Vefat eden Alaeddin Yavaşça'nın eserleri
Bugün vefat eden profesör doktor ve aynı zamanda devlet sanatçısı olan Türk sanat müziği ustatlarından Alaaddin Yavaşça kimdir? Eserleri nelerdir? Hangi alanda uzmandır?
Bugün 95 yaşında vefat eden Türk sanat musikisi devlet sanatçılarından profesör doktor Alaattin Yavaşça Kilis doğumludur.
"Alâeddin Yavaşça, 1 Mart 1926’da Kilis’te dünyaya geldi. 1675 yılında Yavaşça Süleyman Çelebi’nin tanzim ettiği Vakıfnamesi bulunan bir ailenin mensubudur. Babası Kilisli Şair Yavaşcazade Sezai Efendi’nin oğlu Hacı Cemil Efendi, annesi Kınoğlu Kadri Efendi’nin kızı Enver Hanım’dır. Dört kardeşten en küçüğü olan Yavaşça’nın asıl mesleği doktorluktur.
Eğitim hayatına Kilis Kemaliye İlkokulu’nda başladı ve Kilis Ortaokulu’nda devam etti. Liseye Konya Lisesi’nde yatılı başlayıp, 2. ve 3. sınıfları İstanbul Erkek Lisesi’nde birincilikle tamamladı. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1955 yılında Kadın Doğum Uzmanı olarak çalışma hayatına atıldı. Zeynep Kamil Doğumevi, Taksim İlk Yardım Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi’nde başasistanlık ve şef muavinliği görevlerini üstlendi. Vakıf Gureba Hastanesi’nde doğum bölümünü kurdu ve kadın doğum kliniğinin şefliğini yaptı. 1985-1990 yılları arasında başhekimlik yaptığı Haseki Hastanesi’nden emekli oldu.
Hekimliğinin yanı sıra müzikle ilgilenen Yavaşça, 8 yaşındayken Batı müziği keman dersleri aldı. Dr. Subhi Ezgi, Zeki Ârif Ataergin, Sâdeddin Kaynak ve Münir Nurettin Selçuk gibi dönemin önemli isimlerinden musiki dersleri aldı. İstanbul Belediye Konservatuarı, İleri Türk Musikisi Konservatuarı ve İstanbul Üniversitesi Korosu’nda öğrenim gördü. 1950’de İstanbul Radyosu’nda solist oldu. Türkiye Radyolarında ve TRT bünyesinde Danışma, Denetleme ve Repertuvar kurullarında görev aldı. 1967 yılından bu yana solistliğin yanında koro yöneticiliği de yaptı. Devlete bağlı ilk konservatuvarın kurucuları arasında yer aldı. 1976’dan itibaren Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın Yönetim Kurulu’nda, öğretim kadrosunda ve Danışma Birimi’nde çalıştı.140 civarında beste, semai, şarkı, çocuk şarkıları, çeşitli saz eserleri (peşrev, saz semai, medhal, etüd), dini sahada da mevlevi ayini ve ilahi formunda besteler verdi. Başka Söz Söylemem Aşktan Yana Ben, Artık Bu Solan Bahçede Bülbüllere Yer Yok, Kimseyi Böyle Perişan Etme Allah’ım Yeter, Ruhum Su Gelen Yılda Bile Maziyi Andı, Şen Gözlerinle Yüzüme Bir Baktın, Sarı Mimozamsın Sen Benim, Gülen Gözlerinin Manası Derin ve Ayrılıktan Başka Var Mıdır Söze Hacet bestekâr Alâeddin Yavaşca’nın Türk musikisinde tanınmış bazı eserleridir.
Yavaşça, çeşitli kuruluşlardan iki yüzün üzerinde ödül ve şükran plaketi aldı.1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanına sahip oldu. Bir uzun çaları, 25 adet 78’lik taş plağı, 15 adet 45’lik plağı Türk musikisine kazandırdı. 1990 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Profesörlüğüne atandı ve burada Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı yaptı. 2005 yılı Nisan ayı sonunda Haliç Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak göreve başladı.
Musiki ve sağlık alanları dışında İstanbulspor Kulübü’nün bir süre yöneticiliğini yaptı. Sanat faaliyetlerine devam eden Alâeddin Yavaşca, İstanbul’da kendi isminin verildiği sokakta eşi Ayten Hanım’la birlikte yaşamaktadır."