Safer Ayı nedir? Safer ayı başladı mı? Ne zaman başladı? Ne zaman sona erecek?

DİNİ HABERLER

Hicri takvime göre yılın ikinci ayı olan Safer ayının 2025 yılında başlayacağı tarih belli oldu. Safer ayı, Muharrem ayının hemen ardından gelir ve Hicri takvime göre 30 gün sürer.

2025 Safer Ayı başlangıcı ne zaman? Özellikle halk arasında bu ayla ilgili yaygın olan ve bu ayın musibet getireceği yönündeki inançlar nedeniyle gözler başta belirtilen sorunun cevabına çevrilmiş durumda. Peki, 2025 Safer Ayı ne zaman başlayacak? Safer Ayı, kaza, bela ve musibet ayı mı? Diyanet'ten konuyla ilgili çok net açıklama geldi. İşte Safer Ayı başlangıç tarihi ve Safer ayıyla ilgili rivayetlerle ilgili Diyanet'ten gelen yanıt...

SAFER AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Safer ayı, Hicri takvime göre Muharrem ayından sonra gelen ikinci aydır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2025 dini günler takvimine göre, Safer ayı 26 Temmuz 2025 Cumartesi günü başlayacak ve 23 Ağustos 2025 Cumartesi günü sona erecek. Bu ay, yaklaşık 30 gün sürecek ve 24 Ağustos 2025’te Rebiülevvel ayı başlayacak. Safer ayının başlangıcı, Müslümanlar için ibadet ve dua ile geçirilmesi önerilen bir dönemin habercisi.

SAFER AYI KAZA BELA VE MUSBİET AYI MI?

Safer Ayı'nın kaza, bela ve musibet ayı olduğu inancıyla ilgili Diyanet'ten yapılan açıklama şu şekilde:

Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde ki anlayış Câhiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24 [3914-3915]; bkz. Buhârî, Tıb, 25 [5717]; Müslim, Selâm, 101-103 [2220]) dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.), böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhârî, Tıb, 19). Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır.


SAFER AYINDA YAPILACAK DUALAR

Kevser Sûresi, İhlâs Sûresi, Ayetel Kürsi, Felâk Sûresi, Fatiha, Nâs Sûresi, Estağfirullah El Azime, Salat-i Müncine (Salaten Tüncina) duası okunabilir. Aynı şekilde her vakitte olduğu gibi Kur'an-ı Kerim okumak, zikir ve tesbihatta bulunmak önerilir.