Orhan Kotan kimdir? Orhan Kotan kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

Gazeteci, Şair, Siyasetçi Orhan Kotan hayatı araştırılıyor. Peki Orhan Kotan kimdir? Orhan Kotan aslen nerelidir? Orhan Kotan ne zaman, nerede doğdu? Orhan Kotan hayatta mı? İşte Orhan Kotan hayatı... Orhan Kotan yaşıyor mu? Orhan Kotan ne zaman, nerede öldü?

Gazeteci, Şair, Siyasetçi Orhan Kotan edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Orhan Kotan hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Orhan Kotan hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Orhan Kotan hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1944

Doğum Yeri: Muş

Ölüm Tarihi: 1998

Ölüm Yeri:

Orhan Kotan kimdir?

1944 yılında Muş'un Malazgirt ilçesinde doğdu. Üniversite eğitimine, Ankara’da Dil-Tarih ve Edebiyat Fakültesi’nde başladı. 68 gençlik hareketinin içinde aktif görev aldı. Aynı yıl Malazgirt’e döndü. Askerliğini er öğretmen olarak yaptı.

Siyasal çalışmalarına devam etti. Dr. Şıvan hareketi içinde yer aldı. Hareket içinde bölge sekreterliğine yükseldi. 74 sonrasında ise DDKO sürecinde “Ocak Komünü” ekibinin yanında yerini aldı. KOMAL yayınevinin kuruluşuna katıldı ve yönetimini üstlendi. İkinci kitabı “Gururla Bakıyorum Dünyaya” kitabını yayınladı. Bu dönem bir çok yayın yaptı.

1976’da yayına başlayan Rizgarî dergisinin yazı kurulunda görev aldı. Rizgari sürecinde hareketin önde gelen teorisyenlerinden biri oldu. Hareketin teorik ve siyasal tezlerinin kurulmasında etkin bir rol oynadı. 1976 yılında Ankara DGM tarafından tutuklandı. 8 ay Merkez Kapalı Cezaevi'nde kaldı.

Kürdistan Komünist Partisi-Örgütlenme Komitesi’nde de yer aldı. 1980 askeri darbesi öncesinde Suriye üzerinden Avrupa’ya kaçtı. Avrupa’da Dengê Komal Yayınları'nı ve KKP-ÖK’nin yayın organı olan “Yekiti” dergisini organize etti. Partiya Rizgariya Kurdistan/Rizgari örgütünün kuruluşuna katıldı ve yönetiminde yer aldı.

“Kurdistan Press”in başredaktörlüğü sırasında ilk kez kendi imzasıyla yazılar yazmaya başladı. 1991 yılında partili arkadaşlarıyla görüş ayrılığına düştü. Marksist-Leninist görüşlerini terk etti. Yeni siyasi görüşünü yalnız savunmaya karar verdi. Örgütsel ilişkilerden çekilerek, bundan sonra bir aydını olarak çalışmalarını sürdürdü.

Yıllar süren gurbet hayatından sonra, 1995 yılında İstanbul’a döndü. Ve “Realite PRESS” gazetesinin yayınını örgütledi.

Ülserle birlikte böbrek yetmezliği sonucunda uzun yıllar diyaliz makinesine bağlı olarak yaşadı. Böbrek nakli ve kalp ameliyatları geçirdi. 9 Temmuz 1998 tarihinde öldü.

Orhan Kotan Kitapları - Eserleri

  • Gururla Bakıyorum Dünyaya
  • Boyunduruk

Orhan Kotan Alıntıları - Sözleri

  • Gül benizli sevgilinin Titreyen gögüslerini öpmeden doyasıya Korka korka, yana yana Hergün biraz daha derinden Hergün biraz daha kapkara duyarak ölümü Aç ve arkasız Köpekleşerek yaşamak dersen Bu yürek Çat diye çatlasın... (Boyunduruk)
  • ...''bu dünyada ölmek zor bir şey değil bir hayat kurmaktır asıl zor olan''... .... (mayakovski) (Gururla Bakıyorum Dünyaya)
  • “...” Artık lekesiz vurmalıdır bilek damarları. Yalansız, utançsız ve yazıklanmadan yürek kıyasıya vuruşmalıdır. (Gururla Bakıyorum Dünyaya)
  • titreyen göğüslerini öpmeden doya doya korka korka yana yana her gün biraz daha derinden her gün biraz daha kapkara duyarak ölümü aç ve arkasız köpekleşerek yaşamak dersen bu yürek çat diye çatlasın be! (Gururla Bakıyorum Dünyaya)
  • “ al gönülden volkan gibi öfkeyi püskür sonuna kadar uyku ölüme merhaba demek susmak intihar nice belalardan vurup çıktı bu yürek daha nice belaları göğüsleyecek artık namuslu olmak yetmiyor namusun mihenk taşında vuruşmak gerek” (Gururla Bakıyorum Dünyaya)
  • değil bir kadeh şarapta kaybolmuşluğum bir yumrukta çatır çatır kırılmışlığım değil bir oynayan var yüreğimle İşte bu yalnız ve suçlu ve doğurgan hangi akşam ama kime doğru? (Boyunduruk)
  • "ve gül benizli sevgililerin dudaklarında hayat bizi aşka ve kavgaya çağırmaktadır, bıçak kemiğe dayandığı ok yaydan fırladığı için değil bu bezirgan saltanatı bu zulum bitsin diye..." (Gururla Bakıyorum Dünyaya)
  • Yiğitsen uslandır beni ey yasakların kahpeliğin ve soygunların koruyucusu (Gururla Bakıyorum Dünyaya)
  • 5. Kural bayrakları göndere çeken çocuklar uzak bir destandır kangölü guruplarda aç bir çocuk ağlar ağlar durur bir gelin parmağıyla deşer rahmini bir ana tandıra düşer, kavrulur radyoda ince saz, ney taksimi. ve geçer günlerin biçare ardında yıkılmış bir hüzün bir pula satılası olur bu dünya. dönek ellerine değince kelepçeler saplanır yüreğini kemirir umutsuzluk ve korku bir kahpe yaradır içerden işler vurur hançerini şah damardan ihanet satarsın ulan satarsın açılmamış gonca gülü (Boyunduruk)
  • Derin denizlerin aydınlığı Zorlu sabahlar Gökyüzü ve lâle Sıkılmış bir yumruk gibi giriyoruz hayata! (Gururla Bakıyorum Dünyaya)
  • Dağlar bir acılı masaldır artık Ve üniversite, kan davalarından arta kalan bir feodaldir Gelinler ağlayarak girer gerdeğe Türkü söylemesini bilmez çocuklar Gözlerim bin yaşında evliya türbeleri Sen yoksun diye (Gururla Bakıyorum Dünyaya)