Duygu Asena kimdir? Duygu Asena kitapları ve sözleri
Türk Gazeteci, Yazar Duygu Asena hayatı araştırılıyor. Peki Duygu Asena kimdir? Duygu Asena aslen nerelidir? Duygu Asena ne zaman, nerede doğdu? Duygu Asena hayatta mı? İşte Duygu Asena hayatı... Duygu Asena yaşıyor mu? Duygu Asena ne zaman, nerede öldü?
Türk Gazeteci, Yazar Duygu Asena edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Duygu Asena hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Duygu Asena hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Duygu Asena hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 19 Nisan 1946
Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye
Ölüm Tarihi: 30 Temmuz 2006
Ölüm Yeri: İstanbul, Türkiye
Duygu Asena kimdir?
19 Nisan 1946ˊda İstanbulˊda doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesiˊnde pedagoji okudu. İki yıl pedagog olarak çalıştı. 1972 yılında Hürriyet Gazetesiˊnde gazeteciliğe başladı. Kelebek Gazetesiˊnde köşe yazarlığı, muhabirlik yaptı. Ayrıntılı Haber Gazetesiˊnde muhabirlik yaptı. 1976-78 yılları arasında Man Ajansˊta metin yazarlığı görevinde bulundu. 1978ˊde Gelişim Yayınlarıˊna Genel Yayın Yönetmeni olarak girdi ve kadınca ile birlikte Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok dergi yönetti. Bu dönem içinde Söz, Sabah, Güneş gazetelerinde köşe yazarlığı, yöneticilik ve röportaj yazarlığı yaptı. Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.Duygu Asena ayrıca Umut Yarıda Kaldı, Yarın Cumartesi, Bay E adlı üç filmde rol aldı.
Gazeteciliğinin yanında yazarlığını da sürdüren Asena, ilk kitabı Kadının Adı Yok ile adını duyurdu. Kitap müstehcen bulunduğundan 1988’de yasaklandı. Uzun süren dava sonucunda tekrar yayımına izin verildi ve ardından aynı yıl yönetmen Atıf Yılmaz tarafından filme alındı.
Yazıları ve kitaplarında değindiği temalar nedeniyle Asena feminist yazar olarak tanındı.
Duygu Asena, beyin tümörü nedeniyle tedavi görmekte olduğu VKV Amerikan Hastanesi'nde 30 Temmuz 2006 günü hayatını kaybetti.
ESERLERİ:
*Kadının Adı Yok 1987 yılında yayınladı. Kitap bir yıl içinde 40 baskı yaparak Türkiyeˊde satış rekoru, daha sonra filme çekilerek gişe rekoru kırdı. 40. baskının satışları sürerken, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı yasaklandı. Bunun üzerine Duygu Asenaˊnın açtığı davada kitap aklandı. Yeni baskıları yayınlandı.Kitap 53 baskısıya ulaştı.Bu arada Kadının Adı Yok, Almanya, Hollanda ve Yunanistanˊda, bu dillere çevirilerek yayımlandı. İlk baskıları kısa sürede tükendi… Yunansitanˊda “best seller” oldu.
*İkinci kitabı Aslında Aşk Da Yok, Kadının Adı Yokˊun devamı niteliğindedir. 36. baskıya ulaşan bu kitap da Almanya, Hollanda ve Yunansitanˊda yayımlandı.
*Üçüncü kitabı Kahramanlar Hep Erkek 14 öyküden oluşuyor. Bu kitap Kasım 1992ˊde piyasaya çıktı 18 baskı yaptı.
*Kadıncaˊdaki sevilen yazılardana derlediği dördüncü kitabı Değişen Bir Şey Yok, Temmuz 1994ˊde piyasaya çıktı, gazete bayilerinde 20 bin liradan satışa sunularak, farklı bir yayıncılık anlayışı getirdi ve bir haftada 70 bin adet satarak yeni bir rekor kırdı.
*Beşinci kitabı olan Aynada Aşk Vardı çıktı. Kitap dört ayda 12 baskı yaptı.
Duygu Asena Kitapları - Eserleri
- Kadının Adı Yok
- Aslında Aşk da Yok
- Aşk Gidiyorum Demez
- Aynada Aşk Vardı
- Aslında Özgürsün
- Değişen Bir Şey Yok
- Paramparça
- Kahramanlar Hep Erkek
- Orada Kadınlar Var Mı?
- Zamana Değen Sorular
Duygu Asena Alıntıları - Sözleri
- Düşünmek insanı yormaktan başka hiçbirbir işe yaramıyordu. (Kahramanlar Hep Erkek)
- Bir masan, bir iskemlen, hele bir de kapısı olan bir odan oldu mu yaşadın... Artık bundan böyle başarısız da olsan, seni kimse istemese de, her gün azarlanıp, itilip kakılsan da, esas başarın o koltuğa yapışıp, oturacağın kadar oturmaktır. (Orada Kadınlar Var Mı?)
- Aşklar hep karşılıksız mı olur? (Aynada Aşk Vardı)
- Kız kıza konuşmaları bilirsiniz... Birbirlerini sevdiler mi hiç sınır kalmaz aralarında. Yaş baş, dil sınırı da olmaz. Her şeyi anlatırız birbirimize. (Aşk Gidiyorum Demez)
- Neden bu denli kaskatıyız, neden? İçimiz dışımız kaskatı… (Değişen Bir Şey Yok)
- "Hayat hep bir adım ilerisini planlayarak yaşanamaz.Hele aşk ... Böyle hesaba kitaba gelmez." (Aşk Gidiyorum Demez)
- "Mutlu son yoktur, çünkü son yoktur ...Ama mutlu an vardır." (Aslında Özgürsün)
- neden kadınlar dört duvar arasına hapsedilirken, erkekler dışardaki sonsuz dünya içinde özgürce geziyorlar? neden ahlak yasaları kadınları en küçük bir davranışta suçlarken, erkekleri övgüyle anıyor? neden bir cinse her şey serbest de ötekine her şey yasak? (Aslında Aşk da Yok)
- İnsanın en rahat kandırdığı kişi kendisi, çünkü kanmamak için direnmiyor, inanmak istiyor, kandırıldığı için mutsuz olmuyor, aldatılmış insan gibi acı çekmiyor, kanıyor ve bu hoşuna gidiyor. İnsan kendi kendini kandırdığı zaman ortada hiçbir sorun kalmıyor. (Aynada Aşk Vardı)
- Hem aşk, hem güven, hem de huzur bir arada olabilir mi? (Paramparça)
- “Benim ar ve haya duygularım müstehcen resimlere bakınca değil, erkeklerin kadınları dövdüklerini duydukça inciniyor. “ (Aslında Aşk da Yok)
- Seni tanıyamadığım için üzgünüm, ama belki böylesi daha iyi, tanıyınca yok oluyor bazı şeyler.. (Aslında Aşk da Yok)
- "Gözlerin çok güzel diyeceğim ama bu önemli değil, aslında bakışın güzel." (Aşk Gidiyorum Demez)
- Döven erkek sorunludur, gelişmemiştir. Kaba kuvveti bilek gücünü kullananlar aslında güçsüz kişilerdir. (Kahramanlar Hep Erkek)
- Dayak cennetten çıkmamıştır, kimsenin vurduğu yerde gül bitmez, kızını dövmeyen, dizini de dövmez. Barbarlık bu… Hadi sevgili bay ve bayan öğretmenlerimiz… Aile bilgisi derslerinde kimsenin dayak yememesi gerektiğini de öğretelim çocuklarımıza… (Değişen Bir Şey Yok)
- Niye yirmi bir yaşında evlenirsin, niye hiç tanımadığın adamdan hemen birinci yılda çocuk yaparsın. (Kahramanlar Hep Erkek)
- Marjinaller toplumun içindedirler ama toplumun öncüsü değillerdir. -Atilla İlhan (Zamana Değen Sorular)
- "Baba sevgisi, görseydim başkasında, sevgiyi aramazdım." (Kadının Adı Yok)
- Bu, erkeklerin en kıskandığı özelliğiydi. Olanları hiç kafalarına takmadan, bir olaydan ötekine, diğerinden hiçbir iz aktarmadan, kolayca geçebilmeleri... (Aşk Gidiyorum Demez)
- “Heyecanı insan kendi yaratmalı, öyle değil mi?” (Kahramanlar Hep Erkek)