Harold C. Schonberg kimdir? Harold C. Schonberg kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

Amerikalı Müzik Eleştirmeni, Gazeteci ve Yazar Harold C. Schonberg hayatı araştırılıyor. Peki Harold C. Schonberg kimdir? Harold C. Schonberg aslen nerelidir? Harold C. Schonberg ne zaman, nerede doğdu? Harold C. Schonberg hayatta mı? İşte Harold C. Schonberg hayatı... Harold C. Schonberg yaşıyor mu? Harold C. Schonberg ne zaman, nerede öldü?

Amerikalı Müzik Eleştirmeni, Gazeteci ve Yazar Harold C. Schonberg edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Harold C. Schonberg hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Harold C. Schonberg hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Harold C. Schonberg hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 29 Kasım 1915

Doğum Yeri: New York

Ölüm Tarihi: 26 Temmuz 2003

Ölüm Yeri: New York

Harold C. Schonberg kimdir?

Harold C. Schonberg (1915-2003). Amerikalı müzik eleştirmeni ve gazeteci. 1950-80 arası The New York Times’ın baş müzik eleştirmeniydi. Pulitzer Eleştiri Ödülü’nü kazanan ilk müzik eleştirmeni oldu (1971). Başta The Great Pianists: From Mozart to the Present (1963, gözden geçirilmiş basım 1987; Büyük Piyanistler: Mozart’tan Günümüze) ve The Lives of the Great Composers (1970, gözden geçirilmiş basım: 1981, üçüncü basım: 1997; Büyük Besteciler) olmak üzere müzik konulu 13 kitap yazdı. İyi bir satranççı olan Schonberg’in kitaplarından biri de satranç üzerinedir: Grandmasters of Chess (1973, gözden geçirilmiş basım: 1981; Satrancın Büyükustaları). Schonberg ayrıca The New York Times’da “Newgate Callender” imzasıyla polisiye kitap yazıları yazmıştır.

Harold C. Schonberg Kitapları - Eserleri

  • Büyük Besteciler

Harold C. Schonberg Alıntıları - Sözleri

  • Kısa sürede çok yazmak zorunda kalırsam metne uygun müzik bestelemek yerine yalnızca nota ören biri olurum. (Büyük Besteciler)
  • Liszt, sonunda kültürlü bir adam kabul edilecekti ve bu çalışkanlığının zaferiydi; zira her şeyi kendi başına yaptı. "Zihnim ve parmaklarım." diyordu 1832'de, "Lanetliler gibi durmadan çalıştı.". Homeros, Kitabı Mukaddes, Platon, Locke, Lamartine, Chateaubriand, Beethoven, Bach, Hummel, Mozart, Weber; hepsi etrafımdaydı. Onları çalıştım. Hırsla okuyup bitirdim." Entelektüel çevrelere girdi, yakışıklığından ve dehasından ötürü hoş karşılandı. (Büyük Besteciler)
  • "Mozart on dokuzuncu yüzyılda sürekli yanlış anlaşıldı. Kendisine müziğin Raphael'i denildi; Don Giovanni’yi tesadüfen bestelemiş, zarif, özenli bir rokoko besteci sayıldı. Müziğine hayat veren insanlık ve güç, büyük ölçüde fark edilmedi." (Büyük Besteciler)
  • Liszt bunu fark etti. Wagner'in Tannhauser'inin bir kopyasını Berlioz'a gönderdiğinde, üzerinde şunları yazdı: "Kendinizi yeniden keşfedeceksiniz." (Büyük Besteciler)
  • "Mozart'ın müziğini diğerlerinden her zaman ayırt eden şey, oranı ve doğruluğuydu – isterseniz tadıydı diyebiliriz. Bu tat ve tükenmez bir ezgi fonu, son derece cüretli bir armoni duyumuyla birleşmekteydi. Tam gelişmiş bir armonik duyum, bir modülasyon duygusu, önemli bestecinin şaşmaz işaretidir." (Büyük Besteciler)