Zeynep Cemali kimdir? Zeynep Cemali kitapları ve sözleri
Türk Yazar Zeynep Cemali hayatı araştırılıyor. Peki Zeynep Cemali kimdir? Zeynep Cemali aslen nerelidir? Zeynep Cemali ne zaman, nerede doğdu? Zeynep Cemali hayatta mı? İşte Zeynep Cemali hayatı... Zeynep Cemali yaşıyor mu? Zeynep Cemali ne zaman, nerede öldü?
Türk Yazar Zeynep Cemali edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Zeynep Cemali hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Zeynep Cemali hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Zeynep Cemali hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 1950
Doğum Yeri: İstanbul
Ölüm Tarihi: Kasım 2009
Ölüm Yeri: İstanbul
Zeynep Cemali kimdir?
Çocuk edebiyatına ustalara yakışan bir derinlik kazandıran öykücü Zeynep Cemali, 1950′de İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve lise yıllarından başlayarak, el sanatları, halı ve kilim ticareti yapan babasıyla birlikte Anadolu’yu dolaştı. Babasının sık sık yinelediği “yaşamak öğrenmektir” deyişi yaşamını büyük ölçüde yönlendirdi. Çocuk öyküleri 1991’den bu yana Kumbara (İş Bankası Yayınları), Türkiye Çocuk ve Buğday gibi dergilerde ve Almanya’da dağıtılan Vitamin Çocuk Gazetesi’nde yer aldı. Günışığı Kitaplığı tarafından 1999 yılında yayımlanan ilk kitabı Ben, Çınar Ağacı ve Pufböreği ve ertesi yıl çıkan Gül Sokağı’nın Dikenleri, onun güçlü bir öykü anlatıcısı olduğunu kanıtladı. Cemali, kendine özgü öyküsel dilini romanlarında da başarıyla geliştirmeyi sürdürdü Patenli Kız ve Ballı Çörek Kafeteryası gibi, öykülerle örülü romanlarının yanı sıra Çılgın Babam ve Öykü Öykü Gezen Kedi gibi öykü kitaplarıyla her yaştan okuyucuya ulaştı. Kasım 2009’da İstanbul’da yaşama veda eden Zeynep Cemali’nin, ardında bıraktığı son romanı Ankaralı, 2011 Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri Sanat Ödülü’ne değer görüldü.
Zeynep Cemali Kitapları - Eserleri
- Ballı Çörek Kafeteryası
- Patenli Kız
- Çılgın Babam
- Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği
- Ankaralı
- Öykü Öykü Gezen Kedi
- Gül Sokağı'nın Dikenleri
- Güzelce'de Bir Kaçak, Memo
Zeynep Cemali Alıntıları - Sözleri
- Deniz mavisi gözlerinin içinde, açık denizlerin korkusuz kaptanı olmanın düşü mü, yoksa haklıyı haksızı ayıran, ağır cübbesiyle dimdik duran bir yargıcın olgunluğu mu vardı, bilinmez. (Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği)
- Mutluluğu yüreklerindeki sevgiyi paylaşmakta bulan dostlarıma (Öykü Öykü Gezen Kedi)
- "... sahaf dükkanları öyle yerlerdi ki, insan girdi mi çıkamıyordu. Elyazmalarından güncel kitaplara kadar her tür yayın, gazete, dergi ve kitapçık, vitrinleri ve tezgahları dolduruyordu. Onlara yalnızca dokunmanın bile ayrı bir çekiciliği vardı." (Gül Sokağı'nın Dikenleri)
- "Aaa! Kız ya da erkek, ne fark eder ki? Gül ağacının dallarındaki goncalar gibi... Kardeşlik buna benzer." (Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği)
- Bugün de geçip giden diğer günlere eklenmişti işte. (Patenli Kız)
- Günün birinde benden sana kalan mirası sorarlarsa adalet, doğruluk ve inanç olduğunu söyle. Sen de hiç unutma... (Çılgın Babam)
- "Önemli olan, insanın nereye gittiğini bilmesidir." (Gül Sokağı'nın Dikenleri)
- "Sen hiç yurdundan ayrı kaldın mı, Selin?" diye sordu Kiki, ansızın. "Hayır, kalmadım," dedi Selin, başını sallayarak. "Sıla özlemi, berbat bir şeydir," dedi Kiki, küçücük başını eğerek." (Gül Sokağı'nın Dikenleri)
- " Senin her şeyin var ; benim hiçbir şeyim yok ! " (Patenli Kız)
- "Her şey değişiyor, değişecek de..." diye düşündü. "Bence önemli olan, insanoğlunun içindeki güzelliği koruyabilmesi." (Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği)
- Büyümek, galiba yalancılığa adım atmak. (Ankaralı)
- “İnsan ne kadar yetenekli, deneyimli olursa olsun, eğitimi yoksa, bir yanı eksik kalır." (Çılgın Babam)
- "Bu yaşa geldim; ama hala, insanları dış görünüşlerine bakarak değerlendirmemek gerektiğini öğrenemedim..." (Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği)
- “Su ve sabunun arındıracağı hiçbir şeyden utanma kızım…” (Çılgın Babam)
- Sevinç, iyi niyetli bir virüs olmalı. (Ankaralı)
- Ne olacağı önemli değil.” Bir an duraksayıp devam etti. “Yeter ki, sevsin, sevilsin. Becerebilirse, sevmeyi öğretsin, yeter.” (Patenli Kız)
- Aslına bakarsanız,iş yelkovanın peşine takılmakta değil, yelkovanın attığı turu iyi değerlendirmekte. (Ballı Çörek Kafeteryası)
- 'Ben,benim gibiler, kusurlu, kabahatli,suçlu değiliz. Sadece engelliyiz. Aşılmayacak engel yoktur. Bunu anlamadığınız için, asıl siz özürlüsünüz!' (Patenli Kız)
- Yaşam, çözümü içinde gizli bir bilmecedir. Muzikse, o bilmecenin büyüsüdür. Bilmeceyi çözerken müziğe kulak verirsen, sana yol gösterir. (Ballı Çörek Kafeteryası)
- "Derdini esen yele anlatır, gözyaşını denize dökerdi." (Gül Sokağı'nın Dikenleri)