Brian Fay kimdir? Brian Fay kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

Felsefe profesörü Brian Fay hayatı araştırılıyor. Peki Brian Fay kimdir? Brian Fay aslen nerelidir? Brian Fay ne zaman, nerede doğdu? Brian Fay hayatta mı? İşte Brian Fay hayatı...

Felsefe profesörü Brian Fay edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Brian Fay hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Brian Fay hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Brian Fay hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri:

Brian Fay kimdir?

Connecticut Wesleyan Üniversitesi’nde felsefe profesörüdür. Yayımlanmış kitapları Social Theory and Political Practice (1976); Critical Social Science (1986) ve Contemporary Philosophy of Social Science: A Multicultural Approach’dur (1996); editörlüğünü yaptığı kitaplarsa Louis Mink: Historical Understanding (1987) ve yakında yayımlanacak olan Contemporary History and Theory: The Linguistic Turn and Beyond’dur. 1992 senesinden beri History and Theory dergisinin yayın yönetmenliğini yapmaktadır. Temel ilgi alanları, sosyal bilim incelemelerinin doğası ve bunun siyaset ve etikle ilişkisidir.

Brian Fay Kitapları - Eserleri

  • Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi

Brian Fay Alıntıları - Sözleri

  • Yasabilimselciliğe göre, sosyal bilimlerin başarılı olması için, araş­tırmak istediği fenomenlerin doğra tarif düzeyini tespit etmesi ge­rekiyor. Uygun genellikte, maksatdışı bir tarif düzeyi geliştirilebildiği takdirde, insan davranışları konusunda gerçek yasalar keşfedilebilir ve dolayısıyla da sosyal bilimler, en sonunda, gerçekten bi­limsel hale gelebilir. (Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi)
  • nesnel araştırmacıların kendi kanıt anlayışları konu­ sunda özbilinçli olarak eleştirel olmaları gerekiyor. Nitekim, belli bir kavramsal sisteme göre belli fenomenlerin nasıl kanıt sayıldığı, bunların neleri kanıtladığı ve bu kanıtsal ilişkilerin arkasında hangi varsayımların yattığı incelenmeli ve savunulmalıdır. Araştırmacıla­ rın, bunu yapmakla, kendi kanıt anlayışlarının araştırmalarım ve araştırmalarının sonuçlarım nasıl şekillendirdiğini ortaya koymala­ rı gerekiyor. (Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi)
  • kişisel kimliklerin hepsi özde diyalojik karakterlidir. (Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi)
  • Etki ile tepki arasındaki ayrımı ele alalım. Bu, yaşamımız daki en önemli ayrımlardan biridir. (Spinoza bu ayrımı Ethica'sının köşe taşlarından biri yapıyordu.) Yaptıklarınız ya da söyledikleriniz kendi içsel istek ve inançlarınızın sonucunda ortaya çıkıyorsa etkiyorsunuz, başkalarının sizden yapmanızı ya da seçmenizi istediklerini düşündüğünüz şeyleri yapıyor ya da seçiyorsanız o zaman tepkiyorsunuz. Eylemleriniz, etkimede içeriden üretiliyor, tepkimede ise dışınızdaki bir şeye tepki olarak doğuyor. Etkinlik, özgürlük ve olgunluk için zorunludur: Sadece etkirken özbelirleyici oluyor, sadece o zaman (başkalarının istediği gibi değil de) olduğunuz gibi davranıyor ve sadece o zaman edilgen bir kukla değil de bağımsız bir aktör oluyorsunuz. (Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi)
  • Hatta otuz yaşında, ebeveynimi on yaşındayken düşündüğüm gibi düşünemem (bu, biraz o yaşta yaşadıklarımdan dolayı, biraz da o zamandan bu yana yaşadığım öteki deneyimlerden dolayı böyledir). Thomas Wolfe'un dediği gibi, “Eve yeniden gidemezsiniz”. (Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi)
  • Eğer “bilme”yi “aynı de­neyimleri yaşamak” olarak alırsak, o zaman, t+1 ’de, t’deki dene­yimlerinizi yaşayamayacağınız ve t’de yaşadıklarınızı yeniden yaşamada t+l’deki belleğinize güvenemeyeceğiniz için, t+l’de ken­ dinizin t’deki halini bile bilemezsiniz! Eğer “Birisini bilmek için o olmalısınız” tezi doğruysa o zaman bilebileceğiniz tek kişi sîzsiniz ve de sadece kendinizin şu anki durumunuzu bilebilirsiniz. (Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi)
  • Eğer gerçeklik bizim deneyimimi­zin bir fonksiyonu ise ve eğer deneyimimiz de kavramsal sistemimi­zin bir fonksiyonu ise, o zaman, bizim gerçekliğimiz kavramsal sis­temimizin bir fonksiyonudur. İşte ontolojik göreciliğin iddiası tam da budur: Farklı kavramsal sistemlerde yaşayan insanlar, aynı dün­yayı farklı biçimde düşünmekle ya da farklı olarak yaşamakla kal­mıyor, tamamen farklı dünyalarda yaşıyorlar. (Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi)
  • Anlam, bir edim ile bu edimi anlamaya ça­lışanlar arasındaki ilişkiden doğar, yani iki öznenin etkileşiminin bir ürünüdür. (Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi)
  • Atomculuk, benliği, başkalarından tamamen farklı ve onlardan tamamen kopuk, katı bir bütünsel varlık olarak, bir monad olarak tanımlıyor. (Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi)