Ayşe Osmanoğlu kimdir? Ayşe Osmanoğlu kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit'in Kızı Ayşe Osmanoğlu hayatı araştırılıyor. Peki Ayşe Osmanoğlu kimdir? Ayşe Osmanoğlu aslen nerelidir? Ayşe Osmanoğlu ne zaman, nerede doğdu? Ayşe Osmanoğlu hayatta mı? İşte Ayşe Osmanoğlu hayatı... Ayşe Osmanoğlu yaşıyor mu? Ayşe Osmanoğlu ne zaman, nerede öldü?

Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit'in Kızı Ayşe Osmanoğlu edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Ayşe Osmanoğlu hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Ayşe Osmanoğlu hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Ayşe Osmanoğlu hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1887

Doğum Yeri: İstanbul

Ölüm Tarihi: 10 Ağustos 1960

Ölüm Yeri: İstanbul

Ayşe Osmanoğlu kimdir?

Ayşe Sultan (Osmanoğlu) (d. 1887, İstanbul - ö. 10 Ağustos 1960, İstanbul), Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit'in kızıdır. 1960'ta Babam Sultan Abdülhamid adıyla yayımladığı hatıralarıyla ün kazanmıştır. Ubıh olan annesi Dördüncü Kadınefendi Müşfika Hanımefendi'dir (1867-1961).

27 Nisan 1909'da II. Abdülhamit'in tahttan indirilmesi üzerine, babası ve ailesiyle birlikte bir süre Selanik'te Allatini Köşkünde hapis hayatı yaşadı. Ahmet Nami Bey ile evliliğinden Ömer Nami, ve Osman Nami, Mehmet Ali Rauf Bey ile ikinci evliliğinden Abdülhamit Rauf adlı oğulları oldu. 1924'te hanedan üyeleriyle birlikte yurt dışına çıkarıldı. 28 yıl Paris'te yaşadıktan sonra 1952'de hanedanın kadın mensupları için çıkarılan afla İstanbul'a döndü. 1960'ta yayımladığı Babam Sultan Abdülhamid adlı anıları, Abdülhamit'in kişiliği ve aile yaşamına ilişkin en önemli kaynaklardan biridir. Bu kitap, 1984'te Selçuk Yayınları tarafından tekrar ve resimli olarak basılmıştır.

Çocukları

Ayşe Sultan'ın büyük oğlu Ömer Nami Osmanoğlu 1911'de doğdu, Paris'te hukuk tahsil etti. Beyrut'a yerleşti. Sadrazam Kâmil Paşa'nın torunu Saadet Hanım'la evlendi. Bu evlilikten Ayşe Râbi'a adlı bir kızı oldu. 1977'de İstanbul'a döndü ve burada vefat etti.

Ayşe Sultan'ın ikinci oğlu Osman Nami Osmanoğlu 1918'de İsviçre'de doğdu. Paris'te makine-radyografi mühendisliği okudu. Uzun süre Lübnan ve Tunus'ta yaşadıktan sonra 1975'te yurda döndü. İlk eşi Adile Hanım'dan üç kızı vardır kızları Mediha Şükriye, Fethiye Nimet ve Ayşe Adile'dir. Alman olan ikinci eşinden de iki kızı vardır bunlarda Gülnur Dorothe ve Erman Kunter ile evli olan Ayten Sofia'dır. Torunu oyuncu Refiha Roksan Osmanoğlu'dur. 15 Temmuz 2010 tarihinde İstanbulda vefat etti.

Ayşe Sultan'ın üçüncü oğlu Abdülhamid Rauf Osmanoğlu 1922'de İstanbul'da doğdu. Paris'te annesiyle yaşadı. 1981'de İstanbul'da vefat etti.

Ayşe Osmanoğlu Kitapları - Eserleri

  • Babam Sultan Abdülhamid

Ayşe Osmanoğlu Alıntıları - Sözleri

  • Zaten asılsız şayialar ne zaman olsa hakikati karşılarında bulurlar. (Babam Sultan Abdülhamid)
  • Birinci Cihan Harbi sırasında Mustafa Kemal Bey , Beylerbeyi Sarayı’nda muhafız subaylardan Salih (Bozok) Bey’e misafir olarak kalmıştır . Babam pencereden Mustafa Kemal Bey’’ görerek : “Bu yakışıklı zabit kimdir?” diye sormuş , Mustafa Kemal Bey olduğu , burada misafir bulunduğu kendisine söylenince : “Burada bulunan zabitlere benzemiyor . Müstesna bir kimse olsa gerek.” diye fikrini bildirmiş . ~~Mustafa Kemal Bey, bu misafirliği sırasında , biraderim Abid Efendi ile bahçede oturup konuşurmuş. Hatta , Abid Efendi’ye iki Ceylan yavrusu hediye etmiş , babam da Abid Efendi’nin kendisine gösterdiği bu hediyelerden pek memnun olmuş .. (Babam Sultan Abdülhamid)
  • Esasen babmin talihidir:Kime nimet yedirdi ise mutlak ondan ihanet görmüştür. (Babam Sultan Abdülhamid)
  • Gençlerin kahve ve sigara içmeleri sarayda çok ayıp sayılırdı . (Babam Sultan Abdülhamid)
  • Saray da muhasara altında idi. Bu muhasaradan biraz önce Rusya büyükelçisi Mabeyn-i Hümayun'a gelerek: "Çar hazretlerinin selamını getirdim. Kendilerini hasta diye işittim. Arzuları ne ise bildirsinler. Kıllarına zarar gelmeden her arzuları yerine getirilecektir. Emirlerine muntazamım." diye haber gönderdi. Cevad Bey bunu arz ettiği zaman babam irkilmiş: "Çarın teklifini görüyor musun Cevad bey? Allah bana böyle bir şey yapmayı kısmet etmesin. Başıma gelecek her felakete razıyım. Ecdadımın mezarı nerede ise benimki de orada olmalıdır. Bu ihaneti yapmaktansa ölümü tercih ederim." diye cevap vermiştir (Babam Sultan Abdülhamid)
  • Kimseye "sen" diye hitap etmediği gibi cariyelerine bile "getiriniz" veya "götürünüz" gibi nazikane şekilde emir verirdi. Bizlere ya "kızım" veya "sultan" diye hitap ederdi. Kadınlarına da pek saygılı muamelede bulunurdu. "Başkadın" veyahut "Başikbal" şeklinde haber gönderir ve çağırırdı. (Babam Sultan Abdülhamid)
  • Babam , anneme ilk hediye olarak kıymetli bir Mushaf-ı Şerif vermiştir . Bu Mushaf-ı şerifi verdiği zaman , “ Sana bir isim vermek istiyorum . Niyetle açacağım . Cenab-ı Hakk bakalım nasıl bir isim kısmet edecek deyip açmış , 325. sayfadaki Enbiya Suresi’nin 28. Ayetindeki , “ Müşfikun” gözüne çarpmıştır . Bunun üzerine : “ inşallah hakkımda pek hayırlı , Müşfik bir kadın olacaksın.” demiş , mührünü kazdırmış , “Müşfika Başikbal” unvanını vermiştir . (Babam Sultan Abdülhamid)
  • Babam,kitap okuma işini şöyle izah ederdi : “Gündüzleri beni meşgul eden işlerin ağırlığından kurtulmak , zihnimi başka taraflara sevk edip düşüncelerimi def etmek ve rahat uyuyabilmek için her gece odamda kitap okutuyorum. Okuttuğum eserler ciddi olursa büsbütün uykum kaçıyor. Onun için bir takım romanlar tercüme ettiriyorum.” (Babam Sultan Abdülhamid)