Kemal Okuyan kimdir? Kemal Okuyan kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

Siyasetçi ve gazeteci Kemal Okuyan hayatı araştırılıyor. Peki Kemal Okuyan kimdir? Kemal Okuyan aslen nerelidir? Kemal Okuyan ne zaman, nerede doğdu? Kemal Okuyan hayatta mı? İşte Kemal Okuyan hayatı...

Siyasetçi ve gazeteci Kemal Okuyan edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Kemal Okuyan hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Kemal Okuyan hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Kemal Okuyan hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1962

Doğum Yeri: İzmir, Türkiye

Kemal Okuyan kimdir?

1962'de doğan Okuyan'ın çocukluk ve gençlik yılları İzmir ve İstanbul'da geçmiştir. İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nin ardından Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünü bitirmiştir.

Siyasi hayatı lise yıllarında TİP içinde başlamıştır. 1980 yılında 11 ay boyunca yayınlanan Sosyalist İktidar dergisi çevresinde bulunmuş ve yine ilk yazıları bu dergide yayınlanmıştır. 1986 yılında yayın hayatına başlayan Gelenek dergisinin yayın kurulunda ve bu dergi çevresinde oluşan hareketin önder kadrosu içinde yer almış, bu hareketin daha sonra partileşme süreçlerinde önce Sosyalist Türkiye Partisi, ardından Sosyalist İktidar Partisi'nde çeşitli görevler almıştır .

Sosyalist İktidar Partisi 11 Kasım 2001 tarihinde Türkiye Komünist Partisi ismini aldıktan sonra bu partide Merkez Komitesi üyeliğini sürdürmektedir. Okuyan, partiyi çeşitli uluslararası toplantı ve etkinliklerde de temsil etmiştir.

Kemal Okuyan yayın hayatına 1 Ekim 2012 tarihinde başlayan günlük gazete soL'un genel yayın yönetmenliğini yapmaktadır.

Kemal Okuyan Kitapları - Eserleri

  • Stalin'i Anlamak
  • "Ne Yapmalı"cılar Kitabı
  • Devrimin Gölgesinde
  • Sovyetler Birliği'nin Çözülüşü Üzerine Anti-tezler
  • Türkiye Solunun Yurtseverlik Sınavı
  • Sosyalist Devrim Teorisi
  • Ergenekon ve AKP Arasında Sıkışan Sol

Kemal Okuyan Alıntıları - Sözleri

  • "Sonuç olarak, siyasal partilerin marksist bakış açısından değerlendirilmesinde temel ölçüt sadece bunların hangi sınıfa dayandıkları değil, burjuvazi ile proletarya arasındaki sınıf mücadelesinde nerede durduklarıdır.” ("Ne Yapmalı"cılar Kitabı)
  • Yakov, faşistlerce kurşuna diziliyor. Sovyet liderinin oğlu olmak ayrıcalığıyla! (Stalin'i Anlamak)
  • 1936'da hem toplumun kazanımlarını somutlaması hem de Hitler faşizmine meydan okuması anlamında büyük bir değeri olan 1936 Anayasası'nın kabul eden Sovyetler Birliği ile Trotskiy fantezileri arasındaki bağ çoktan kopmuştu. Sovyet emekçileri hiç şikayeti edilmemesi gereken bir coşku ve özveriyle eski bolşeviklerin umutsuzluk verici politikalarını çoktan hafızlarından silmişlerdi. Bu dönemin ruh halini herhalde Sovyet paraşütçülerinin şu sloganlarından daha güzel hiçbir şey açıklayamaz: "Bizim ülkemizin gökleri dünyanın en yüksek gökleridir". (Stalin'i Anlamak)
  • Ve devrimi çıkarınca Avrupa'dan, geriye uygarlık değil,barbarlık kaldı. (Türkiye Solunun Yurtseverlik Sınavı)
  • Haksız olan egemense,adaletsizlik baskın çıktıysa,insanın insana kulluğu bir kurala dönüştüyse,kendinizi ve toplumu özgür hissetmiyorsanız ve "bizim oranın havası,suyu.."yla bambaşka bir yaşam kurulabileceğine ilişkin hülyalarınız varsa,yurdunuzu değiştireceksiniz,değişim yoluna sokacaksınız. Yurtseverliği,milliyetçilikten ayıran tam da budur aslında. (Türkiye Solunun Yurtseverlik Sınavı)
  • Devrimci parti, "işçi şınıfının aklı", bir siyasal mücadele aracıdır. (…) partinin misyonlarını yerine getirmede asıl işlevli olan, siyasal üretim ve bu üretimin somutlandığı bir dizi araçtır. Bu siyasal üretim, yalnızca komünizmin bilimsel temellerine erişmiş olan proleterlere somut hedefler göstermez, buna ek olarak ve daha da önemlisi, doğrudan proleterleri bir mücadele birliğine çeker. ("Ne Yapmalı"cılar Kitabı)
  • Almanya 1919’a girilirken Komünist Partisi’ni arıyordu. (Devrimin Gölgesinde)
  • Almanya’da emekçi halkın afyonu sosyal demokrasiydi ve komünistlerin daha sonra bu etkiyi dağıtmak için verdiği muazzam kavga yeterli olmadı. (Devrimin Gölgesinde)
  • Gariptir, Alman Devrimi çok ama çok sayıda yiğit devrimci çıkardı ortaya, bunların çoğu komünistti ama Devrim’in kritik anlarında öne çıkanlar hep devrimciliği bile tartışmalı tipler oldu. Tarih bazen bireylere hazır olmadıkları, hatta hiç hesaplamadıkları roller düşürür! (Devrimin Gölgesinde)
  • Gerçekten ilginçti, savaştan sorumlu olanların da çaresizce ve sinsice kendilerini dahaki ettiği bir “devrim” yaşanıyordu. Herkes devrimci, herkes cumhuriyetçiydi! (Devrimin Gölgesinde)
  • "Babamın özellikle demokrat olmadığı doğruydu, fakat kendisini asla Tanrı gibi görmedi" diyor kızı Svetlana. Doğal, Svetlana kavrayamamış; Stalin zaten ne tanrı olmak istedi, ne de demokrat... (Stalin'i Anlamak)
  • Sermaye hep genişlemek ister,onun vatanı yoktur. (Türkiye Solunun Yurtseverlik Sınavı)
  • Kapitalizm akıl dışıdır, irrasyonaldir; kapitalizm kaos üretir; kapitalizm kaynakları düşüncesizce tüketir... Buna karşılık sosyalizm ekonomiyi toplumun yararına uyumlu, rasyonel biçimde planlayabilme yeteneğine sahiptir. (Sovyetler Birliği'nin Çözülüşü Üzerine Anti-tezler)
  • Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, çözülüş kader olduğu için değil, kendisini ortadan kaldırmak isteyen zalim bir uluslararası güce, emperyalizme karşı gerektiği gibi mücadele edemediğinden yıkılmıştı (Sovyetler Birliği'nin Çözülüşü Üzerine Anti-tezler)
  • Stalin, son bolşeviktir, kabahati gerçekten de bolşevik geleneği yeniden üretmek konusunda istek göstermemesidir. Bolşevizm mevcut kapasitesinin sınırlarına geldiğinde, fiziken yorgun Stalin siyaseten de tükenmeye başlamıştır. (Sovyetler Birliği'nin Çözülüşü Üzerine Anti-tezler)
  • Özgün bir durumla karşı karşıyayız,Türkiye Cumhuriyeti emperyalizmin öldürücü darbeleriyle başkalaşırken,büyük ölçüde Osmanlı sınırlarına denk düşen bir bölgede daha önce yanından dahi geçemediği açılımlara,yine emperyalistlerin zorlandığı kilitleri onlar adına çözmek için imza atmakta.Atarken zorlanmakta,emperyalizmin iç dengelerini dağıtmakta ve büyük bir krize doğru sürüklenmekte. (Türkiye Solunun Yurtseverlik Sınavı)
  • Eğer, Stalin ve ardıllarının yönetiminde yaratıcı düşünce köreltildiyse, 1987 sonrasındaki çözülüş döneminin kaynakları geniş, iyi eğitilmiş Rus insanında yeni bir aydınlanmayı ortaya çıkartması gerekiyordu (...) Gerçekten ne oldu?.. İçinizde glasnost döneminde ve sonrasında doğru dürüst tek bir film seyredip, adam gibi bir öykü okuyan var mı? ("Ne Yapmalı"cılar Kitabı)
  • İngiltere'nin 10 Ağustos 1920'deki Sevr hamlesi Mustafa Kemal Türkiyesi ile Lenin Rusya'sını daha da yakınlaştırmıştır.Sovyet iktidarı,sosyalist kuruluşa olanaklar elverdiğince "dost"bir coğrafyada girişme peşindedir. (Türkiye Solunun Yurtseverlik Sınavı)
  • Sosyalizm, Sovyetler'de cehaletin kökünü kazımış, gerici ideolojileri allak bullak etmiştir. Elektrik, su, konut, sağlık, spor, dinlenme gibi Rus emekçilerinin 1917 öncesinde ve 30'lara kadar pek ulaşamadığı beşeri olanaklar da, fazla beklenmeden devreye sokulmuştur. (Stalin'i Anlamak)
  • "... leninist parti eşitsiz gelişimin hem en büyük ürünü, hem de en büyük düşmanıdır." ("Ne Yapmalı"cılar Kitabı)