Kürşat Demirci kimdir? Kürşat Demirci kitapları ve sözleri
Akademisyen, yazar Kürşat Demirci hayatı araştırılıyor. Peki Kürşat Demirci kimdir? Kürşat Demirci aslen nerelidir? Kürşat Demirci ne zaman, nerede doğdu? Kürşat Demirci hayatta mı? İşte Kürşat Demirci hayatı...
Akademisyen, yazar Kürşat Demirci edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Kürşat Demirci hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Kürşat Demirci hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Kürşat Demirci hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Tam / Gerçek Adı: Doç. Dr. Kürşad Demirci
Doğum Tarihi: 1961
Doğum Yeri: İstanbul
Kürşat Demirci kimdir?
Kürşat Demirci, 1961 yılında İstanbul'da doğdu. 1980'de Fatih Vatan Lisesini, 1985'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nü (Prehistorya ve Eski Önasya Arkeolojisi) bitirdi. Aynı yıl Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde hazırladığı Tekvin'deki Yaratılış Kıssalarının Çivi Yazılı Kaynaklardaki Yaratılış Kıssalarıyla Mukayesesi adlı doktora tezini 1995 yılında tamamladı. 2008 yılında doçent oldu.2013 yılında Profesör unvanını almıştır.
Kürşat Demirci Kitapları - Eserleri
- Eski Mezopotamya Dinlerine Giriş Tanrılar, Ritüel, Tapınak
- Dinler Tarihinin Meseleleri
- Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar
- Yahudi Mistisizmi veya Kabalacılık
- Bir Hıristiyan Mezhebi Olarak Ortodoksluğun Teolojisi
- Yahudilik ve Dini Çoğulculuk
- Dinlerin Dejenerasyonu
- Nesturi Hristiyanlık ve Antakya Teolojisi
Kürşat Demirci Alıntıları - Sözleri
- "Oldukça açık bir üsluba sahip olan Eliade'nin inceleme alanı ibtidai topluluklardan eski Yakın doğu kültürlerine, Hint ve Çin geleneklerine kadar uzanır. Çalışma alanının genişliği gözönüne alınırsa onun mukayeseli çalışan bir dinler tarihçisi olduğunu anlamak zor olmayacaktır. Eliade'nin amacı dinlerdeki kutsal mefhumunu tespit edebilmektir; çünkü kutsal tün dini unsurları kendisine bağlayan bir üst unsurdur. Kutsalın tarih içindeki tezahürüne hierofani adını verir. Kutsalı analiz edebilmek için öncelikle hierofaninin tespit edilmesi gerekmektedir. Hierofaniler ise mitoslarda kendini gösterir; böylece Eliade kutsalın keşfine mitoslardan başlamaktadır. ... Eliade tipik bir fenomenologdur." (Dinler Tarihinin Meseleleri)
- "Varoluş problemini ilk irdeleyen fikir sistemi tanrı ve insan arasındaki ayrılığı dile getiren Yahudilik olmuştur." (Dinler Tarihinin Meseleleri)
- "Biruni'nin Öhemerist açıklaması mükemmeldir. Bazı önemli insanlar ölümlerinden sonra aşırı saygı sonucu put haline getirilmiştir. Öte yandan insanların puta tapınışını, soyut düşünebilmedeki zorluğa bağlar. Putlar, yüksek fikirlerin algılanmasındaki zorluğun sonucudur." (Dinler Tarihinin Meseleleri)
- Helenistik dönemin en önemli karakteristiklerinden biri gentilelerin Yahudiliğe kabulü ve Yahudi misyonerliğinin yaygınlaşmasıdır. (Yahudilik ve Dini Çoğulculuk)
- İsa, Talmud'da İsrailoğullarını baştan çıkaran bir büyücü pozisyonundadır. (Yahudilik ve Dini Çoğulculuk)
- Helenistik yazarların büyük bir kısmı anti-Yahudi idi. Her şeyden önce Grekler kendilerinin dışındaki halkları barbar olarak değerlendiriyordu. (Yahudilik ve Dini Çoğulculuk)
- Amacını "kurtuluşa" yöneltmeyen hiçbir din yoktur; kurtuluş doktrini bir anlamda dinlerin kendilerini anlamlı kılma çabasının ürünüdür. (Yahudilik ve Dini Çoğulculuk)
- "İbn Hazm bir teoloji mütalaası olan en önemli eseri Kitabul Fasl....'da yaklaşık 130 sayfalık bir bölümü yahudi inanç ve metinlerinin eleştirisine ayırmıştır. Eserde problemli yönleri ortaya çıkartılan İbranice metinler Kuran'dan alınan ayetlerle mukayese edilir." (Dinler Tarihinin Meseleleri)
- Budistler Arapça kaynaklarda Sümeniyye adıyla geçer. Bazı yazarlara göre Buda, Keldanî astroloğu veya Sabii, hatta Hızır'dır. (Dinler Tarihinin Meseleleri)
- "Müslüman yazarlar Hinduları genellikle Berahime şeklinde adlandırmışlardır. ... .. Budistler hakkında da bilgi verirler. Budistler Arapça kaynaklarda Sümeniyye (belki Palice Samana(keşiş)ten) adıyla geçer. Bazı yazarlara göre Buda, Keldani astroloğu veya Sabii, hatta Hızır'dır. Öte yandan müslümanların ahlaki temizlikleri sebebiyle Budistleri Hindulara tercih ettikleri görülmektedir." (Dinler Tarihinin Meseleleri)
- Yahudi aydınlanmacılığı veya Haskala hareketinin felsefî anlamda kurucusu Almanyalı Moses Mendelssohn'dur (1729-1786). (Yahudilik ve Dini Çoğulculuk)
- Müslüman yazarlar, Budistler hakkında da bilgi verirler. Budistler Arapça kaynaklarda Sümeniyye adıyla geçer. Bazı yazarlara göre Buda, Keldani astroloğu veya Sabiî, hatta Hızır'dır. (Dinler Tarihinin Meseleleri)
- Yahudilik; Hristiyanlık ve İslam’dan farklı olarak önemli bir tecrübeyi yaşayamamış görünüyor. Yaşanamamış olan bu önemli tecrübe, başka uluslara egemen pozisyona ulaşamamış olmadır. (Yahudilik ve Dini Çoğulculuk)
- "Vedalar'da iki unsur egemendir: Tabiattaki nesnelerin canlandırılarak tanrı haline getirilmesi ve insanın bu tanrılarla girdiği ilişki biçimlerinin korkuya ve saygıya dayalı olması. Müller bu tabiat tanrıları içinde en önemli yerin güneşe verildiğini gözlemlemiştir. ... Hind-Avrupa mitoslarını çok iyi bilen Müller bütün mitosları güneşle ilişkilendirmiştir." (Dinler Tarihinin Meseleleri)
- O’na göre, Kitâb-ı Mukaddes metinleri saçma ve çelişkili ifadelerle doludur. Tevrat’taki çelişkiler söz konusu olduğunda en sık başvurduğu örnek, Mısır kaçışında İsrailoğulları’nın sayısıyla ilgili verilen yanlış rakamlardır. Çıkış 12/38’de, İbranîlerin çölde sığırları nereden bulduğunu, eğer buldularsa niçin et yokluğundan şikayet ettiklerini sorgular. (Dinler Tarihinin Meseleleri)
- Rakip bir misyon dini (İslâm) ile karşılaşmasının gayri iradî olarak geç tarihte vuku bulmasının tüm dezavantajını (bazen de avantajını) yaşayan Hıristiyanların, bu sebepten dolayı o güne kadar diğer dinlere karşı gösterdiği kısmî kayıtsızlığa karşılık, Müslümanlar en erken devirlerden itibaren diğer dinlere yakından ilgi gösterdiler (ya da göstermek zorunda kaldılar). (Dinler Tarihinin Meseleleri)
- ... seçilmişlik fikri gentilelerle olan münasebetin sonucunda formüle edilmiş bir olgudur. (Yahudilik ve Dini Çoğulculuk)
- . (Yahudilerdeki) sürekli kontrol altında olma ve ezilmenin getirdiği trajik yaşam siyasal planda eşitlik, dinsel planda da üstünlük nosyonları ile kendini açığa vurmuştur. (Yahudilik ve Dini Çoğulculuk)
- Eski dünya insanı için din, kitlesel değil fakat bireysel bir anlama sahiptir. (Yahudilik ve Dini Çoğulculuk)
- Davut Krallığı'nı ihya etme arzusu ile Yoşiya, sosyal bir olgu olarak Yahudi kimliğini gündeme getirmiş ve bunu başarmak için dini bir araç olarak kullanmıştır. (Yahudilik ve Dini Çoğulculuk)