Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Recep Tayyip Erdoğan kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

Türkiye 12. Cumhurbaşkanı, Politikacı, Yazar Recep Tayyip Erdoğan hayatı araştırılıyor. Peki Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Recep Tayyip Erdoğan aslen nerelidir? Recep Tayyip Erdoğan ne zaman, nerede doğdu? Recep Tayyip Erdoğan hayatta mı? İşte Recep Tayyip Erdoğan hayatı...

Türkiye 12. Cumhurbaşkanı, Politikacı, Yazar Recep Tayyip Erdoğan edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Recep Tayyip Erdoğan hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Recep Tayyip Erdoğan hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Recep Tayyip Erdoğan hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 26 Şubat 1954

Doğum Yeri: Kasımpaşa, İstanbul

Recep Tayyip Erdoğan kimdir?

26 Şubat 1954; Beyoğlu, İstanbul), Türk siyasetçi, Türkiye'nin 12. ve günümüzdeki cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlığı öncesinde, 2003-2014 yılları arasında 11 yıl başbakanlık yapan Erdoğan, 2007 anayasa değişikliği referandumu sonrasında anayasada yapılan değişiklikle birlikte 2014 yılında gerçekleştirilen seçimle doğrudan halk oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanıdır. 1994 ve 1998 yılları arasında Refah Partisi'nden İstanbul büyükşehir belediyesi başkanlığı görevini yürütmüştür. Kurucuları arasında yer aldığı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkanlığı görevini 12 yıl boyunca sürdürürken; 2002, 2007 ve 2011 genel seçimlerinden en yüksek oyu alan parti olarak ayrılmıştı.

1976 yılında Millî Selamet Partisi Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığına ve aynı yıl İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanlığına seçilen Erdoğan, Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu'ndan 1981 yılında mezun oldu. Millî Selamet Partisi'nin 1981'de kapatılması sonrasında, 1983'te kurulan Refah Partisi ile siyasi hayatına devam etti. 1986 milletvekili ara seçimlerinde milletvekili, 1989 yerel seçimlerinde ise Beyoğlu belediye başkanı adayı olarak seçimlere girse de her iki seçimde de seçilemedi. Milletvekili adayı olduğu 1991 genel seçimlerinde ise milletvekili olmasına rağmen tercihli oy sistemi sebebiyle Yüksek Seçim Kurulu milletvekilliğini iptal etti. 1994 yerel seçimlerinde elde ettiği %25,19'luk oy oranı ile İstanbul büyükşehir belediye başkanı seçildi. 6 Aralık 1997'de Siirt'te düzenlenen bir açıkhava toplantısı sırasında topluluğa yaptığı konuşmada kullandığı ifadeler sebebiyle "halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle kendisine açılan dava sonucunda 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Belediye başkanlığı görevinden ayrılarak 26 Mart 1999'da girdiği cezaevinde dört ay on gün kaldıktan sonra 24 Temmuz 1999'da tahliye edildi.

14 Ağustos 2001'de kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı ve partinin genel başkanlığına seçildi. Parti, girdiği ilk seçimler olan 2002 genel seçimlerinde %34,43'lük oy oranı ile Abdullah Gül'ün başbakanlığında 59. hükûmeti kurarken, siyasi yasağı süren Erdoğan seçimlere girememişti. Siyasi yasağının kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan yasa değişikliği talebinin uygulamaya girmesiyle siyasi yasağı kalktı. 9 Mart 2003'te gerçekleştirilen ara seçimlerinde Siirt milletvekili olarak meclise girdi. Başbakan Gül'ün istifasını sunmasıyla, 14 Mart 2003'te başbakanlık görevine geldi. Genel başkanlığını yürüttüğü Adalet ve Kalkınma Partisi, 2007 genel seçimlerinde oyların %46,58, 2011 genel seçimlerinde ise oyların %49,83'ünü alarak Erdoğan'ın başbakanlığında sırasıyla 60. ve 61. hükûmetlerini kurdu. Parti ayrıca, oyların %41,67'sini aldığı 2004 yerel seçimleri, oyların %38,39'unu aldığı 2009 yerel seçimleri ve oyların %43,40'ını aldığı 2014 yerel seçimlerinde de en çok oy toplamayı başaran parti konumundaydı. 2007 anayasa değişikliği referandumu sonrasında anayasada yapılan değişiklikle birlikte cumhurbaşkanının ilk defa doğrudan halk oyuyla seçilmesinin önü açılırken, adaylığını koyduğu 2014'te yapılan seçimlerde aldığı %51,79'luk oy oranıyla cumhurbaşkanı seçildi ve başbakanlık ile partisindeki görevinden ayrılarak cumhurbaşkanlığı görevine 28 Ağustos 2014'te başladı.

Erdoğan, 10 Ağustos'taki seçimleri %51,79 oy ile kazanarak Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçildi. 29 Ağustos'ta yemin ederek göreve başladı.

Recep Tayyip Erdoğan Kitapları - Eserleri

  • Daha Adil Bir Dünya Mümkün
  • Küresel Barış Vizyonu
  • Bu Şarkı Burada Bitmez

Recep Tayyip Erdoğan Alıntıları - Sözleri

  • Bugün dünyada ağır aksak işleyen birçok uluslararası kurum var. Bu kurumlar hiçbir zaman adil olmadı. Hep uluslararası hegemonya arayışına ve büyük güçlere hizmet etti. (Daha Adil Bir Dünya Mümkün)
  • Merhametini yitirmiş bir dünya sistemi, insanlığın hiçbir derdine derman olamaz. (Daha Adil Bir Dünya Mümkün)
  • Türkiye, birçok medeniyete beşiklik etmiş, farklı inanç ve kültürleri potasında eritmiş, tarihin akışında başrolü oynamış çok özel bir coğrafyadır. Bizler, ayaklarımızı nasıl münbit topraklara bastığımızı, nasıl büyük bir insanlık birikimine sahip olduğumuzu, dünya barışı için ne kadar anlamlı bir kültürel mirasa sahip bulunduğumuzu iyi değerlendirmeliyiz. (Küresel Barış Vizyonu)
  • Milliyetçilik birçok ülkede kendini vatanseverlik şeklinde değil, maalesef korumacı ve dışlayıcı yabancı düşmanlığı halinde gösteriyor. (Daha Adil Bir Dünya Mümkün)
  • Tarihin sayfalarını açtığınızda, matematikten astronomiye, cebirden coğrafyaya, tıptan fizik ve kimyaya kadar hemen her alanda, bugünün bilimsel birikimine temel hazırlamış âlimlerimizin olduğunu görürsünüz. (Küresel Barış Vizyonu)
  • Bugün " mülteci sorunu" diye genelleştirdiğiniz meselenin arka planında büyük bir dram vardır. (Daha Adil Bir Dünya Mümkün)
  • Dün olduğu gibi bugün ve yarın da hakkı söyleyecek, hakikati haykıracağız. (Daha Adil Bir Dünya Mümkün)
  • "Ben, her zaman söylüyorum: İslami terör olmaz. İslam ile terör kelimeleri, yan yana gelemeyecek kadar birbirine zıt ve karşıttır." (Küresel Barış Vizyonu)
  • Piri Reis'in haritasında, Osmanlı askerlerinin, Osmanlı donanmasının aslında hiç uğramadığı coğrafyalar da var. Kuzey ve Güney Amerika, bu coğrafyalardan yalnızca biri, Ama bu bölgenin, bu kıtanın bir haritası çıkarılarak, bir nevi bu bölge üzerindeki bilinmezlik ortadan kaldırılmış, işte bu bölge kalemle, bilgiyle, aydınlanmayla keşfedilmiştir. (Küresel Barış Vizyonu)
  • Gerek Osmanlı Devletini, gerek Selçuklu Devletini, sadece ve sadece birer askeri güç olarak görenlerin ciddi bir yanılgı içinde olduklarını burada hatırlatmak isterim. (Küresel Barış Vizyonu)
  • KALEM, KILIÇTAN KESKİNDİR! (Küresel Barış Vizyonu)
  • Ben, her zaman söylüyorum: İslami terör olmaz. İslam ile terör kelimeleri, yan yana gelemeyecek kadar birbirine zıt ve karşıttır. (Küresel Barış Vizyonu)
  • Adaletin her şeyden önce bir vicdanı olmalıdır. (Daha Adil Bir Dünya Mümkün)
  • Umutsuz değiliz ve asla da umutsuz olmayacağız. (Daha Adil Bir Dünya Mümkün)
  • Bizim tarihimizde ve medeniyet tasavvurumuzda, kalem, her zaman kılıcın önünde olmuştur. Kılıcın, yani silahların zorla, baskıyla, tehditle kapıları açtığı çağlarda, bizim medeniyetimiz, toprakları fethetmenin ötesinde kalpleri fethetmenin mücadelesi içinde olmuştur. (Küresel Barış Vizyonu)