Mardin'de El Sanatları: Bakırcılık, Semercilik ve Palancılık, Bıttım

BİLGİ SAYFASI

Semercilik ve Palancılık

Semer, en yaygın anlamıyla yük ve binek hayvanı olarak kullanılan at, eşek ve katır gibi hayvanların taşıyacakları yükün hayvana zarar vermemesi için ağaç iskelet üzerine deriyle keçe arasına ot doldurduktan sonra sarılarak dikilen bir eşyadır. At ve eşek gibi binek hayvanların üzerine atılan semerlere palan, bu sanatla uğraşanlara da çulcu (palancı) denilmektedir. 30-40 yıl öncesine kadar at ve eşek gibi hayvanların binek ve yük taşıyıcı olarak Mardin’de önemli bir yeri vardı. Mardin’in sokaklarının yokuşlu, merdivenli ve dar olmasından dolayı ürünler eşekler ve katırlarla kente taşınırdı. Şehir içerisinde genellikle yük taşımacılığı da “eşek” ve “hamallar” ile yapılırdı.

Bakırcılık

Bakırcılık, şehrin özel dokusunda yer bulan ve Bakırcılar Çarşısı adıyla anılan yerde yüzyıllardan beri varlığını sürdürmekte olan bir sanattır. Günümüzde bakır işlemeciliğinde kullanılan belli başlı teknikler; sıvama, pres, dökme ve dövmedir. Mardin’de teknoloji ürünü olan araç gereç kullanımı yaygınlaşmadan önce bakırcılık şehrin önemli bir iş koluydu. Sanayileşmeden önceki dönemde dövme bakırcılık olarak bilinen bu sanat, bugün az sayıda ustayla süsleme sanatı olarak devam etmektedir. 

Bıttım

Tarihi ve kültürü ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin, tarihi zenginlikleri yanında doğal bitkileri ve bıttım sabunları ile dünyanın ilgisini çekmektedir. ABD, İngiltere, Japonya, Almanya, İspanya ve İsviçre'nin yanı sıra Ortadoğu'da bulunan birçok Arap ülkeslerine ihraç edilen bıttım sabunu, saç dökülmesi, cilt hastalığı, sedef hastalığı ve deri hastalığına kadar birçok hastalığa da şifa olmaktadır.Bıttım sabunu yanında 200’den fazla çeşidi Mardin’de üretilmektedir