Lao Tzu kimdir? Lao Tzu kitapları ve sözleri
Çin filozofu Lao Tzu hayatı araştırılıyor. Peki Lao Tzu kimdir? Lao Tzu aslen nerelidir? Lao Tzu ne zaman, nerede doğdu? Lao Tzu hayatta mı? İşte Lao Tzu hayatı... Lao Tzu yaşıyor mu? Lao Tzu ne zaman, nerede öldü?
Çin filozofu Lao Tzu edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Lao Tzu hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Lao Tzu hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Lao Tzu hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Tam / Gerçek Adı: Lao Zi, Lao Tsu, Lao Tse, Laotze, Laozi
Doğum Tarihi:
Doğum Yeri: Henan, Çin
Ölüm Tarihi: / MÖ 533
Ölüm Yeri: Zhou Dynasty
Lao Tzu kimdir?
Lao Zi, (Çince 老子,okunuşu Laotsı). Kimi kaynaklarda adı Lao Tsu, Lao Tse, Laotze veya Laozi)olarak da geçer. Lao Çince 'yaşlı', Zi da 'hoca', 'bilge' demektir. Tao Te Ching kitabının yazarı bilge Laozidir.Taoizmin kurucusu kabul edilen, önemli bir Çin filozofudur.
Laozi Çin efsanelerine göre milattan önce 6. yüzyılda Chǔ Devletinin Ku ilinde (Kǔ Xiàn), yani günümüzdeki Henan eyaletinin Lùyì kasabasında doğmuştur. Akademisyenler ise, Çin'in Yüz Düşünce Okulu ve Savaşan Beylikler Dönemi olan MÖ 4. yüzyılda yaşamış olabileceğini söylerler. Hakkında pek çok efsane vardır. Bir rivayete göre Zhou Hanedanlığının imparatorluk kütüphanesinde arşivciydi; 80 yaşına geldiğinde insanların doğal güzelliklerin ve iyiliğin yolundan gitmemesinden yorulmuş ve üzülmüş olarak Çin'i terk etti. Hangu sınır kapısından geçerken muhafız Yin Xi, Laozi'dan gitmeden önce öğretilerini kaleme almasını istedi ve o da Tao Te Ching kitabını yazdı. Bazılarına göre ise Laozi Çin'in efsanevi sarı imparatoru Huang-di'ydi. Başka bir görüşe göre ise Tao Te Ching hepsi de Laozi takma ismini kullanan farklı yazarın kaleme aldığı metinlerden oluşur.
Çin'in ünlü tarihçilerinden Sima Qian MÖ 100 yılında yazdığı Shiji (şı-ci) adlı eserinde Laozi’nın biyografisini şu şekilde yazmiştir: ‘‘Lao-Tzu Chou devletinin Ku mıntıkasında Li-hsiangg’da Chü-jen köyünde doğmuştur. Kendi adı Erh, aile adı Li, müstear adı Tan’dır. Chou sülalesi imparatorluğunun tarihçisi ve kütüphane muhafızıdır.” Buna göre onun asıl adı Li Tan (Lao-Tan)’dır. Lao-Tzu, ona verilmiş bir lakaptır; ‘‘İhtiyar Bilge’’ anlamına gelir.
Çin sözlü geleneğinde MÖ 604 diye bilinen doğum yılı, Shiji’de kayıtlı değildir. Bu, tarihin daha sonraları belirlendiğini göstermektedir. Bununla beraber bu belge onun yaşadığını gösteren en iyi kanıt olarak kabul edilmektedir.
Mitolojiye göre, Laozi'nın annesi nurdan gebe kalmış, 80 yıl sonra ak saçlı, ak sakallı bir çocuk doğurmuş. İşte Laozi, yani ihtiyar çocuk lakabı buradan gelmektedir. Bu efsane daha ileriye götürülerek doğum tarihi MÖ 1321 yılına kadar çıkarılmış ve kutsal bir kişi olarak gösterilmiştir. O zaman Lao-chun adını almıştır. Bazı araştırmacılara göre, bu gibi uydurma hikâyelerin çoğu Budizm'den sonra Budist hikâyelerine rağbet için yazılmıştır.
Lao Tzu Kitapları - Eserleri
- Tao Te Ching
- Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar
- Bilinmeyen Öğretiler
- Yol ve Erdem Öğretileri
- Daosizm
- Dao De Jing - Yol ve Erdem Kitabı
- Yüce Aklın Erdemi
- Tao Te Ching
- Tao Te Ching
- Çek-Çek
Lao Tzu Alıntıları - Sözleri
- "En yüce iyilik suya benzer." ----------- (Çevirmenin yorumundan): Daocu Wu Wei kavramı ile Budacı "Orta Yol" ya da "Sunyata", "Boşluk" kavramları aynıdır ya da en azından birbirlerine çok benzerler. Wu Wei'yi anlamak için suya baktığımızda bu ilkeyi suyun hareketinde çok güzel görürüz. Su, hareketini planlamaz. Arazide nasıl bir yol izlemesi gerektiğini önceden düşünmez. Suyun izleyeceği yol topografya tarafından belirlenir. Eğer eğim varsa akar, çukur varsa doldurur. Hareket etmesi gerekirse hareket eder ve durması gerekiyorsa durur. Bununla birlikte gerçek anlamda asla durmaz. Eğer bir çukuru doldurursa yerin altına akar ya da buhar olur uçar. Bir kaba koyarsanız onun şeklini alır ama kendinin bir şekli yoktur.(...)Daocu bilgeler kendilerine suyu örnek alırlar. (Dao De Jing - Yol ve Erdem Kitabı)
- Hardan gəldiyini xatırla, Müdrikliyin canı budur. (Daosizm)
- İnsan ne kadar çok bilirse hükmedilmesi o kadar zor olur. Bu nedenledir ki; eğitilerek hükmetmek isyan getirir, cahil bırakarak hükmetmek mutluluk. (Yol ve Erdem Öğretileri)
- Bir bütün olmak istiyorsan önce parçalan. (Tao Te Ching)
- “Hərəkətsizlik hər hansı hərəkət üçün mənbədir. Əgər qərarsızlığının səni hərəkət etdirməsinə icazə verirsənsə, kimliyinlə əlaqəni itirmiş olursan”. (Daosizm)
- “Dünyayı ele geçirme tutkusu Dünyayı elden geçirme tutkusu Denenmiştir yenilgiye mahkûmdur...” (Yol ve Erdem Öğretileri)
- Mutluluklar azalıyor. Neden? (Bilinmeyen Öğretiler)
- "İnsanları bilen akıllıdır Kendini bilen bilge." (Yol ve Erdem Öğretileri)
- Fırsatı ve çıkarı bir kenara bırakırsan Ortada ne hırsız kalır ne de hain Yalınlık göster, sadeliği benimse Bencilliği azalt, arzularını frenle (Tao Te Ching)
- Karanlık karanlıktan tüm anlamaların başından doğar. (Tao Te Ching)
- Uygarlık, doğal düzenin bozulması anlamına geldiğinden, her toplumsal reform, aslında uzak geçmişe bir dönüştür ve başlangıçtaki bozulmamışlığa ulaşmak amacındadır. (Yüce Aklın Erdemi)
- Tanrı, size istediğiniz insanları değil,ihtiyacınız olan insanları verir. Öyle ki bu insanlar size yardım edecek, sizi incitecek, size acı verecek, sizi terk edecek, sizi sevecek ve olmanız gereken insan olabilmenizi sağlayacaktır. (Yol ve Erdem Öğretileri)
- "Bilge kişi su gibidir, su ki, beslerken dört bir yönü, yarışmaz, tartışmaz şunu bunu. Kibirsiz akar, seçmeden sağı solu, bu yüzdendir ki, Yol'a uyumludur yolu." (Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar)
- “Başqalarını tanımaq ağıl əlamətidir, özünü tanımaq - müdriklik”. (Daosizm)
- "Gelecek telaşı peşinde anın farkındalığından uzaklaştıkça birbirimize yabancılaşıyor, ötekileştirdiğimiz aslen kendimizken yalnız bir hayatın mahkumu oluyoruz. Su gibi yumuşak, doğal akışında, dirençsiz, anda yol almak gerekirken prangalarla kendimize bağladığımız korkularımız bizi yoldan alıkoymaktan başka hiçbir işe yaramıyor. " (Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar)
- Başkaları keyifli Sanki yaşadıkları bir bahar festivali Ben ilgisiz ve duygusuzum Henüz gülmeyi öğrenmemiş bir bebek gibi. (Tao Te Ching)
- İnsanlar bir şeyi güzel olarak görünce Çirkinlik doğmuş olur. (Tao Te Ching)
- Ordunun olduğu yerde sıkıntı türer. Savaşların sonu daima yoksulluktur. (Bilinmeyen Öğretiler)
- The more prohibitions you have, the less virtuous people will be. The more weapons you have, the less secure people will be. The more subsidies you have, the less self-reliant people will be. (Tao Te Ching)
- İlk adımla başlar bin fersahlık yolculuk. (Tao Te Ching)