Emin Özdemir kimdir? Emin Özdemir kitapları ve sözleri
Türk Akademisyen, Dil Araştırmacısı, Yazar Emin Özdemir hayatı araştırılıyor. Peki Emin Özdemir kimdir? Emin Özdemir aslen nerelidir? Emin Özdemir ne zaman, nerede doğdu? Emin Özdemir hayatta mı? İşte Emin Özdemir hayatı... Emin Özdemir yaşıyor mu? Emin Özdemir ne zaman, nerede öldü?
Türk Akademisyen, Dil Araştırmacısı, Yazar Emin Özdemir edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Emin Özdemir hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Emin Özdemir hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Emin Özdemir hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 1931
Doğum Yeri: Kemaliye, Erzincan, Türkiye
Ölüm Tarihi: 1 Eylül 2017
Ölüm Yeri: Ankara, Türkiye
Emin Özdemir kimdir?
Dilci, sözlükçü, Türk dili araştırmacısı, deneme yazarı (1931, Kemaliye / Erzincan – Ö. 1 Eylül 2017, Ankara).
Pamukpınar Köy Enstitüsünden sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü (Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü)’nü (1953) bitirdi. Bitirdiği bölüme asistan ve öğretim görevlisi (1957) oldu. Milli Eğitim Bakanlığınca açılan bir sınavı kazanarak Amerika’ya (1960) gönderildi. Columbia ve Indiana üniversitelerinde “değişik düzeylere göre metin hazırlama ve anlatım teknikleri” konusunda (1960-1963) eğitim gördü. Hacettepe Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Temel Türkçe Bölümünde bölüm başkanı ve öğretim görevlisi olarak (1968-1972) çalıştı. 1974’te Ankara Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu (İletişim Fakültesi) öğretim görevliliğine geçti. Bu görevinden emekliye (1996) ayrıldı.
TÜBİTAK’nin Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk dergilerinde yayın danışmanı olarak (1997) görev aldı. Bu görevlerini sürdürürken Türk Dil Kurumunun çalışmalarına etkin biçimde katıldı. TDK’nin Yönetim ve Yürütme Kurulu üyeliklerinde bulundu ve Terim Kolu Başkanlığını (1966-1983) yaptı. Yaklaşık 1 yıl kanser tedavisi gören Emin Özdemir, 1 Eylül 2017 gece saatlerinde, 86 yaşında iken hayatını kaybetti.
Emin Özdemir’in dil yazıları, deneme, eleştiri ve makaleleri 1949 yılından itibaren Varlık, Kaynak, Pazar Postası, sürekli olarak Türk Dili, Sanat Olayı, Çağdaş Eleştiri, Türkiye Yazıları, Çağdaş Türk Dili dergilerinde yer aldı. Türkçenin özleştirilmesi, geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi savaşımını sürdürdü. Bu bağlamda edebiyat yapıtının dille ilişkisi, dilin işlevi ve kullanım düzeyleri, toplumsal yapıyla bağları gibi sorunları ele aldı. Dil ve edebiyatla ilgili pek çok seminer ve sempozyuma
katılarak bildiriler sundu. Edebiyatçılar Derneği ile Dil Derneği üyesidir.
“Kırk sekiz yıllık öğretmenliğini bilimsel çalışmaları, yazınsal yapıtlarıyla yücelten Emin Özdemir, ustalıkla kullandığı öz Türkçeden hiç ödün vermemiştir.
Emin Özdemir Kitapları - Eserleri
- Eleştirel Okuma
- Mutlukent'in Yöneticisi
- O İyi Kitaplar Olmasaydı
- Kurmaca Kişiler Kenti
- Konuşma Sanatı
- Yazmak Sanatı
- Okuma Sanatı
- İnsan Yüreğine Yolculuk
- Sözcüklerin Vicdanı
- Ölümsüzlük Gezegeni
- Yazınsal Türler
- Türk ve Dünya Edebiyatında Dönemler Yönelimler
- Anlatım Sanatı
- Yarışmalar Kenti
- Yalnızlığı Seven Kırlangıç
- Düzyazının Sorgulayan Gücü
- Düşüncenin Canı
- Yazma Öğretimi-Yazma Sanatı
- Yüzler ve Sözcükler
- Erdemin Başı Dil
- Eleştirel Okuma
- Düşüncenin Toprağı
- Dilin Öte Yakası
- Bizler Büyüyünce
- Edebiyat Sözlüğü
- Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı
- Eğlenceli Dilbilgisi
- Sözcük Sözcük İçinde
- Erdemin Başı Dil
- Mustafa Nihat Özön
- Türk ve Dünya Edebiyatı Üzerine Notlar
- Öz Türkçe Üzerine
- Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü
- Deyimler Sözlüğü
Emin Özdemir Alıntıları - Sözleri
- Kimi kişiler sanır ki hiçbir şey paranın yerini tutamaz. Her şeyin başı paradır. Yanılıyorlar. Şunu hemen söyleyeyim, para gelip geçicidir. İnsana vereceği mutluluk da öyle... (Mutlukent'in Yöneticisi)
- Okumanın tükenmez kaynağından, herkes kendi kafasının çapı oranında pay alır. (Yazmak Sanatı)
- Açgözlülük iyi bir şey değildir. Az bir yiyecekle bile açlığımızı giderebiliriz. Yoksulluk için de böyledir bu. Küçük bir şey kimileyin en büyük eksiğimizi karşılar. (Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü)
- Yazmak eylemi, birbirine dayalı, birbirini tümleyen kimi aşamalardan oluşur, İlk aşama, "yazma gereksinimi" dir. Bizi yazmaya yönlendiren etken nedir? Bu sorudan çıkarız yola. İkinci aşamada yazıyı oluşturan öğeleri belirler, söyleyeceklerimizi saptarız; saptadıklarımızı belirli bir düzene kor, yazının çatısını kurgularız. Üçüncüsü, kurguladığımız çatıyı, oluşturduğumuz düzeni, yazılaştırma, anlatma aşamasıdır. Dördüncü aşamaysa, anlatımımızı güzel ve etkili kılmak için onu düzeltme, bir tür yeniden yazma aşamasıdır. (Yazmak Sanatı)
- Düşlemsel oyunu, incelikleriyle oynayan derinlikli bir yazar Ahmet Büke. Okurunu, öykülerinin bir parçası kılan, onlar için bıraktığı boş alanları doldurmaya zorlayan bir yazar. (Düşüncenin Canı)
- (Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü)
- "Hayvan, hayvan olarak doğar; ama insan, insan olarak doğmaz, insan olunur." (O İyi Kitaplar Olmasaydı)
- Tarih, bir bakıma doğruya sahip çıkan doğrucularla eğrilerin ve eğricilerin savaşından başka bir şey değildir. (Konuşma Sanatı)
- İçimizdeki cehennemdir yalnızlık. (Kurmaca Kişiler Kenti)
- - Bu gürül gürül akan sular kimin? - Bu ağaçlık çimenlik yerler kimin? - Bu üzümler, bu incirler, bu fındıklar, bu fıstıklar kimin? - Kimin? Kimin? (Yalnızlığı Seven Kırlangıç)
- Doğa sessiz ama büyük bir öğretmendir. (Sözcüklerin Vicdanı)
- Küçük bir topluluğu coşturmak büyük bir topluluğun koşturmaktan daha zordur (Konuşma Sanatı)
- Kişinin mutlaka kendine uyanması gerek önce; en derin karanlıklarda bile boş bulunmaması gerek; tetikte durabilmesi gerek. Hem delice susayabilmeli kişi, acıkabilmeli; açlığın, susuzluğun güzelliğini bilmeli... (Düzyazının Sorgulayan Gücü)
- İnsanı insan yapan,sevgisidir,tutkularıdır,sıra dışı davranışlarıdır,alışılmışı yenme duygusudur,kendi olma bilincidir,çaresizlik içinde bile yaşama tutunmaktır,işlediği suçun altında ezilmektir yA da üstesinden gelmektir,kafasına koyduğunu gerçekleştirme direncidir,intikam duygusudur,vicdan hesaplaşmasıdır.... (Kurmaca Kişiler Kenti)
- Her kitap bir araçtır. Kitabın tasarlanmış amacına ulaşması kuşkusuz onu kullananların tutumuna bağlıdır. (Yazmak Sanatı)
- "Görülüyor ki bütün ulusların edebiyatında öncelikle iki ana türün varlığından söz edilebilir: Şiir ve düzyazı." (Türk ve Dünya Edebiyatında Dönemler Yönelimler)
- "Şunu hemen söyleyeyim, para gelip geçicidir. İnsana verdiği mutluluk da öyle... (Mutlukent'in Yöneticisi)
- Konuyu sınırlama, yazmada başarıyı sağlayan temel öğedir. Konu sınırlandırılmazsa, ortaya koymayı amaçladığımız düşünceler görünürlük kazanmaz, söyleyeceklerimiz genellemeler olmaktan öteye gitmez. Ayrıca yazımızda örgensel bütünlük sağlanmaz, bölük pörçük olur. (Yazmak Sanatı)
- Yardım ederek korumaya çalıştığınız bir kimsenin durumunu başkalarına anlatarak ona acındırmaya kalkmayın. Böyle biri bunun ayırdına vardı mı arsızlaşarak başkalarını da sömürmeye kalkışır. krş. "Çok söyleme arsız edersin, aç bırakma hırsız edersin." (Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü)
- Dokunduğu her sözcüğe şiirsellik yükleyen, şiirimizin yediveren gülüdür Ahmet Telli... (Düşüncenin Canı)