Onur Öymen kimdir? Onur Öymen kitapları ve sözleri
Türk Diplomat, Siyasetçi ve Yazar Onur Öymen hayatı araştırılıyor. Peki Onur Öymen kimdir? Onur Öymen aslen nerelidir? Onur Öymen ne zaman, nerede doğdu? Onur Öymen hayatta mı? İşte Onur Öymen hayatı...
Türk Diplomat, Siyasetçi ve Yazar Onur Öymen edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Onur Öymen hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Onur Öymen hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Onur Öymen hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Tam / Gerçek Adı: Onur Başaran Öymen
Doğum Tarihi: 18 Ekim 1940
Doğum Yeri: Kadıköy, İstanbul
Onur Öymen kimdir?
Onur Başaran Öymen (d. 18 Ekim 1940, Kadıköy, İstanbul), Türk diplomat ve siyasetçidir. Diplomat olarak uzun bir süre dış ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden Onur Öymen, daha sonra siyasete girmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem İstanbul ve 23. dönem Bursa milletvekili olan Öymen, aynı zamanda 5 Kasım 2003'ten 23 Mayıs 2010 tarihine kadar Cumhuriyet Halk Partisi genel başkan yardımcısıydı.
Yaşamı
18 Ekim 1940 tarihinde İstanbul, Kadıköy'de doğdu. Babası felsefe öğretmeni Mahmud Münir Bey, annesi coğrafya öğretmeni Nebahat Hanım'dır. İlk, orta ve lise öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde yaptıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi (1963), aynı fakültede doktora yaptı. 'Teknolojik Gelişme ve Savunma Politikası' başlıklı bir doktora tezi hazırladı. Bu tez Bilgi Yayınları tarafından yayımlandı.
1964 yılında Dışişleri Bakanlığında göreve başladı. Askerlik hizmetinin (1964 - 1966) ardından 1966 - 1968 yılları arasında NATO Dairesinde İkinci kâtip olarak görev yaptı. 1968'de Avrupa KonseyiDaimi Temsilciliği'nde İkinci kâtip daha sonra da başkatip olarak görevlendirildi.
Ankara'da Siyaset Planlama ve Avrupa Konseyi, daha sonra da Kıbrıs Dairelerinde Şube Müdürlüğü yaptıktan sonra 1974 yılında Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı oldu. 1978 yılında Dışişleri Bakanı'nın özel danışmanı olarak görevlendirildi. Bir yıl sonra Ekonomik İşler Daire Başkanı oldu. 80'li yılların başında Prag Büyükelçiliği Müsteşarlığı (1980), Madrid Büyükelçiliği Müsteşarlığı (1982) görevleriyle yurtdışında bulundu. 1984 yılında Siyasi İnceleme ve Değerlendirme Daire Başkanı olarak Ankara'ya döndü. 1985'te Siyaset Planlama Dairesi Başkanı oldu.
Kopenhag Büyükelçisi (1988), Bonn Büyükelçisi(1990) görevlerinin ardından 1995 yılında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak atandı. 1997'de NATO Daimi Temsilcisi oldu. 2002 yılının Ağustos ayında Dışişleri Bakanlığındaki görevinden emekli oldu.
Kasım 2002'den CHP İstanbul Milletvekili olarak meclise girdi. 5 Kasım 2003'ten 23 Mayıs 2010'a değin CHP Genel Başkan Yardımcısı olmuştur. Temmuz 2007'de CHP Bursa Milletvekili olarak mecliste yer almıştır. Londra'daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün üyesidir.
İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca dillerini bilen Onur Öymen, Nedret Öymen ile evlidir; işadamı Burak Öymen ve mimar Başak Öymen'in babasıdır.
Hakkındaki tartışmalar
Onur Öymen 10 Kasım 2009 günü TBMM'de yaptığı konuşmada hükûmetin izlediği siyaseti eleştirerek, Atatürk'ün terörle nasıl mücadele ettiği konusunda Şeyh Said İsyanı, Dersim İsyanı gibi olayların bastırılmasını örnek gösterdi. Bu açıklama bazı kesimlerde tepkilere neden oldu. Onur Öymen 13 Kasım 2009 günü yaptığı açıklamada "İnsanlarımız eğer bizim hiç kastetmediğimiz nedenlerle üzüldülerse, incindilerse, onlardan gerçekten özür dileriz" diye konuştu.
Ödülleri
1995 Yılın Bürokratı Ödülü, Nokta dergisi
1995, 1996, 1997 Yılın Hariciyecisi Ödülü, Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Vakfı
1997 Abdi İpekçi Barış Ödülü , Milliyet Gazetesi
2005 Yılın Politikacısı Ödülü, Nokta Dergisi
Yapıtları
Türkiye'nin Gücü (1998)
Geleceği Yakalamak: Küreselleşme ve Devlet Reformu (2000)
Silahsız Savaş: Bir Mücadele Sanatı Olarak Diplomasi (2002)
Ulusal Çıkarlar: Küreselleşme Çağında Ulus Devleti Korumak (2005)
Çıkış Yolu (2008)
Onur Öymen Kitapları - Eserleri
- Bir Propaganda Silahı Olarak Basın
- Silahsız Savaş
- Uçurumun Kenarında Dış Politika
- Demokrasiden Diktatörlüğe
- Çıkış Yolu
- Arka Plan
- Ulusal Çıkarlar
- Zor Rota
- Baskılara Direnirken
- Türkiye'nin Gücü
- Geleceği Yakalamak
- Çılgın Proje Kanal İstanbul
Onur Öymen Alıntıları - Sözleri
- Onlara geri kalmış ülkeler deniliyor. Doğrusu " geri bıraktırılmış ülkelerdir". (Çıkış Yolu)
- Hükümet etmek geleceği görebilmektir. (Silahsız Savaş)
- Böylece , BM yasasının meşru savunma hakkı dışında kuvvet kullanılmasını yasaklayan 51. Maddesinin Amerika açısından geçerli sayılamayacağı ortaya konuluyordu. George Orwell"ın deyişiyle, bütün ülkeler eşitti ama bazıları daha eşitti. (Çıkış Yolu)
- Uzun yıllar boyunca büyük devletlerin Ortadoğu"ya bakışında ilk akla gelen oradaki petrol olmuş, bölgede yaşayan insanların hak ve özgürlükleri, insan hakları pek düşünülmemiştir. (Çıkış Yolu)
- Lozan Barış Anlaşması Türk ulusuna karşı yıllardan beri hazırlanmış ve Serv Anlaşmasıyla tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını gösteren bir belgedir. (Çıkış Yolu)
- De Gaulle şöyle diyordu: “Dünya zor güçlerle doludur. İnsanların sağduyusu bu zıtlaşmaların her zaman şiddete yol açmasını engeller. Ama rekabet hayatın doğal kuralıdır. Son tahlilde dünyada barışın sağlanmasına olanak veren, bu rekabet sonucunda ulaşılan dengelerdir.” (Silahsız Savaş)
- Türkiye’de din devleti kurmak isteyenler, Türkiye’nin bir bölgesini ayırıp ırkçı bir devlet kurmak peşinde olanlar, İkinci cumhuriyetçiler, eski Marksistler Atatürk’e saldırmanın dayanılmaz hafifliği içindedirler. Ahmet Taner Kışlalı (Çıkış Yolu)
- Dürüstlük en iyi politikadır. (Silahsız Savaş)
- Lozan Barış Antlaşması, Türk ulusuna karşı yıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması’yla tamamlandığı sanılmış, büyük bir suikastin sonuçsuz kaldığını gösteren bir belgedir. Mustafa Kemal Atatürk (Çıkış Yolu)
- Türk topraklarından ve haklarından hiç kimseye verilecek bir borcumuz yoktur. Şerefli insanlar olarak yaşayacağız ve şerefli insanlar olarak öleceğiz. (Silahsız Savaş)
- Dünyada en zengin üç kişinin serveti, en fakir 48 ülkenin GSMH"nın toplamını aşıyor. (Çıkış Yolu)
- Uluslararası ilişkilerin, dışarıdan görülen ince ve zarif sözlerle ve nazik jestlerle örülmüş yapısının arkasında, hayatın bu soğuk ve acımasız gerçekleri gizlidir. (Silahsız Savaş)
- Ama her iktidarın bir sonu vardır. (Çıkış Yolu)
- İspanya ile Fas"ın yaşam düzeyi arasında ne kadar fark varsa Türkiye"deki en zengin grup ile en fakir grup arasında o kadar fark var. (Çıkış Yolu)
- Baskıyla, zorlamayla, dayatmayla, halkların demokratik hak ve özgürlükleri ve kendi kendilerini yönetme hakları ellerinden alınamaz. (Çıkış Yolu)
- Hata, yanlış değerlendirme ve karşımızdaki kötülüğğn boyutunu idrak edememe nedenleriyle Sırpların Srebrenica"da giriştiği kitlesel katliamdan halkı korumak için üzerimize düşen görevi yerine getiremedik (Çıkış Yolu)
- Oysa dünyanın silahlanmaya harcadığı paranın sadece yüzde biriyle dünyadaki bütün çocuklar okula gönderilebilir. (Çıkış Yolu)
- Kahramanı kadar gafili de haini de çok bir milletiz. (Çıkış Yolu)
- Amerika"nın çıkarları söz konusu olduğunda radikal İslami güçleri desteklemenin bir sakıncası olmazdı. (Çıkış Yolu)
- 'Türk diplomatları talimatlarını Atatürk'ten alır' denilir. Gerçekten Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte şekillenen Türk diplomasisi, kuşaktan kuşağa devletimizin kurucuları tarafından şekillendirilmiştir. Hükümetler gelmiş, geçmiştir ama Atatürk'ün koyduğu dış politika ilkeleri ve hedefleri meslek hayatımızda daima yolumuzu aydınlatmaya devam etmiştir. (Zor Rota)