Alexis de Tocqueville kimdir? Alexis de Tocqueville kitapları ve sözleri
Fransız Siyasi Düşünür ve Tarihçi Alexis de Tocqueville hayatı araştırılıyor. Peki Alexis de Tocqueville kimdir? Alexis de Tocqueville aslen nerelidir? Alexis de Tocqueville ne zaman, nerede doğdu? Alexis de Tocqueville hayatta mı? İşte Alexis de Tocqueville hayatı... Alexis de Tocqueville yaşıyor mu? Alexis de Tocqueville ne zaman, nerede öldü?
Fransız Siyasi Düşünür ve Tarihçi Alexis de Tocqueville edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Alexis de Tocqueville hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Alexis de Tocqueville hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Alexis de Tocqueville hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Tam / Gerçek Adı: Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville
Doğum Tarihi: 29 Temmuz 1805
Doğum Yeri: Paris, Fransa
Ölüm Tarihi: 16 Nisan 1859
Ölüm Yeri: Cannes, Fransa
Alexis de Tocqueville kimdir?
Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville (okunuşu aleksi dö tokvil), (29 Temmuz 1805 – 16 Nisan 1859) Fransız siyasi düşünürve tarihçi.Türkiye'de Amerika'da Demokrasi Üzerine (1835, 1840) ve Eski Rejim ve Devrim başlıklı eserleriyle tanınmaktadır. İki eserinde de, gelişen hayat standartları ve toplumsal koşulları ve Batı toplumlarının pazar ve devletle kurduğu ilişkileri analiz etmiştir.Amerika'da Demokrasi Tocqueville'in ABD'ye yaptığı seyahatlerin ardından yazılmıştır ve sosyoloji ve siyaset bilimi alanlarında yazılmış erken dönem kitaplardan biri olarak kabul edilmektedir.
Tocqueville, Fransız siyasetinde de ilk olarak Temmuz Monarşisi (1830–1848) ve daha sonra 1848 devrimlerini izleyen İkinci Cumhuriyet (1849–1851) döneminde olmak üzere aktif bir isimdi. III. Napolyon'un darbesinin ardından siyasi hayattan çekildi ve Eski Rejim ve Devrim üzerinde çalışmaya başladı.
Fransız Devrimi'nin öneminin, XIV. Louis döneminde başlayan Fransız devletini modernleştirme ve merkezileştirme sürecine devam etmesinde olduğunu ileri sürmektedir. Devrimin başarısızlığa uğraması soyut Aydınlanma ideallerine bağlı vekillerin tecrübesizliğinden ileri gelmektedir. Tocqueville meclis hükümetini savunan klasik bir liberaldi fakat demokrasinin aşırılıklarından da şüphe duyuyordu.
Alexis de Tocqueville Kitapları - Eserleri
- Demokratik Zorbalık
- Çoğunluğun Zorbalığı
- Amerika'da Demokrasi 1
- Eski Rejim ve Devrim
- Amerika'da Demokrasi 2
- Sömürge ve Kölelik
- Amerika Yabanında
Alexis de Tocqueville Alıntıları - Sözleri
- Özgürlükleri tahrip etmiş olan hükümdarların hemen hemen hepsi de, öncelikle özgürlüğün biçimsel yanlarını ayakta tutmaya çalışmışlardır; bu, Augustus’tan günümüze kadar görülen bir şeydir; böylece, yalnızca mutlak gücün sunabileceği kolaylıkları, her zaman için kamusal onamanın verdiği manevi güçle birleştirmiş olmakla övünüyorlardı.Hemen hemen hepsi de bu girişimlerinde başarısızlığa uğramışlar ve kısa zamanda, gerçekliğin artık ortada bulunmadığı yerde, bu yalancı görüntüleri daha fazla sürdürmenin imkânsız olduğunu keşfetmişlerdir. (Eski Rejim ve Devrim)
- Tüm koşullar eşitsiz olduğunda hiçbir eşitsizlik kimsenin gözüne batacak kadar görünmez. (Demokratik Zorbalık)
- Özetle, tüm işleri kendine bağlamak devlete asla yetmiyor, artık giderek bu işler hakkındaki kararları da hiçbir denetime tabi olmaksızın ve hiçbir yardım almaksızın kendisi veriyor. (Demokratik Zorbalık)
- Toplum sakindir; kesinlikle kuvvetinin ve esenliğinin bilincinde olduğu için değil, tersine kendisini zayıf ve hastalıklı sandığı için; bir çaba gösterirse ölmekten korkar: Herkes sıkıntıyı hisseder fakat hiçbirinin daha iyinin peşine düşmek için gerekli cesareti ve enerjisi yoktur. (Çoğunluğun Zorbalığı)
- Öğrenme isteğine sahip olduğumuz zaman, ona kendimizi vermek için vaktimiz yoktur ve vaktiğimiz olduğunda ise isteğimiz kalmamıştır. (Amerika'da Demokrasi 1)
- Büyük bir cumhuriyetin varoluşu küçük bir cumhuriyete nazaran daha fazla ve sürekli olarak risklere açıktır. (Amerika'da Demokrasi 1)
- Avrupa'da her insan doğduğu topraklarda yaşar ve ölür, Amerika'nın hiçbir yerinde uzun süre dünyadan uzak şekilde yaşayıp kendi çabalarına bırakıldıktan sonra yalnızlık içinde çoğalan bir ırkın temsilcilerine rastlanmaz (Amerika Yabanında)
- Bu evrensel tek tiplik manzarası karşısında üzülüyor ve donakaliyorum, yitip gitmiş olan topluma yanmadan edemiyorum. (Demokratik Zorbalık)
- Zayıflar, güçlülerin adaletine ve aklına nadiren güvenirler. (Amerika'da Demokrasi 1)
- 1789 Devrimi'nin kurumsallaştırdığı her şey devrim öncesinde oluşmuştur ve yerli yerindedir; yoksa ihtilal olmazdı! (Eski Rejim ve Devrim)
- Ne yapılırsa yapılsın halkın aydınlanmasını belli bir düzeyin üzerine çıkarmak imkansızdır. (Çoğunluğun Zorbalığı)
- Fırsat eşitliği, kamuoyuna belli bir yön verip, yasalara da belli bir kıvraklık sağlar; yönetenlere yeni kaideler, yönetilenlere de farklı alışkınlıklar kazandırır. (Amerika'da Demokrasi 1)
- İşin aslı, kendi kendini yönetme alışkanlığını tamamen terk etmiş insanların, kendilerini kimin yöneteceğini doğru seçmeyi nasıl başarabileceğini anlamakta güçlük çekiyorum. (Demokratik Zorbalık)
- “Her zaman özgürlük umudu, şiddeti yumuşatmak için, köleliğin bağrına yerleştirilir..” (Amerika'da Demokrasi 1)
- Aristokratik bir teşekkül, kitleden çok uzakta bulunmayan, buna karşın kalıcı biçimde onun üstünde yer edinmiş olan belli sayıda yurttaştan oluşur. Ona dokunabilirsiniz ama ona vuramazsınız. Her gün onunla bir aradasınızdır ama onunla birleşemezsiniz. (Amerika'da Demokrasi 1)
- Fransız Devrimi konusundaki basmakalıp "resmi" söylemi oluşturan tarihçiler, devrimin kendisini incelemek yerine, 1789'u gerçekleştirenlerin onu nasıl görmek istediklerine saplanıp kalmışlardır. (Eski Rejim ve Devrim)
- Birleşik Devletler'de açıkça görülen şey budur: Maaşlar, görevlilerin güçleri arttıkça adeta azalır. (Amerika'da Demokrasi 1)
- "Düşünce özgürlüğü olmadan edebi deha olmaz." (Çoğunluğun Zorbalığı)
- Tüm koşullar eşitsiz olduğunda hiçbir eşitsizlik kimsenin gözüne batacak kadar büyük görünmez. (Demokratik Zorbalık)
- Bu sistemde yurttaşlar bir an için bağımlılıktan sıyrılıp efendilerini belirliyor, sonra tekrar tutsaklıklarına geri dönüyorlar. (Demokratik Zorbalık)