15 Temmuz'un efsanevi ismi MİT müsteşarı Hakan Fidan kimdir? Nereli, kaç yaşında? Hakan Fidan görevi ne, hangi operasyonları yönetti?

Astsubay Başçavuşluk'tan Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına yükselen Hakan Fidan, 15 Temmuz hain darbe girişiminde göstermiş olduğu başarılı operasyonlarla darbenin yıldönümünde adından tekrar söz ettirdi. 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümünde o gün yaşananları hatırlamak isteyenler sosyal medyada ve arama motorlarında en çok Hakan Fidan'ı araştırdı. Peki 15 Temmuz'un efsanevi ismi MİT müsteşarı Hakan Fidan kimdir, aslen nerelidir, kaç yaşında? Hakan Fidan görevi ne, hangi operasyonları yönetti? İşte tüm ayrıntılarıyla Hakan Fidan'ın hayat hikayesi..

İşte Türk bürokrat, eski asker ve Mevcut Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’ın hayat hikayesi...

Hakan Fidan Kimdir, Biyografi ne?

1968 tarihinde Ankara'da dünyaya gelen Hakan Fidan, 53 yaşındadır. 1986 yılında astsubay olarak mezun olup 2001 yılına kadar 15 yıl Türk Silahlı Kuvvetleri'nde muhabere istihbarat astsubayı olarak görev yaptı.

Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu'nun ardından Kara Lisan Okulu'ndan da mezun oldu. Bir dönem Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargâhı'nda üç yıllığına görevlendirildi.

Bu görevi sırasında Almanya'daki ABD Kökenli Maryland Üniversitesi'ni bitirdi. University of Maryland University College'den Yönetim ve Siyaset Bilimi alanından lisans dereceleri aldı.

2000'de OYAK Genel Kurul üyeliğine seçildi. Mecburi hizmeti bittiğinde 2001 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayrılarak Bilkent Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans ve doktora yaptı.

Aynı zamanda da 2001 -2003 yılları arasında Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde siyasi ve ekonomik danışman olarak çalışmaya başladı.

Hakan Fidan'ın master tezi, "Dış Politikada İstihbaratın Rolü", 2006’da doktora tezi ise, "Bilgi Çağında Diplomasi: Enformasyon Teknolojilerinin Uluslararası Antlaşmaların Doğrulanmasında Rolü" konusunda oldu.

2003 yılında (TİKA) Türk İşbirliği Ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na getirildi. 2007 yılına kadar bu görevi yaptı. TİKA Başkanlığı döneminde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül ile yakın çalışma içinde oldu.

14 Kasım 2007 tarihinde dış politika ve uluslararası güvenlik konularından sorumlu Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı'na atandı. Dönemin Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'na bölgesel temaslarda eşlik etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın pek çok yurtdışı gezisine ve yabancı devlet adamları ile görüşmelerine katıldı.

Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ne çıkması üzerine bir ara Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği için de adı geçti.

Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevini yürütürken 2008 yılı Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğini kapsamında; Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nda, Cenevre'de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsü'nde ve Londra'da Verification Technologies Research Center'da akademik çalışmalarını sürdürdü.

8 Mart 2008'de Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyeliğine getirildi. Bu görevinden Şubat 2011'de istifa etti. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde akademisyenlik yaptı.

Hakan Fidan, 17 Nisan 2009 tarihinde (MİT) Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşar Yardımcılığı'na atandı. 15 Haziran 2005 tarihinden bu yana, MİT Müsteşarlığı görevinde olan Emre Taner'in yerine 25 Mayıs 2010 tarihinde Hakan Fidan MİT Müsteşarı olarak atandı. Emre Taner yaş haddinden emekli olurken, Hakan Fidan 42 yaşında en genç yaşta müsteşar olan isim oldu.

MİT Müsteşarlığı'na kuruluşundan 1992 yılına kadar korgeneral rütbeli subaylar getiriliyordu. MİT Müsteşarlığı'na getirilen Sönmez Köksal'dan sonra dışarıdan teşkilatın başına gelen ikinci isim Hakan Fidan oldu.

Hakan Fidan, evli ve 3 çocuk sahibidir.

Hakan Fidan Hakkındaki Tartışmalar

7 Şubat krizi

7 Şubat 2012 tarihinde özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Sadrettin Sarıkaya tarafından, KCK operasyonunda şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

Bunun üzerine Devlet, İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesinde değişiklik yaparak;

MİT mensuplarının veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, görevin niteliğinden doğan ve görevi ifa sırasında işledikleri iddia edilen suçlar nedeniyle haklarında soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlandı.

Milletvekili adaylığı

10 Şubat 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Adalet ve Kalkınma Partisinden milletvekili aday adayı olmak için istifa etti.

Ancak 9 Mart 2015 tarihinde yazılı açıklama yaparak aday adaylığı başvurusunu geri çekti. 10 Mart 2015'te görevine geri döndü.