James A. Robinson kimdir? James A. Robinson kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

İngiliz ekonomist ve siyaset bilimci James A. Robinson hayatı araştırılıyor. Peki James A. Robinson kimdir? James A. Robinson aslen nerelidir? James A. Robinson ne zaman, nerede doğdu? James A. Robinson hayatta mı? İşte James A. Robinson hayatı...

İngiliz ekonomist ve siyaset bilimci James A. Robinson edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında James A. Robinson hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. James A. Robinson hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte James A. Robinson hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1960

Doğum Yeri:

James A. Robinson kimdir?

James Alan Robinson (1960 doğumlu) bir İngiliz iktisatçı ve siyaset bilimcidir. Harris Okulunda Küresel Çatışmaların İncelenmesi ve Çözümü Pearson Enstitüsü'nün Enstitü Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Robinson, daha önce 2004-2015 yılları arasında Harvard Üniversitesi'nde ve ayrıca Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Güney Kaliforniya Üniversitesi ve Melbourne Üniversitesi'nde öğretmenlik yapmıştır.

Robinson, London School of Economics (BSc), Warwick Üniversitesi (MA) ve Yale Üniversitesi'nde (PhD) ekonomi okudu. Başlıca araştırma ilgi alanları, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika'ya özel bir ilgi ile uzun vadeye odaklanarak karşılaştırmalı ekonomik ve politik gelişmedir.

2004 yılında, Harvard'a doçent olarak atandı. Daha sonra Harvard'da, önce David Florence Hükümet Profesörü (2009-2014) ve daha sonra Wilbur A. Cowett Hükümet Profesörü (2014-2015) olarak adlandırılmış başkanlık pozisyonlarında bulundu. 1 Temmuz 2015'te, Chicago Üniversitesi Harris Kamu Politikası Çalışmaları Okulu'na dokuz Üniversite Profesörü'nden biri olarak atandı. 9 Mayıs 2016 tarihinde, Profesör Robinson, ülkeye ilk ziyaretinde Moğolistan Ulusal Üniversitesi tarafından fahri doktor unvanı ile ödüllendirildi.

Botsvana, Şili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Filipinler, Sierra Leone dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde araştırmalar yaptı.

London School of Economics'teki toplantısının ardından uzun süredir ortak yazar olan Daron Acemoğlu ile yoğun bir işbirliği yaptı.

James A. Robinson Kitapları - Eserleri

  • Ulusların Düşüşü
  • Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri
  • Dar Koridor
  • The Narrow Corridor

James A. Robinson Alıntıları - Sözleri

  • İzah ettiğimiz kurumsal dinamikler nihai olarak hangi ülkelerin 18. yüzyılın sunduğu önemli fırsatlardan yararlandığını ve hangilerinin bunu başaramadığını belirledi. Bugün gözlemlediğimiz dünya eşitsizliğinin kaynağı bu ayrışmada bulunabilir. Birkaç istisna dışında günümüzün zengin ülkeleri 19. yüzyılda başlayan sanayileşme sürecini ve teknolojik değişimi benimseyenlerdir; fakir olanlarda benimsemeyenler. (Ulusların Düşüşü)
  • 1800'de İngiltere'de erkeklerin %60'ı okuryazarken Osmanlı'da bu sayı yalnızca %2'ydi. (Ulusların Düşüşü)
  • First they came for the socialists, and I did not speak out > because I was not a socialist. Then they came for the trade unionists, and I did not speak out > because I was not a trade unionist. Then they came for the Jews, and I did not speak out > because I was not a Jew. Then they came for me—and there was no one left to speak for me. “Martin Niemöller” Speak up if you see one dominating another, before it’s too late, as history proves Mr. Niemöller right (The Narrow Corridor)
  • Yönetici bir kayıktır, halk da deniz. Deniz kayığı taşıyabilir. Deniz kayığı alabora edebilir. (Dar Koridor)
  • Büyük Britanya ve ABD gibi ülkeler zenginleşebildiler çünkü bu ülkelerin vatandaşları iktidarı kontrol eden seçkinleri devirip siyasi hakların çok daha geniş kapsamlı şekilde dağıtıldığı, devletin vatandaşlarına karşı duyarlı olduğu ve hesap verdiği, büyük kitlelerin ekonomik fırsatlardan yararlanabildiği bir toplum yaratabildiler. (Ulusların Düşüşü)
  • Bir çoban kendi sürüsünü parçalar mı? (Dar Koridor)
  • Zengin ülkelerde bireyler daha sağlıklı, daha uzun ömürlü ve çok daha iyi eğitimli. (Ulusların Düşüşü)
  • Eşitsiz bir dünyada yaşıyoruz. (Ulusların Düşüşü)
  • Yasaları uygulama, şiddeti denetim altına alma, ihtilafları çözme ve kamu hizmetlerini sağlama kapasitesi olan ama aynı zamanda kendine güvenen ve iyi örgütlenmiş bir toplum tarafından ehlileştirilmiş ve denetim altına alınmış bir devlete ihtiyacımız vardır. (Dar Koridor)
  • Şehirler terk edildi, yollar otlarla kaplandı. (Ulusların Düşüşü)
  • “Yolsuzluk, baskı ve kötü eğitim. İçinde yaşadığımız bu yozlaşmış düzen değişmeli.” (Ulusların Düşüşü)
  • Okuryazarlık belirli bir biçimde geriledi. (Ulusların Düşüşü)
  • Kitaplar çok pahalıydı (Ulusların Düşüşü)
  • Ama aslında devletler iki yüzlüdür. Bir yüzü Hobbes’un tahayyul ettiğine benzer; Savaşı engeller, yurttaşlarını korur, ihtilafları hakkaniyetle çözer, kamu hizmetleri, kolaylıklar ve iktisadi fırsatlar sağlar ve iktisadi refahın temellerini atar. Diğer yüzü ise despotik ve korkutucudur. Yurttaşları susturur, onların isteklerine kulak asmaz, onları boyunduruk altına alır; hapseder, sakatlar ve öldürür. Hatta emeklerinin meyvelerini çalar veya başkasının çalmasına destek olur. (Dar Koridor)
  • Savaş devlet yaratır, devlet savaş yaratır (Dar Koridor)
  • Özgür olmak, şahinler arasında bir tavuk, avcı için av olmak anlamına geliyordu. En iyisi gönüllü esareti kabul ederek özgürlüğünüzden feragat etmekti. (Dar Koridor)
  • Yasanın olmadığı yerde özgürlük de yoktur. (Dar Koridor)
  • Fransız başbakanlarından Charles-MauriceTalleyrand, anayasalar “kısa ve anlaşılmaz” olmalı demişti. 15. Madde de bu görüşü yansıtır: Kısa ve anlaşılmazdır. Basitçe şunu söyler. Débrouillez-vous (kendi başının çaresine bak). (Dar Koridor)