Hace Yusuf-i Hemedani kimdir? Hace Yusuf-i Hemedani kitapları ve sözleri
İslam Alimi Hace Yusuf-i Hemedani hayatı araştırılıyor. Peki Hace Yusuf-i Hemedani kimdir? Hace Yusuf-i Hemedani aslen nerelidir? Hace Yusuf-i Hemedani ne zaman, nerede doğdu? Hace Yusuf-i Hemedani hayatta mı? İşte Hace Yusuf-i Hemedani hayatı... Hace Yusuf-i Hemedani yaşıyor mu? Hace Yusuf-i Hemedani ne zaman, nerede öldü?
İslam Alimi Hace Yusuf-i Hemedani edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Hace Yusuf-i Hemedani hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Hace Yusuf-i Hemedani hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Hace Yusuf-i Hemedani hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Tam / Gerçek Adı: Ebû Yakûb Yûsuf Hamdani
Doğum Tarihi: 1048
Doğum Yeri: Hamedan-İran
Ölüm Tarihi: 1140
Ölüm Yeri: Merv-Türkmenistan
Hace Yusuf-i Hemedani kimdir?
Yûsuf Hemedanî, (1048-1140) önde gelen din bilginlerinden olup tam ismi Ebû Yakûb Yûsuf Hamdanî'dir. Rey ile Hamedan arasında Bûzencird adlı bir köyde doğdu. Türbesi Merv şehrinde bulunmaktadır. Ebû Yakûb Yusuf Hemedanî, Hoca Ahmed Yesevî ile Abdulhalik-ıl Güjdevani'nin hocasıdır.
Nakşibendi Tarikatı'nın silsilesinde yer alan Yusuf Hemedani, Allah yolunda hizmet için Merv, Buhara, Herat, Semerkand gibi İslâm merkezlerini dolaşarak halkı irşâda çalışmaktaydı. Tarihi kaynaklarda kaydedildidine göre devrin Selçuklu Hanı Sultan Sencer, Yusuf Hemedani’ye bağlılığını her vesileyle göstermiştir. Dolayısıyla "Hocaların Hocası" olarak anılmaktadır.
Evliyânin büyüklerinden. İsmi, "Yûsuf bin Yâkûb Hemedânî" olup, künyesi Ebû Yâkûb’dur. İmâm-ı A’zâm hazretlerinin neslindendir. İnsanları Hakk'a dâvet eden, onlara dogru yolu gösterip, hakîkî saâdete kavuşturan ve kendilerine “Silsile-i âlîyye” denilen büyük âlim ve velîlerin Peygamber Muhammed'den sonra gelen sekizincisidir. 1048 (H.440) senesinde Hemedan’da doğdu. 1140 (H.535) de Herat’tan Merv’e giderken yolda vefât etti.
On sekiz yaşında Bağdad’a gelip, fıkh îlmini Ebû İshâk-î Şîrâzî’den öğrendi. Yaşı küçük olmasına rağmen, Ebû İshâk kendisine husûsî ihtimâm gösterirdi. Bunun ve diğer fıkh âlimlerinin derslerine devâm etmekle, Hanefî mezhebinde fıkh ve münâzara alîmi oldu. İsfahan ve Semerkand’da, zamanın meşhûr hadîs alîmlerinden hadîs ilmini öğrendi. Tasavvufu Şeyh Ebû 'Ali el-Fermâdî hazretlerinden ögrenip, onun sohbetinde yetişerek kemâle ulaştı. Abdullâh-ı Cûveynî, Hasan Simnânî ve birçok büyük zât ile görüıüp, sohbet etti. Kendilerinden ilîm öğrendi. Yaya olarak otuz yedi hac yaptı. Kur'ân-ı Kerîm'i sayısız defalar hatmetti. Gece namazlarında her rekâtta bir cüz okurdu. Tefsir, hadîs, kelâm ve fıkh ilminden yedi yüz cüz ezberindeydi. İki yüz on üç mürşîd-i kâmilden istifâde etti. Yedi bin kâfirin îmâna gelmesine sebeb oldu. Hızır aleyhisselâm ile çok sohbet etti.
Altmış yıldan fazla, insanlara doğru yolu göstermekle meşgûl oldu. Yüzlerce talebe ondan ders aldı. Abdullâh-î Berkî, Hasan-î Endâkî, Ahmed Yesevî ve Abdülhâlik-i Goncdüvânî gibi büyük velîler yetiştirdi. Bunlardan Ahmed Yesevi, Türkistan tarafına göç edip, insanları irşâd ederek büyük hizmetlerde bulundu. Yûsuf-û Hemedânî, bütün dostlarına, talebesi Abdülhâlik-i Goncdüvânî’ye tâbi olmalarını söyledi. Kendisinden sonra, bu talebesi insanlara doğru yolu gösterdi.
Yûsuf-û Hemedânî, önce Merv şehrinde bir müddet kalıp Herât’a gitti ve orada uzun zaman kaldı. Sonra, tekrar Merv’e gelip bir müddet daha kaldıktan sonra Herat’a döndü. Herat’tan Merv’e yaptığı son yolculuğu sırasında vefât etti. Kabri Merv şehrinde olup, ziyâret edilmektedir.
Yûsuf-û Hemedânî, İmâm-ı Â'zama pek çok bağlıydı. Irak, Horasan, Mâverâünnehr bölgelerinin muhtelif şehirlerinde bulunarak, halka saâdet yolunu anlatmak ile mesgûl olmustur. İlmî, fazîleti ve kerâmetleriyle İslâm dünyâsında tanınıp, çok sevilmiştir.
Hace Yusuf-i Hemedani Kitapları - Eserleri
- Hayat Nedir
Hace Yusuf-i Hemedani Alıntıları - Sözleri
- Helal yiyen ve helal işte çalışanları dost edinirdi. (Hayat Nedir)
- Bektaşiliğin bugünkü durumunu dikkate alan bazı araştırmacılar, Hacı Bektaş-ı Veli ve onun geriye doğru şeyhleri olan Ahmed Yesevi ile Yusuf Hemedânî'nin de birer heterodoks süfi olabileceğini düşünmektedirler. Ancak bu düşünce ve tahmin herhangi bir belgeye dayanmadığı gibi, yeni araştırmalarda ortaya çıkan belgeler peyderpey bunun aksini ortaya koymaktadırlar. (Hayat Nedir)
- İşin gerçeği şudur ki göz aslâ gözü ve görüleni hakkıyla göremez; akıl aslâ aklı ve düşünüleni hakkıyla anlayamaz, his aslâ hissedileni hakkıyla idrâk edemez. (Hayat Nedir)
- Ruhun en yüce özelliği, Hz. Âdem kıssasında Hakk Teâlâ'nın mukarreb meleklere söylediği şu ifadede yer alır: "Ona şekil verdiğim ve ona ruhumdan üflediğim zaman, siz hemen onun için secdeye kapanın". Hakk Teâlâ tüm kirlerden arınmış olan bu temiz meleklerin secdesini, ruh üfleme ile ilişkilendirdi. Eğer ruh, öz ve cevher itibarıyla meleklerden daha saf; Hakk'a yakınlık itibarıyla onlardan daha önde ve "ebedîlik" sıfatına onlardan daha lâyık olmasaydı, melekler ruha secde etmezlerdi. (Hayat Nedir)
- Daima abdestli idi. Abdestli olarak yemek yerdi... "Lokma yemek, tohum atmaktır. Tohumu bilinçli ve uyanık olarak atmak gerekir ki gıdâ itâat olsun". (Hayat Nedir)
- Dînî düşünceler ve amellerle tesellî olan ve huzur bulan herkes, İslâm ile yaşamaktadır. Rabbânî âyetleri, melekî ilhâmın düşüncelerini, semâvî kitapların hikmet ve öğütlerini, Mevlâ'nın emir ve yasaklarını tebliğ için peygamberlerin gönderilişini, hâkimiyyet-i ilâhiyyenin "ol der ve olur" hükmüyle oluşan küçük-büyük işlerini görerek tefekkür eden ve bu düşüncede huzur bulan kişiler de îmân ile yaşamaktadırlar. (Hayat Nedir)
- Senin cemalini görünce, senden başka kimseyi görmedim. Birçok insan önüme geldi, görmedim senden başkasını. (Hayat Nedir)
- Her nefesi şuurla ve bilinçle alıp verin (hûş der dem), ayağınıza ve önünüze bakın (nazar der kadem), vatanda sefer edin (sefer der vatan) ve halk içinde Hakk ile olun (halvet der encümen). (Hayat Nedir)
- Beden, hem İslâm hem de îmân için çalışır. Gönlün yardımı olmaksızın beden bir iş yapamaz, bedenin ortaklığı ve yardımı olmadan da gönül müşâhedeye (kalb gözüyle görmeye) ve vuslata eremez. Sanki beden gönle, gönül de bedene bağlanmış gibidir. Bedenin Müslümanlığı, gönlün yardımı olmadan, gönlün îmânı da bedenin yardımı olmadan temin edilemez. | Hâce Yûsuf Hemedânî, Hayat Nedir? İnsan Yayınları, 8. Baskı: Ekim 2020, syf: 89 Çeviri: Necdet Tosun (Hayat Nedir)
- ..... İlahi! Bizi bize bırakma.. (Hayat Nedir)
- Hak Teâlâ'nın tecellîsi kulda zuhûr edince ne düşünce kalır, ne tefekkür, yokluk içinde yokluk olur. (Hayat Nedir)
- Birgün onun vaazlarından birinde Ibn-i Sekka isminde bir fakih ayağa kalktı, bir mesele sordu, şeyhi incitti ve edebe sığmayacak sözler sarfetti Hâce Yusuf dedi ki: "Otur! Senin sözlerinden küfür kokusu alı yorum. Muhtemel ki müslüman olarak ölmeyeceksin". Bir süre sonra Rum Kostantiniyye'sinden bir elçi Bağdat'a geldi. Ibn-i Sekkâ ona katıldı, hristiyan olup Kostantiniyye'ye gitti ve orada hristiyan olarak öldü. Bu olay o gün Islâm dünyasında dillere düştü ve bu sûfî vâizin meşhur olmasına sebep oldu. Hâkânî de buna işâret etmiştir: "Papaz kemeri ve cübbesini değiştiririm Palto ve ceket ile, Ibn-i Sekkâ gibi." Hatta tezkire müellifleri, Ibn-i Sekkâ'nin, Attar'ın Mantıku't-tayr'ın daki Şeyh-i San'an ile aynı kişi olduğunu zannetmişlerdir. (Hayat Nedir)
- Hayât, tesellî olmaktır. Herkesin tesellîsi ve huzûru farklı şekilde ve farklı şeyledir. Hayâtın en alt rütbesi ve en aşağı derecesi dünyâ ile tesellî olup oyalanmaktır. Bu, hayvanların hayâtına ve yaşayışına benzer. İnsanoğlu dünya malı toplamaktan kaçınmalı, perhizkâr olmalıdır. Hakk Teâlâ'ya kavuşmak için mücâhede etmeli, nefsiyle savaşmalıdır. (Hayat Nedir)
- İman itaattır ama her itaat iman değildir (Hayat Nedir)