Mehmet Emin Artuk kimdir? Mehmet Emin Artuk kitapları ve sözleri
Türk Akademisyen, Hukuk Doktoru, Yazar Mehmet Emin Artuk hayatı araştırılıyor. Peki Mehmet Emin Artuk kimdir? Mehmet Emin Artuk aslen nerelidir? Mehmet Emin Artuk ne zaman, nerede doğdu? Mehmet Emin Artuk hayatta mı? İşte Mehmet Emin Artuk hayatı...
Türk Akademisyen, Hukuk Doktoru, Yazar Mehmet Emin Artuk edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Mehmet Emin Artuk hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Mehmet Emin Artuk hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Mehmet Emin Artuk hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Tam / Gerçek Adı: Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk
Doğum Tarihi: 1948
Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye
Mehmet Emin Artuk kimdir?
1948 yılında İstanbul'da doğdu. Babası; Tarihçi, İslami Nümizmat, Epigraf İbrahim ARTUK, Annesi; Arkeolog Cevriye ARTUK’dur. Orta ve Lise öğrenimini Saint-Benoit Fransız Erkek Lisesinde tamamlayan Artuk, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden "İYİ" derece ile mezun oldu.
1972 yılında Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Doktora öğrenimine başladı. Prof. Dr. Dietrich Oehier'in danışmanlığında hazırladığı "Sinn und Zweck der Strafe und die Massnahmen zur Sicherung und Besserung im türkischen Strafrecht" (Cezanın Anlam ve Gayesi ve Türk Ceza Hukukunda Emniyet Tedbirleri) adlı tezin 20.12.1977 tarihinde kabulü üzerine Hukuk Doktoru ünvanını aldı. Tez derecesi Magna Cum Laude (PEK İYİ) olup, çalışma Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından "Neue Kölner Rechtswissenschaftliche Abhandlungen" adlı bilimsel seriye alınarak yayınlandı.
1978-1979 yıllarında Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Ceza Hukuku Enstitüsünde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Artuk, 7.1.1980 tarihinde İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Öğretim görevliliğine atandı.
19 Ekim 1982'de yardımcı doçent oldu. 1984 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeliğine atandı.
1984-85 ders yılında rotasyonla gönderildiği Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Ceza Hukuku Genel ve Özel Hükümler derslerini yürüttü. Buradaki çalışması takdirname ile ödüllendirildi.
2.11.1987’de Ceza ve Ceza Usulü Hukuku Doçenti, 21.9.1993 tarihinde ise Profesörü oldu.
Halen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Lisans, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisans ve Doktora, Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Lisans dersleri vermektedir.
Prof. Dr. Artuk ayrıca Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin Çalışma Ekonomisi Bölümü, Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Marmara Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi Adli Tip Enstitüsü, Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksekokulu, Adile Sadullah Mermerci Polis Meslek Yüksekokulu, Etiler Polis Eğitim Merkezi, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde çeşitli tarihlerde Önlisans, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora dersleri vermiştir.
Prof. Dr. Artuk iyi derecede Almanca ve Fransızca bilmektedir.
Mehmet Emin Artuk Kitapları - Eserleri
- Ceza Hukuku - Genel Hükümler
- Ceza Hukuku Özel Hükümler
- Ceza Hukuku Pratik Çalışmalar
- Ceza Hukuku Özel Hükümler
- Uygulamalı Ceza Hukuku Genel Hükümler Pratik Çalışma Kitabı
- Gerekçeli Ceza Kanunları
Mehmet Emin Artuk Alıntıları - Sözleri
- Her şart, sonu olmayan nedensellik zincirinin bir parçasıdır. (Ceza Hukuku - Genel Hükümler)
- "Suç ve ceza hükmü ihdas etme hususunda yasa koyucu, tek kaynaktır." (Ceza Hukuku - Genel Hükümler)
- Ceza hukuku, devletin demir yumruğudur. (Ceza Hukuku - Genel Hükümler)
- "Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir." (Ceza Hukuku - Genel Hükümler)
- Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen kişi cezasının tek kişilik odada çeker. Hükümlünün günde 1 saat açık havaya çıkma ve spor yapma hakkı bulunur. (Ceza Hukuku - Genel Hükümler)
- Fiili suç olmaktan çıkaran yeni yasa yürürlüğe girmeden önce fail hakkında mahkumiyet kararı verilip, kararın infazına başlanasa dahi, cezanın icrası, yani infazı kendiliğinden sona erdiği gibi, onun yasal sonuçları da aynı şekilde ortadan kalkacaktır. (Ceza Hukuku - Genel Hükümler)
- Ceza, itaatsizliğin yaptırımıdır. İtaatsizlik ise ancak mevcut bir buyruk varsa söz konusu olabilir. (Ceza Hukuku - Genel Hükümler)
- "Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa'dan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz." (Ceza Hukuku - Genel Hükümler)
- "Kanunda açıkça yazılı olmadıkça cezalar ne arttırılabilir, ne eksiltilebilir ne de değiştirilebilir." (Ceza Hukuku - Genel Hükümler)
- Bir Müslüman'ın dinini terk etmesi yahut başka bir dine girmesine "irtidad" veya "ridde" denir. (Ceza Hukuku - Genel Hükümler)
- Sanığın, gayri resmi olarak başkası ile evliyken eşinden ayrılarak anne ve babası ile birlikte yaşamaya başladığı, başka bir şahısla evlilik dışı girdiği ilişki sonucu hamile kaldığı, hamileliğini anne ve babasından sakladığı, olay günü sabah saatlerinde doğum sancısı başlayınca banyoya tek başına giderek ayaktayken burada doğum yaptığı, yeni doğan bebeği bir çarşafa sararak salondaki çamaşır makinasının arkasına bıraktığı, kanamasının devam etmesi üzerine annesine rahatsızlandığını söyleyerek kendisini hastaneye götürmesini istediği, hastaneye gidince yeni doğum yaptığının anlaşıldığı, olayın polise bildirilmesi üzerine sanığın, bebeği ikamet ettiği evde çamaşır makinasının arkasına bıraktığını söylediği, yapılan aramada yeni doğan bebeğin sanığın söylediği yerde çarşafa sarılı şekilde ölü olarak bulunduğu, İstanbul Adli Tıp Morg İhtisas Dairesi ve Adli Tıp 1. ihtisas Kurulunun raporlarına göre canlı doğduğu anlaşılan bebeğin ölüm nedeninin kesin olarak belirlenemediği olayda; sanığın öldürme kastının kesin olarak saptanamadığı, koruma ve gözetim yükümlülüğünü ihlal ederek yeni doğan bebeği çarşafa sarmak suretiyle çamaşır makinesinin arkasına bırakarak terk etmesi sonucu ölümün meydana geldiği, eyleminin TCK.nun 97/2. maddesi yollamasıyla 87/4. maddesine uyan suçu oluşturduğu anlaşıldığı halde, TCK.nun 87/4, 62 ve 53 maddeleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi gerekirken, suç niteliğinde ha-taya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulmak suretiyle fazla ceza tayin edilmesi " (Ceza Hukuku Özel Hükümler)