Ya Şafi Ne Demektir? Ya Şafi Ne İçin Okunur?

BİLGİ SAYFASI

Ya Şafi zikri bir yakınımız ya da kendimiz hastalandığımızda şifamız için okuyabileceğimiz en etkili zikirlerden biridir. Ya Şafi ne anlama gelmektedir? Ya Şafi esmasının faziletleri nelerdir? Ya Şafi esması ne zaman okunur? Ya Şafi esması kaç kere okunmalı? Ya Şafi nelere iyi gelir? gibi sorular en merak edilenlerden. Bizler de sizler için bu sorulara cevap aradık. Tüm bu sorular ve daha fazlasının cevabı yazımızda.

 Bir derdimiz, bir sıkıntımız olduğu zaman o halden kurtulmak için Allah-u Telaya dua ederiz. Dua ederken kendisininde Kur-an'ı Kerimde buyurduğu gibi;

“En güzel isimler Allah’ındır. O’na o güzel isimleriyle dua edin ve O’nun isimleri hakkında gerçeği çarpıtanları bırakın. Onlar yaptıklarının cezasına çarptırılacaklardır.” (Araf Suresi 180. Ayet) onun güzel isimlerinden Esmaül Hüsnasından sıklıkla istifade ederiz. İnsanın acizliğini kavradığı ve ne kadar muhtaç konumda olduğunu en çok fark ettiği anlardan biri, şüphesiz hasta olduğu andır. Hastalığı veren Allah olduğu için, bu hastalığın geçmesi de ancak Allah'ın dilemesi ile olur. Bu sebeledir ki kendimizin ya da bir yakınımızın başına bir hastalık geldiğinde aklımıza ilk gelen esmalardandır Ya Şafi esması.

Ya Şafi Esmasının Anlamı Nedir?

Hastalara şifa veren, yarattığı mahlukatının maddî ve manevî, her türlü hastalığına şifa veren, her türlü derde devâ veren, tüm yarattıklarından hasta ve dertli olanlarına şifa veren, hem maddi ve manevi hastalıklara şifa veren ALLAH (cc) anlamına gelmektedir.

Eş Şâfi esmasının ebced değeri ve zikir sayısı: 391
 
Allah'ın şifa ve deva veren, hastalıkları iyileştiren, manevi sıkıntıları gideren ve ferahlık veren olduğunu ifaden Şafi ismi Kur'an'da yeşfi fiiliyle ifade edilmiştir.
 
وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِينِ- Hastalandığım zaman bana şifa veren O'dur. (Şu'ara, 26/80), 
"Onlarla (müşriklerle) savaşın ki Allah sizin ellerinizle onlara azap etsin, onları rezil etsin, sizi onlara üstün getirsin ve müminlerin göğüslerini ferahlandırsın (yeşfi)." (Tevbe, 9/14). Âyetler, Allah'ın maddi ve manevi anlamda şifa veren olduğunu beyan ediyor. 
 
 

El-Şâfi İsminin Özellikleri, Fazileti ve Faydaları:

Ya Şafi şifa ayetleri ile beraber okunduğunda görülen yahut görülmeyen birçok hastalığa şifa olmaktadır. Hasta olan kişiye okunup üflenebildiği gibi bir yiyeceğin üzerine ya da suya okunarakta hasta olan kişiye verilebilir.

Ya Şafi esması bilinen bilinmeyen bir çok hastalığa şifadır. Ya Şafi isminin en etkili terkibi Peygamber Efendimiz(s.a.v)'in yaptığı gibidir.

Her hangi bir hastalığın olduğu yere sağ el konulup Efendimizin yaptığı şu duayı okumalıyız “Allahümme ezhibi’l-be’se, rabbennasi eşfi ve enet’ş-şafi la şifae illa şifaüke, şifaen la yuğadirü sekama”

Anlamı: Allah’ım, ey insanların Rabbi bu hastanın ızdırabını dindir, onu şifaya kavuştur. Senden başka şifa verici yokdur, öyle bir şifa verki, bir daha hastalık çekmesin.

Peygamber Efendimiz hastalara şu ifadelerle dua ediyordu:

“Allahümme rabbe’n-nas! Müzhibe’l-be’si işfi ente’ş-şâfi lâ şâfiye illa ente şifâen la yuğâdiru sekamen”

“Ey insanların Rabbi olan Allah’ım! Bu ızdırabı gider. Şifayı veren ‘Sen’sin, ‘Sen’den başka kimse şifa veremez. ‘Sen’ hiç hastalık bırakmayacak bir şifa ver.

 

Ya Şafi Kaç Defa Okunmalıdır?

“Ya Şafi” her türlü maddi ve manevi rahatsızlıklardan, hastalıklardan kurtulmak için ihlaslı bir kalp ile ebced değeri olan 391 kere zikredilir.

Hastalıkların şifası için şu dua tavsiye edilmektedir:

Estağfirullah el azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etûbu ileyh, Aadından 7 defa her birinin başında Euzü besmele çekilerek Fatiha okunabilir. (Şifa niyetine) 422 kere gözler kapalı huşulu bir şekilde YA ŞAFİİ tesbihi çekilir.

 Allâhümmeşfi enteşşâfî lâ şifâe illâ şifâük. Allâhümme şifâen lâ yuğâdiru seqamen ve lâ elemâ. duası okunur.

Şafi ismi esmaül husna’da neden geçmiyor?

Allahın isimleri 99 ile sınırlı değildir, bazı isimler Kur’anda geçtiği halde esma-ül hüsna içinde yazılmaz.
Eş-Şafi esması her ne kadar Tirmizi hâdisindeki esmalar arasında geçmiyorsa bu isim, Rabbimizin Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamber Efendimizin (sav) dua hadislerinde bildirilen Esmalardandır.