Leon Kahun kimdir? Leon Kahun kitapları ve sözleri
Yahudi Asıllı Fransız Gezgin, Oryantalist ve Yazar Leon Kahun hayatı araştırılıyor. Peki Leon Kahun kimdir? Leon Kahun aslen nerelidir? Leon Kahun ne zaman, nerede doğdu? Leon Kahun hayatta mı? İşte Leon Kahun hayatı... Leon Kahun yaşıyor mu? Leon Kahun ne zaman, nerede öldü?
Yahudi Asıllı Fransız Gezgin, Oryantalist ve Yazar Leon Kahun edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Leon Kahun hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Leon Kahun hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Leon Kahun hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Tam / Gerçek Adı: David Léon Cahun
Doğum Tarihi: 23 Haziran 1841
Doğum Yeri: Alsace, Fransa
Ölüm Tarihi: 30 Mart 1900
Ölüm Yeri: Paris, Fransa
Leon Kahun kimdir?
David Léon Cahun (23 Haziran 1841, Alsace – 30 Mart 1900, Paris) Yahudi asıllı Fransız gezgin, oryantalist ve yazar.
Tarihi romanlar ve araştırma kitapları yayımlamıştır. “'Gök bayrak” (1876) adlı romanı ile "Asya Tarihine Giriş, Türkler ve Moğollar'" (1896) adlı araştırma kitabi, Türkçe’ye çevrildiğinde devrin Türkçülerine büyük esin kaynağı olmuş, temel başvuru kitabı haline gelmiştir. Kitaplarının Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk tarafından da okunduğu bilinmekte ve onu etkileyen yazarlar arasında adı geçmektedir.
YAŞAMI:
1841 yılında dünyaya geldi. Ailesi, onun asker olmasını istiyordu[2]. Ama o, kendisini coğrafi ve tarihi araştırmalara adadı. Revue Française’de coğrafyaya ilişkin makalelerini ve Mısır ve çevre ülkelerde yaptığı gezilere ilişkin yazılarını yayımlamaya başladı. 1864’te Mısır, Nubya, Kızıl Deniz’in batı kıyıları ve Anadolu topraklarını keşfe başladı.
1866’da Fransa’ya dönen Cahun, La Liberté gazetesinin siyasi yazılar yazan bir yazarı olmuştu. Gazete İkinci Fransa İmparatorluğu’nu destekleyince oradan ayrıldı ve La Réforme ile La Loi gazetelerinin yazarları arasına katıldı. Fransa-Prusya Savaşı sırasında çeşitli gazeteler için muhabirlik yaptı. 1870’de gönüllü olarak orduya katıldı.
Savaşın sonunda yeniden şarkiyat çalışmalarına döndü ve kendini özellikle Türk ve Tatar tarihini araştırmaya adadı. 1875’te Fransız Milli Kütüphanesi’nde görev yapmaya başladı. Bu sıralarda bir tarihi roman serisi yayımlamaya başladı. Yaygın olarak bilinmeyen tarihi gerçekleri sunmak niyeti ile kaleme alınmış bu kitaplar yoluyla genel tarih ve coğrafyaya katkıda bulunmayı amaçlıyordu. Fenike keşiflerini anlatan “Kaptan Magon’un Sergüzeştleri (1875), Haçlı Savaşları ve Moğol istilaları sırasında bir Müslüman, bir Hristiyan ve bir paganın maceralarını anlatan “Gök Bayrak” (1876), 16. yy’da Türk ordu yaşamını anlatan “Yeniçeri Hasan” bu kitaplardan bazılarıdır.
1878’de eşi ile beraber seyahatlere çıktı. Suriye’den İzlanda’ya kadar pek çok yere gittiler. Bu seyahatleri ile ilgili yazılar ve makaleler yayımladı. 1890’da Sorbonne’da Asya tarihi ve coğrafyasına ilişkin ders verdi. Seyahatlerden topladığı materyale dayanarak "Asya’nın Genel Tarihine Giriş" (1896) adlı eseri yazdı. Eser, 3 yıl sonra Necip Asım tarafından Türkçe’ye çevrildi. Türkçülüğün kuruluşunda rol oynayan ana kitaplardan birisi oldu[3] Leon Cahun, 30 Mart 1900’de Paris’te hayatını kaybetti.
Leon Kahun Kitapları - Eserleri
- Gök Sancak
- Asya Tarihine Giriş - Türkler ve Moğollar
- Karabulut Yeniçeri Hasan
- Gök Bayrak
- Denizlerin Kralları Vikingler
Leon Kahun Alıntıları - Sözleri
- ''Şayet içmek delilik derlerse dünyada yaşayış da deliliktir'' (Gök Sancak)
- ''Dünyada oldukça seninle birlikte yaşayamayacağıma kederleniyorum.'' (Gök Sancak)
- ''Biz Türkler serbest alışmışız; kadınlarımız da bizim gibi serbesttiler. Bizde kadınlar evin hanımıdır, begümüdür.'' (Gök Sancak)
- ''Benim yüreğimde bu alevi uyandıran sen değil misin?'' (Gök Sancak)
- ''Sen yalnız şunu bil ki, Türk uşağının atı nereleri çiğnerse yurdu orasıdır.'' (Gök Sancak)
- Kalbim doydu Yalanlarına... (Gök Sancak)
- Gönlüme insan sevgileri artık girmez. Bana lazım olan bir köşecikte huzur ve asayiş ile yaşamak değildir. Bana dünya gerek. Bütün şu dünya benim kara sancaklarım önünde titremeli. (Gök Sancak)