Bayram Bozyel kimdir? Bayram Bozyel kitapları ve sözleri
Gazeteci, Yazar Bayram Bozyel hayatı araştırılıyor. Peki Bayram Bozyel kimdir? Bayram Bozyel aslen nerelidir? Bayram Bozyel ne zaman, nerede doğdu? Bayram Bozyel hayatta mı? İşte Bayram Bozyel hayatı...
Gazeteci, Yazar Bayram Bozyel edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Bayram Bozyel hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Bayram Bozyel hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Bayram Bozyel hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 1961
Doğum Yeri: Diyarbakır-Lice
Bayram Bozyel kimdir?
1961 yılında Diyarbakır-Lice’de dünyaya geldi. İlköğrenimini Lice’de, liseyi Diyarbakır’da okudu. Lise yıllarında sosyalist ve yurtsever fikirlerle tanıştı, son sınıftayken Kürtçe yayın bulundurmaktan tutuklanarak 5 ayını cezaevinde geçirdi. 1980’de Diyarbakır Eğitim Enstitüsü’ne girdi. 5 Ocak 1982 tarihinde gözaltına alındı. 70 günlük gözaltı süresinin 50 günü boyunca işkenceden geçirildi. Ardından 32 arkadaşıyla birlikte tutuklanarak Diyarbakır 5 No.lu Cezaevi’ne kondu ve 5 yıl burada kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. 1989 yılında yayın hayatına başlayan Deng dergisinin çıkışında yer aldı, çeşitli Kürtçe-Türkçe gazetelerde yazılar yazdı. 1994 yılından bu yana legal demokratik Kürt hareketinde politik çalışmaların içinde bulundu. 2002 yılında kurulan Hak ve Özgürlükler Partisi’nin (HAK-PAR) kurucularından. 2008-2012 yılları arasında iki dönem bu partinin genel başkanlığını yaptı. Diyarbakır’da yaşıyor. Düşlerimi Süsleyen Şehir adlı şiir kitabı 2008’de Deng Yayınları tarafından yayımlanmıştır.
Bayram Bozyel Kitapları - Eserleri
- Diyarbakır 5 No'lu
- Türbülans
- Düşlerimi Süsleyen Şehir
Bayram Bozyel Alıntıları - Sözleri
- Bazen kimi şeyler hiç değişmeyecekmiş görünür. Oysa değişmiyor gibi görünürken bile her şey değişiyor. (Türbülans)
- Dipçikle susturulmuş, önderleri sürgün edilmiş bir halkın direnişleri bastırılsa bile özgürlük istemi yok edilememişti. (Düşlerimi Süsleyen Şehir)
- Var olduğunu hissetmek mutluluk veriyor insana . (Diyarbakır 5 No'lu)
- "En kötüsü de yenilerin neyle karşılacağını biz biliyoruz. Bize yapılan işkencelerin onlara da yapılacağını bilmek kahredici." (Diyarbakır 5 No'lu)
- O Ehmedê xanî ki, doğubilimci Rus akademisyen orbelli tarafından İranlı Firdevsi, Gürcü Rustaveli ile birlikte doğunun en büyük üç şairinden biri olarak kabul edilir. İşte bu büyük ozan, bir ulusun entelektüel kurucusu, bir tarihsel dönemin filozofu, bir coğrafya destanının yazarı Ehmedê Xanî, orada, kendi mütevazi türbesinde bizleri yüzyıllardır seyreder. (Düşlerimi Süsleyen Şehir)
- Bütün ilkeler gerçek insan hikâyelerine dayanırlar. (Düşlerimi Süsleyen Şehir)
- Eğer Diyarbakır'ı görseydim bir şehir nasıl olur, onu öğrenmiş olacaktım. (Düşlerimi Süsleyen Şehir)
- Dicle dehşetli bir sudur ama aynı anda adildir de. Bereketin ve uygarlığın kalıcılığı adil olmasından geçer... (Düşlerimi Süsleyen Şehir)
- Süphan Dağı'nı izlerken içimde acıyla karışık bir duygu depreşir. Daha çocukluğumdan beri yüzlerce kez dinlediğim sîyamend û xecê'nin hüznüdür belki (Düşlerimi Süsleyen Şehir)
- Gecenin en karanlık anı aydınlığa en yakın andır (Düşlerimi Süsleyen Şehir)
- "İşkence kesiliyor. Ağrılarımla baş başa kalıyorum." (Diyarbakır 5 No'lu)
- Dicle Mezopotamya'dır. Dicle uygarlıktır. Geçtiği, gezdiği bütün coğrafyalara sadece bereketi değil, uygarlığı da taşır. (Düşlerimi Süsleyen Şehir)
- Dicle tek başına akıp giden değil, kardeşi olan ve onunla birlikte anılan bir nehir! Onun milyonlarca yıllık öyküsü hep Fırat ile birlikte anılmıştır. (Düşlerimi Süsleyen Şehir)
- Evet, Diyarbakır uzun hikâye. Binlerce yıllık serüvenlerin karakutusu sanki. Aynı zamanda bir halkın dramatik hikâyesi. (Düşlerimi Süsleyen Şehir)