ve şefkatli olduğu; yarışmamanın erdem kabul edildiği; doğayı onarmak ve savunmak için "nehir doktoru", "toprak avukatı" gibi mesleklerin olduğu bir ütopyadır bu. Romanın en önemli özelliği ise gelecek özleminin gerçekleşmesi için aktif bir mücadele ve yaratıcılık faaliyeti içinde olmanın önemine işaret etmesidir. "Marge Pierce, çağdaş edebiyatın en güçlü feminist kalemlerinden biri; Zamanın Kıyısındaki Kadın da onun en güçlü ve etkili yapıtı. Roman öncelikle içinizi nefretle dolduracak, Connie’nin acısını derinliklerinizde hissedeceksiniz ve ona bu acıyı çektiren tüm dengeleri sorgulayacaksınız. Ardından bu muhteşem kadın ütopyasının esintisini yakaladığınız anda ışıltılı bir umut da belirecek. Piercy hiç de ‘yumuşak başlı’ bir yazar değil; bu güçlü ‘siyasi bilimkurgu’ romanında, edebiyatı feminizme, feminizmi edebiyata kurban etmeden, kışkırtıcılığın doruğuna çıkmış. Zamanın Kıyısındaki Kadın, pek çok kadın okurun başucu kitapı olmayı güvence altına aldığı gibi, erkek okurlar için unutulmaz olmayı da hedefliyor; etkisi kesinlikle kadın okurlarla sınırlanamaz. Kaçırmayın..."

Zamanın Kıyısındaki Kadın Alıntıları - Sözleri

  • Her ruhun tatlı küçük bir avuntuya ihtiyacı vardır
  • Daha doğarken bile ben, ben diye çığlık atarız! Güzel olan, ilgilenmeyi, bağ kurmayı, işbirliğini öğrenmek. Öğrendiğimiz her şey kendimizi güçlü, diğer canlılarla iç içe hissetmemizi amaçlar. Heryerde yuvandaymış gibi olmayı.
  • Birçok içedönüğün sözcükler dışında kendilerine açık olanlarla konuşma yöntemleri vardır.
  • En iyi yanını çalmalarına izin verme.
  • Hiçbir zaman kendimi iyi hissedecek kadar iyi olmadım, hiçbir zaman bana bir yararı olacak kadar da kötü olmadım.
  • Senden yukardakilere yaltaklanırken, altındakilerin üstüne basarsın...
  • Hiçbir zaman kendimi iyi hissedecek kadar iyi olmadım, hiçbir zaman bana yararı olacak kadar da kötü olmadım.

Zamanın Kıyısındaki Kadın İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Zamanın Kıyısındaki Kadın, Amerikalı yazar ve aktivist Marge Piercy’nin 1975’te yayımlanan ekolojik ve feminist ütopyası. Hispanik kökenli ve hayatı boyunca cinsiyetinin ve sosyal sınıfının omuzlarına yükledikleriyle baş etmeye çalışmış kadın karakterin, hamile yeğenini erkek arkadaşından korumaya çalışırken kendini akıl hastanesinde bulmasıyla başlıyor kitap. Roman, bu kadın karakterimizin yer yer geçmişine dönmesi, yer yer zamanın ilerisindeki ütopik dünyaya yolculuğu, ve yer yer de bu ütopyanın diğer yüzü olan günümüz dünyasının aksaklıklarının anlatımıyla ilerliyor. İnanılmaz zengin bir roman ve muazzam bir ütopya. Piercy, hem günümüz dünyasının sorunları hem de ütopik dünyanın işleyişiyle ilgili tüm detayları ince ince işlemiş, kafanızda hiçbir soru işareti kalmıyor ya da herhangi bir boşluk, kopukluk hissetmiyorsunuz. Kurguyla ilgili hiçbir nokta havada kalmıyor. Bunun yanında, eser feminist bir ütopya olsa da yazar metni, salt kadın-erkek eşitsizliği düzlemiyle sınırlı tutmamış; sosyal sınıf sorunundan ırkçılığa, etik değerlerini yitiren bilim dünyasından, doğaya verilen tahribata kadar tüm sorunlara değinmiş. Anlatım tarzını da çok beğendim Piercy’nin; cümleleri süslememiş ama oldukça yalın ve akıcı bir dille, okuru edebiyata da doyuran bir roman çıkarmış ortaya. Üstelik bu tarz eserlerde görmeye pek alışık olmadığınız şekilde, psikolojik olarak oldukça derinlikli bir karakter yaratmış. Kitabı okuduğum süre boyunca, karakter, okumadığım tüm zamanlarda zihnimin bir köşesindeydi hep, tekrar kitabı elime alacağım zamanı iple çektim. Piercy’nin fikirlerine, kalemine, zekasına hayran kaldım. En sevdiğim kitaplar arasında artık Zamanın Kıyısındaki Kadın. Herkesin okumasını çok isterim. (İpek Dadakçı)

Marge Piercy yazdığı bu eser bir ütopya ama feminist bir ütopya. Ekolojik bir psikolojik incelemenin içerisinde bulunduğunu da hemen belirteyim. Doğa ile uyum içerisinde yaşayan bir topluluk var. Bu topluluk içinde farklı döngüler ve zaman dilimleriyle psikolojik bir gezinti sunuyor Marge Piercy bizlere. (Pınar)

Zamanın Kıyısındaki Kadın: Doğaya Dönmeye Davet Eden Feminist Bir Ütopya: Marge Piercy tarafından kaleme alınan Zamanın Kıyısındaki Kadın romanının incelemesi sizlerle. Ütopya kavramını ekolojik ve psikolojik yönleriyle ele alan çarpıcı bir eser. Amerikalı yazar, şair ve feminist aktivist Marge Piercy, 31 Mart 1936 yılında Michigan, Detroit’te doğdu. The Moon is Always Female adlı şiir kitabı feminist bir klasik olarak kabul ediliyor. Kendisi çevre kirliliğine karşı duyarlılığıyla birlikte savaş karşıtı söylemleriyle de tanınıyor. Ayrıca Amerikan sendikalist solunun tanınan yüzlerinden biri. Merve Akartuna İncelemenin tamamı: https://kayiprihtim.com/inceleme/zamanin-kiyisindaki-kadin-marge-piercy/ (Kayıp Rıhtım)

Zamanın Kıyısındaki Kadın PDF indirme linki var mı?

Marge Piercy - Zamanın Kıyısındaki Kadın kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Zamanın Kıyısındaki Kadın PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Marge Piercy Kimdir?

Marge Piercy Amerikalı şair, yazar ve aktivisttir. Detroit, Michigan doğumludur. Michigan Üniversitesi'nde öğrenim görmüştür. Romanları ve şiirleri çoğunlukla feminizm, kadın sorunları ve toplumsal meseleler üzerinedir.

Marge Piercy Kitapları - Eserleri

  • Zamanın Kıyısındaki Kadın
  • Küçük Değişimler
  • Örülü Hayatlar
  • Benim Hayatım Benim Bedenim

Marge Piercy Alıntıları - Sözleri

  • Hiçbir zaman kendimi iyi hissedecek kadar iyi olmadım, hiçbir zaman bana bir yararı olacak kadar da kötü olmadım. (Zamanın Kıyısındaki Kadın)
  • Daha doğarken bile ben, ben diye çığlık atarız! Güzel olan, ilgilenmeyi, bağ kurmayı, işbirliğini öğrenmek. Öğrendiğimiz her şey kendimizi güçlü, diğer canlılarla iç içe hissetmemizi amaçlar. Heryerde yuvandaymış gibi olmayı. (Zamanın Kıyısındaki Kadın)
  • Senden yukardakilere yaltaklanırken, altındakilerin üstüne basarsın... (Zamanın Kıyısındaki Kadın)
  • En iyi yanını çalmalarına izin verme. (Zamanın Kıyısındaki Kadın)
  • Sağ hareketin sanata yaptığı saldırının en kötü neticelerinden biri de sanat işçilerinin kendi hayal güçlerine sansür uygulamaya başlamaları veya hayal güçlerinin sansüre uğramasıdır. (Benim Hayatım Benim Bedenim)
  • Eagleton başkan yardımcılığı yarışından uzaklaştırıldı çünkü ihtiyacı olduğunda yardım almak isteyecek kadar akıllıca davranmıştı. Belli ki bizler adaylarımızda tedavi edilmemiş sorunların olmasını tercih ediyoruz. (Benim Hayatım Benim Bedenim)
  • Hiçbir zaman kendimi iyi hissedecek kadar iyi olmadım, hiçbir zaman bana yararı olacak kadar da kötü olmadım. (Zamanın Kıyısındaki Kadın)
  • Sağ hareketin sanata yaptığı saldırının en kötü neticelerinden biri de sanat işçilerinin kendi hayal güçlerine sansür uygulamaya başlamaları veya hayal güçlerinin sansüre uğramaya başlamasıdır. (Benim Hayatım Benim Bedenim)
  • Her ruhun tatlı küçük bir avuntuya ihtiyacı vardır (Zamanın Kıyısındaki Kadın)
  • Birçok içedönüğün sözcükler dışında kendilerine açık olanlarla konuşma yöntemleri vardır. (Zamanın Kıyısındaki Kadın)
  • Onlara bir romanın benim hayat hikâyemi anlatmadığını açıklamaya çalıştığım zaman bana düşman kesilen hayranlarım vardır benim. Bu düşmanlık kendilerini kullanılmış hissedenler (Ben orada yazanların gerçek olduğunu düşünmüştüm ama şimdi öğreniyorum ki sadece bir hikâyeden ibaretmiş!) ile benim gerçekleri kendilerinden saklamaya çalıştığımdan kuşkulananlar arasında ikiye bölünmüş görünüyor. (Benim Hayatım Benim Bedenim)
  • İkinci Cinsyet'i okuduğumda yirmi iki yaşımdaydım. Bu muhteşem kitap evliliğimi sona erdirmem ve yaptığım seçimler üzerinde düşünmem için bana itici güç sağladı. Yıllardır düşündüğüm ama toplumun çılgınca bulduğu fikirlerimi tanımlayabileceğim ve devam ettirebileceğim bir kelime dağarcığına sahip olmuştum. Sonuçta çılgın filan değildim ben. Artık ne olduğumu biliyordum: Ben bir feministtim. (Benim Hayatım Benim Bedenim)
  • Kedilerim benim dostlarımdır. (Benim Hayatım Benim Bedenim)
  • Hiç kuşku yok ki oyumuzu çok sayıda idari kararda büyük payı olan ve onlardan önemli çıkarlar elde eden kişilerin refahından yana değil de bizim iyiliğimiz için mücadele eden kişilerden yana kullanmayı öğrenebiliriz. (Benim Hayatım Benim Bedenim)
  • Bu ülkede toplumsal bir değişim yaratmaya çalışmak kellenizin gitmesine sebep olmuştur daima. (Benim Hayatım Benim Bedenim)

Yorum Yaz