Alev Erkilet kimdir? Alev Erkilet kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

Türk Yazar, Çevirmen Alev Erkilet hayatı araştırılıyor. Peki Alev Erkilet kimdir? Alev Erkilet aslen nerelidir? Alev Erkilet ne zaman, nerede doğdu? Alev Erkilet hayatta mı? İşte Alev Erkilet hayatı...

Türk Yazar, Çevirmen Alev Erkilet edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Alev Erkilet hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Alev Erkilet hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Alev Erkilet hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Alev Erkilet Başer

Doğum Tarihi: 1962

Doğum Yeri: Ankara, Türkiye

Alev Erkilet kimdir?

1962 Ankara doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1983’te Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans (1985) ve doktorasını (1996) araştırma görevlisi olarak çalıştığı aynı bölümde tamamladı. Bu dönemde DPT’nin Özel İhtisas Komisyonları’nda ve Aile Araştırma Kurumu için yapılan “Metropolde Kariyer Meslekleri ve Aile Yapısı Temelinde Yaşama Tarzları” başlıklı araştırmada görev aldı. Bölümlerinden birini yazdığı araştırma raporu 1997 yılında yayımlandı. 1997-2000 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalıştı. 2006-2007’de İBB’nin Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi’nin sosyolojik araştırma ayağını yürüttü. Aynı yıl ASAGEM için yapılan “Medya Profesyonellerinin ve Medyanın Aile Algısı” araştırmasında görev aldı. Bu rapor 2008 yılında yayımlandı. Erkilet 2012 yılından bu yana Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde çalışmaktadır. Ortadoğu’da Modernleşme ve İslami Hareketler, Ele Geçirilemeyen Toprak: Kuzey Kafkasya, Eleştirellikten Uyuma, Toplumsal Yapı ve Değişme Kuramları ve İstanbul Halkının Dilencilik Olgusuna Bakış Açısı (İ. Coşkun ile birlikte) adında beş kitabı ve çeşitli kitap ve dergilerde yayımlanmış makaleleri vardır.

Alev Erkilet Kitapları - Eserleri

  • Orta Doğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler
  • Mazlum Doğu'nun Mağrur Çocukları
  • Ele Geçirilemeyen Toprak Kuzey Kafkasya
  • Kenti Dinlemek
  • Toplumsal Yapı ve Değişme Kuramları
  • Eleştirellikten Uyuma
  • Bir Müslüman İslamcılık, İslam Birliği ve Ümmet’e Nasıl Bakmalı?

Alev Erkilet Alıntıları - Sözleri

  • “Çıkar, sömürü, aşırı üretim, aşırı tüketim hayatlarımızı hız ile beraber esir almış durumda.” (Kenti Dinlemek)
  • “Bir yandan İslami değerlere bu kadar vurgu yapılırken, öbür yandan batılı kapitalist değerlere dayalı kent modellerinin üretilmesinin anlaşılabilir yanı yoktur. Anlayışla karşılanabilir bir yanı da yoktur bence.” (Kenti Dinlemek)
  • “İnsanlar var ki, güçlü iktidarlara hayrandırlar; disiplini ve ordularda görülen, amiri ve memuru belli olan düzeni severler. Bunlar tebaa zihniyetli insanlardır ve tabii olmayı, emniyeti, intizamı,teşkilatı, amirlerince methedilmeyi, onların gözüne girmeyi severler. Öbür tarafta ekmek yerine daha ziyade hürriyetten, intizam ve barış yerine daha ziyade insanın şahsiyetinden bahseden bir insan grubu vardır. Tebaa.. insanlara, otoritelere, putlara; hürriyetçiler ve isyancılar ise tek bir tanrıya taparlar. (İzzetbegoviç 1993:196-197) Aliya Müslümanlar’ın eğitiminin itaat ve korkuya, sertlik ve disipline dayandırılmasına karşı çıkar. “Müslüman mı yetiştiriyoruz yoksa tebaa mı?” başlıklı yazısında müslümanların çocuklarını itaat üzere eğitmesinin son asırlardaki gerilememizin önemli sebeplerinden biri olduğunu vurgulamaktadır..? (Mazlum Doğu'nun Mağrur Çocukları)
  • Tocqueville'e göre devrim, köylüler feodal düzende mutlak bir mahrumiyet yaşadıkları için değil, aksine göreli bir özgürlüğe ve mülke sahip oldukları için patlak vermiştir. Rejimi dayanılmaz kılan, bu göreli gelişmenin yol açtığı “beklentilerdeki artış"tır. (Orta Doğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler)
  • Bir ülkede önlenebilecek bir savaşı başlatan insan canidir ve yine bir ülkede, kaçınılmaz olan bir savaşa girmeyen de canidir. (Ele Geçirilemeyen Toprak Kuzey Kafkasya)
  • Üretimden kopmayan, israftan kaçınan, tevazu sahibi insanların eşitlikçi ilişkiler içinde, sömürmeden hayatlarını sürdürdükleri mekânlara ihtiyacımız var. (Kenti Dinlemek)
  • İnsan hayatı uzun bir tercihler listesidir. Seçim, size en iyi görüneni ya da başkalarının doğru olduğunu söyledikleri şeyi yapmak demektir. (Toplumsal Yapı ve Değişme Kuramları)
  • İnsanları devrime yönelten faktör, açlık sınırında bulunmaları değil; tam tersine kendilerini, ulaşabileceklerine inandıkları düzeyin altında görmeleridir. (Orta Doğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler)
  • "İstiğna ve istiklaliyet hassasıyla mümtaz olan Şeriat'taki ilahi hidayet, Roma felsefesinin dehasıyla aşılanmaz, imtizaç etmez, bel' olunmaz, tabi olmaz" (Sünuhat, ss.60). (Mazlum Doğu'nun Mağrur Çocukları)
  • "Şeytan bir müşrik olarak kovulabilir ama kendisini ehl-i tevhid olarak sunacaktır. Onu bir put evine gömebilirsin ama başını mihraptan çıkarabilir. Onu Bedir'de öldürebilirsin ama Kerbela'da dirilebilir." (Orta Doğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler)
  • aliya, müslümanlar'ın çocuklarını itaat üzere eğitmesinin son asırlardaki gerilememizin önemli sebeplerinden biri olduğunu vurgulamaktadır. görseller için: https://twitter.com/konussiyaset/status/1276902404689145857?s=20 https://www.instagram.com/p/CB8cSXHg7V3/?utm_source=ig_web_copy_link (Mazlum Doğu'nun Mağrur Çocukları)
  • 1783-1860 İmamlar dönemi müridizm hareketi Gazavat düşüncesi.. Şeyh Mansur Uşurma,Uzun Hacı,İmam Gazi Muhammet, Şeyh Şamil ve 1990 sonrası Cahar Dudayev ,Şamil Basayev ,Zelimhan Yandarbiyev ile Hattab... Şeyh Şamilin dönemi imamlar mücadelesi ve Gazavât örgütlenmesine ve öğretisine dayanmasına karşılık 1990 sonrası Cahar Dudayev Şamil Basayev Zelimhan Yandarbiyev Hattab döneminden sonra Çeçenyada Rus hükümeti mücadeleyi kazanamayınca.. dinsel bir meşruiyet arayışı içine girip dağlılara kendi içlerinden çıkmış din adamlarını, tarikat şeyhlerini kullanarak amacına ulaşmıştır.Çeçen müftüsü Ahmet Kadirov örneği önemlidir . Din adına yapıldığı ileri sürülen bir savaş, din kullanılarak engellenmiştir. Şeyh Abdurrahman Suğuri “dağistan da bu hareket bitti” benden sonrada tarikat yaşayacaktır, ama bu yiğit bir tarikat olmayacaktır, demiştir. Çeçenistan da bugün iki dini akım vardır; radikallikle suçlananlar ve kıblesi Rusya olanlar “müftüler ya da işbirlikçi tarikat önderleri” Bu ikinciler, Moskova’dan gelen bir Şeriati isterler Moskova’dan gelen bu ikinci tip din anlayışı;... “dini ancak hazretlerinin bilebileceği” inancını yerleştirmeye çalışmakta... “dini bilmek bizim haddimiz değil, bizim hazretlerimiz var onlar bilmeli, ben bilmem, bilmemeliyim” düşüncesi çerçevesinde geliştirilen bu ikinci din anlayışı Rusya tarafından kollanmaktadır... Bugün tarikat, İslam’a karşı çıkartılmaktadır dağistan müftüsü duasında rusların galip gelmesini istiyor Çeçen müftüsü de öyle. (Ele Geçirilemeyen Toprak Kuzey Kafkasya)
  • İslâmî hareketler, modernleşme sürecinde inançları sistem dışı bırakılan halk kitlelerinin sisteme karşı çıkışının somut ifadeleridir. (Orta Doğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler)
  • Haussmann döneminde (1849-1853) kente müdahalenin ilkeleri, "garların sokaklarla, birbirleriyle ve şehir merkeziyle bağlarının oluşturulması", "birliklerin ilerlemesini kolaylaştıracak geniş yolların yapılması", anayolların şehir merkezindeki meydanlarla birleştirilmesi, şehrin her bölgesinin kendi yeşil alanına sahip olması ve yapıların daha iyi bir görünüme sahip olmaları için bakım ve onarımdan geçirilmesi şeklinde özetlenebilirdi. (Kenti Dinlemek)
  • "140 bin ölü,151 bin yaralı,1 milyon 835 bin ikametgahını terk etmiş kişi, Sırbistan-Karadağ toplama kamplarında 156 bin tutuklu, 12 bin 100 sakat ya da özürlü,yaklaşık 38 bin tecavüze uğramış kadın,5 bin 39 savaş suçlusu, 169 toplama kampı, yerle bir edilmiş... 72 köy, yıkılmış 559 cami" Goytisolo'nun, batının Bosna soykırımı karşısındaki tavrına yönelik eleştirileri çok keskindir: Haçlar ve müslüman mezar taşlarından oluşan diziye anıtsal bir mezar dizisi daha eklemek gerekiyor: Tarihsel sırayla 1948 BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 1950 İnsan Hakları.. Şöyle de bir mezar yazısı yazmalı: “Avrupa birliği nin saygınlığı ve Birleşmiş milletlerinin güvenirliği burada yatıyor.Saraybosnada öldürülmüştür.” 1996 shf 21-32 juan Goytisolo Okumasak olmazmış. #EleştirilliktenUyuma.Müslümanların kamusal alan serüveni-#AlevErkilet-. (Toplumsal Yapı ve Değişme Kuramları)
  • “Üretimden kopmayan, israftan kaçınan, tevazu sahibi insanların eşitlikçi ilişkiler içinde, sömürmeden hayatlarını sürdürdükleri mekânlara ihtiyacımız var.” (Kenti Dinlemek)