Sabah namazının farz ve sünneti arasında okunacak dua ve anlamı

DUALAR

Gece veya sabah namazına kalkıldığı zamandan itibaren farzın kılınmasından sonrasında da devam eden zaman dilimi içerisinde okunacak değişik duaların bulunduğunu gösteren hadisler vardır.

Bütün ihtiyaçlarımızı rabbimizden istediğimiz gibi zenginliği de O’ndan isteriz. Duaların kabulü için en faziletli vakitlerden biri olan sabah namazının sünneti ile farzı arasında okunacak dua konusunda kaynaklarda özel bir duaya rastlayamadık. Ancak, gece veya sabah namazına kalkıldığı zamandan itibaren farzın kılınmasından sonrasında da devam eden zaman dilimi içerisinde okunacak değişik duaların bulunduğunu gösteren hadisler vardır.

Bu hadis rivayetlerinden “sabah namazının sünnetlerinden önce, sabah namazının sünneti ile farzı arasında, sabah namazının farzından sonra, güneş doğuncaya kadar dua etmenin sünnet olduğunu” anlamak mümkündür.

Sabah namazının sünneti ile farzı arasında okunacak dua

Bezzar’ın sahih bir senetle rivayet ettiğine göre, bu dualardan biri şöyledir:

Hz. Enes anlatıyor: Peygamberimiz (sav) kızı Fıtıma’ya sabah-akşam şu duayı okumasını tavsiye etmiştir:

“Ya Hayyu ya Kayyum, bi rahmetike estağîsu, eslih li şenî küllihi ve la tekinlî ila nefsî tarfete aynin.” (Mecmau’z-zevaid, 10/117).

Türkçesi:

“Ey gerçek hayatın sahibi olan Hay, ey her şeyi varlıkta durduran Kayyum! Senin rahmetine sığınıyorum, yardım diliyorum, her yönden benim durumumu düzelt ve bir an olsun beni nefsime bırakma!”

Ahmed b. Hanbel’in Hz. Enes’den naklen bildirdiğine göre, Peygamberimiz (a.s.m) sahabilerden birinin “(…) ya Bedia’s-semavati ve’l-ard, ya ze’l-celali ve’l-ikram” duasını yaptığını işittiğinde “Bu adam, kendisiyle dua edildiği zaman icabet edilen, bir şey istendiği zaman verilen ism-i azamla dua etmiştir.” diye buyurdu. (Mecmau’z-zevaid, 10/156).

Sabah namazının sünneti ile farzı arasında okunacak dua hakkında
Faslı devlet adamı, tarihçi, sûfî, tarikat şeyhi, edip ve şair Muhammed b. Ahmed Ekensûs el-Kensûsî, (ö. 1294/1877) bir dostuna yazdığı mektupta şöyle demiştir:


"Sabah namazının sünneti ile farzı arasında bir kere Fatiha okuyup sevabını Rasulullah’a (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hediye ettikten sonra u sekiz ism-i şerifi zikrederseniz, şüphesiz Allah-u Te'ala fazl-u keremiyle rızık derdine karşı size kifayet eder, geçim endişesini kalbinizden giderir ve fazl-u keremiyle size rızkı bolca akıtır.

O zikir şudur:

'Ey Allah! Ey gerçek hayat sahibi! Ey her şeyi yöneten! Ey bir olan! Ey tek olan! Ey zengin! Ey cömert! Ey kerem sahibi! Tarafından bana bir hayır esintisi bahşet. Şüphesiz sen her şeye hakkıyla gücü yetensin.”

Bediüzzaman’ın sabah namazının sünneti ile farzı arasında okuduğu dua

Bu ve benzeri rivayetlerden anlaşılıyor ki, Ya Hayyu ya Kayyum, ya Bedia’s-semavati ve’l-ard, ya ze’l-celali ve’l-ikram” g.b. isimleriyle yapılan dualar -makbul olmak açısından- çok önemlidir. Duanın şeklini belirleyen unsurlardan biri de öncelikli ihtiyaçlardır. Bu zamanda insanların en çok muhtaç olduğu husus, imanın korunmasıdır; özellikle de içten ve gönülden Allah’ı tanımaktır. Bediüzzaman Said-i Nursi’nin sabah sünneti ile farzı arasında okunmasını tavsiye ettiği şu dua sünnete uygun, en öncelikli ihtiyaca yönelik, iki namaz arası ve sabah vakti gibi makbul bir zaman dilimine muvafık bir dua olarak değerlendirilmelidir:

“Allahümme ya hayyu ya Kayyum, ya Bedia’s-semavati ve’l-ard, ya ze’l-celali ve’l-ikram, es’elüke en tuhyiye kalbî bi nuri envari marifetike.”

Anlamı:

“Ey gerçek hayatın sahibi olan Hay, ey her şeyi varlıkta durduran Kayyum! Ey gökleri ve yeri harika sanat güzelliğiyle yaratan! Ey celal ve ikram sahibi! Kalbimi sürekli olarak marifetinin nurlarından yansıyan parıltılarıyla canlandırmanı istiyorum!”