Muhsin Ertuğrul kimdir? Muhsin Ertuğrul kitapları ve sözleri
Yazar,Tiyatrocu,Sinemacı Muhsin Ertuğrul hayatı araştırılıyor. Peki Muhsin Ertuğrul kimdir? Muhsin Ertuğrul aslen nerelidir? Muhsin Ertuğrul ne zaman, nerede doğdu? Muhsin Ertuğrul hayatta mı? İşte Muhsin Ertuğrul hayatı... Muhsin Ertuğrul yaşıyor mu? Muhsin Ertuğrul ne zaman, nerede öldü?
Yazar,Tiyatrocu,Sinemacı Muhsin Ertuğrul edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Muhsin Ertuğrul hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Muhsin Ertuğrul hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Muhsin Ertuğrul hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 28 Şubat 1892
Doğum Yeri: İstanbul
Ölüm Tarihi: 29 Nisan 1979
Ölüm Yeri: İstanbul
Muhsin Ertuğrul kimdir?
1892 yılında, İstanbul'da doğdu. Sinema ve tiyatro yönetmeni. İlköğrenimini Tefeyyüz Mektebi'nde ve Darüledep'te yaptı. Daha sonra soğuk çeşme ve Toptaşı Rüştiyelerinde okudu. Oradan Mercan İdadisi'ne geçti. 1909 yazında Erenköy'de Burhanettin Kumpanyasının bir temsilinde ilk olarak sahneye çıktı. Daha sonra Reşat Rıdvan ve Burhanettin Beylerin Odeon tiyatrosunda çalıştı. Hamlet'te Laerdes rolüne çıktı. Arkadaşı Vahram Papazyan'ın öğütlerine uyarak gittiği Paris'te (1911), uzun yıllar etkisinden kurtulamadığı Mounet - Sully'yi seyretti. 1913'de tekrar Paris'e gitti. 1914'de Türkiye'ye döndüğü zaman Reşat Rıdvan Bey, Darülbedayi Osmaninin hazırlık çalışmalarına girişmişti. Edebi tiyatro heyeti adındaki, Fransa'dan çağrılan Antoine'ında katıldığı juri önünde Hamletten bir bölümü oynayan Muhsin Ertuğrul, tiyatronun sanatçı kafilesine alındı. Strintberg'den Baba, Kistemaeckers'den kasırga adlı oyunları Türkçe ye çevirdi. Viyana'da Otello çalışmalarını izledi. 1922'de Kemal film adına, İstanbul'da Bir Facia, Aşk ve Boğaziçi Esrarı filmlerini çevirdi. Leblebici Horhor, Kız Kulesi'nde Bir Facia, Ateşten Gömlek, Sözde Kızlar filmlerini çevirdi. Repertuardaki oyunlar arasında İhtilal (L. Andreyev), Baba (Stringberg), Bir Halk Düşmanı (İpsen), Prof. Kienow
Muhsin Ertuğrul Kitapları - Eserleri
- İnsan ve Tiyatro Üzerine Gördüklerim
- Benden Sonra Tufan Olmasın
- Gerçeklerin Düşleri
Muhsin Ertuğrul Alıntıları - Sözleri
- Hastanelere ödenek veriyorsunuz; içimizden vücutları rahatsız olanlara yardım insancıl bir borçtur. Ama ruhlarımız için ne yapıyorsunuz? Ruhlarımız ki bilgisizlik ve tutuculukla yüzyıllardır can çekişiyor. Yapılacak tiyatro, o sakat ve acılı ruhlarımızın ve ruhlarımızın hastanesi, tedavi yeri olacaktır. Yeter artık mezbahanın kokusu buz fabrikasının gürültüsü Büyükada’nın imarı! Yeni Türkiye’ye okul ve tiyatro fırınlar ve çeşmelerden de çok gerekli. Unutmamalısınız ki, aç ölür; cahil öldürür!.. (Benden Sonra Tufan Olmasın)
- Üniversite hâlâ, tıpkı padişah yönetimi altında imiş gibi sınıflarını imtiyazlı öğrenciye açıyor... Arada küçük bir fark var, eskiden saraya kapılanma aranırdı, şimdi ancak para ile elde edilmesi kabil olan tam devreli öğrenim soruluyor... Hiç kimse bir gencin on bir yıllık tam öğrenimi yapabilmek için her ailenin varlık gücü, parası var mıdır? diye düşünmemiş... (İnsan ve Tiyatro Üzerine Gördüklerim)
- - Sanırım insanın hayvana en çok yaklaştığı yer, sofra yataktır. (Benden Sonra Tufan Olmasın)
- "Düşünceye kelepçe, fikirlere pranga vurulmaz. Nerede ve ne zaman olursa olsun özgürlüğe baskı yenilgiyle biter." (İnsan ve Tiyatro Üzerine Gördüklerim)
- Ne mutlu o uluslara ki tiyatroları, edebiyatları var; alkışlıyacakları kadın sanatçıları yetiştirmişler. Biz zavallılar 1920’lerde bu yönde bile yoksulduk. Tiyatrodan duyduğum derin beğeni bu acı düşünceyle baltalandı. Dalgın dalgın bu zarif insan topluluğu arasına katıldım. Belleğimde şu soru geçiyordu. (Benden Sonra Tufan Olmasın)
- - Ey çıkar; sen insanların burnuna halka, zincir takan, onları maymun gibi oynatan bir çingenesin! (Benden Sonra Tufan Olmasın)
- Bir de, benim cenazem, hiç kimseyi rahatsız etmemek için, mezarlığa en yakın yer olan Levent Camisi' nden kaldırılmalı; mezarlıkla karşı karşıya olduğu için kimseyi yormaz, kimseyi rahatsız etmez. Bu suretle beni, son küfürden de kurtarmış olursunuz. Bizim mesleğimiz güzel bir meslek. Zaten bütün meslekler güzel. Güzel olmayan tek uğraş politika... Dikkat et, zaten sanat ve sanatçı bile, politika adamlarıyla ilişkisinde hemen asaletini kaybedip onlar gibi çirkinleşiyor. (Benden Sonra Tufan Olmasın)
- Ben de tam bir parça bir şey öğreneceğim sırada ihtiyarlayacağım. Zaten yaşam denilen bu okuldan diploma alıp da çıkan yok... Hep öğrenciyken göçüp gidiyor insanlar. (Benden Sonra Tufan Olmasın)
- Güzel her yerde güzeldir; zarif her yerde zariftir. Ne var ki, sade bir şey daima güzel, daima zariftir; incelik bir şeyin pahasında değil, üslubundadır. (Benden Sonra Tufan Olmasın)
- Bu, onun, tiyatroya olan sonsuz sevgisinden ve tiyatro sanatının bir topluma neler kazandırdığını çok iyi bilmesinden kaynaklanmaktadır. (Benden Sonra Tufan Olmasın)
- Bir tiyatro açan, yüz zindan kapatır. (Benden Sonra Tufan Olmasın)
- İsteğime uyularak ilk açılan tiyatro bölümü sınavlarına, Ankara Ve İstanbul' dan ancak otuz sekiz aday girdi. Bunlardan da yalnız altısı tiyatroya yarayabildi ve en acınacak yönü, tek kız aday yoktu. (Benden Sonra Tufan Olmasın)