Arkeologlar Hz. İsa’nın yeniden dirildiği yerde keşif yaptı

DÜNYA

Arkeologlar Hz. İsa’nın gömüldüğü ve yeniden dirildiği yerde uzun zamandır kayıp olan bir sunak keşfetti

Keşif, işçilerin Kudüs’teki Kutsal Kabir Kilisesi'nin duvarına yaslanmış grafiti ile kaplı taş levhayı döndürdükleri zaman başladı. 2 buçuk metre uzunluğunda ve 1.52 santim genişliğindeki taş, Ortaçağ’da bir Roman geleneği olan kurdele süsleri ve araştırmacıların bunun 1149'da kutsanmış bir sunak olduğuna inanmalarına yol açan belirgin işaretlerle  dekor edilmişti.

Sunakın 1808’de bir yangında yok olduğu  düşünülmekteydi. Keşifi yapan Avusturalya Bilim Akademisi takımı, bu keşifin tarihçiler için bir çok açıdan hisler yarattığını söyledi.

Kutsal Kabir Kilisesi'nin bulunduğu yer hem Hz. İsa’nın mezarının hem de çarmıha gerildiği yer olarak tanımlanıyor. Her yıl dört milyon civarında ziyaretçi geliyor. Çapı neredeyse 1.600 metreyi aşan kilise, MS335 yılında tanrıçalara adanılan Roma tapınağının zirvesine inşa edilmiştir.

Yapımı, Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından yapılmış ve dönüşüm sırasında bir mezar keşfedilmiştir. Bunun yaklaşık 300 yıl önce ölen Hz. İsa’nın mezarı olduğuna inanılıyor. Kutsal Kabir Kilisesi, yüzyıllar boyunca saldırı altındaydı. 614 yılında Pers ordusu tarafından yıkıldı, 1800lü yıllarda aşevler içerisinde kalmıştır. O zamanların sunakın kaybolduğu zamanlar oldğuna inanılıyordu.

Yüzyıllardır farkedilmeyen levhanın ön yüzüne, turistler uzun zamandır grafitiler yazıyordu. Ancak duvarın yan tarafındaki sıradışı motifler, araştırmacıları 'Cosmatesque' adı verilen şeye yöneltti. Mermer dekorasyonu için bu özel üretim tekniği,  yalnızca beceriyi nesilden nesile aktaran papalık Roma'sındaki lonca ustaları tarafından uygulanıyordu.

Hristiyan geleneğine göre Hz. İsa'nın bedeni, Romalılar tarafından çarmıha gerilmesinin ardından kireçtaşı bir mağaradan kesilen bir levha üzerine yatırıldı. Kutsal kitaba göre ölümünden üç gün sonra diriltilmiş, bedenine yağ sürmeye gelen kadınlar ise hiçbir kalıntıya rastlanmadığını söylemişler. Kilise duvarlarında 2018 yılında keşfedilen onlarca haçın, Haçlılara ait grafitiler olduğu düşünülüyordu.Arkeologlar, 2021 yılında yaptıkları derinlemesine inceleme sonucunda, oymaların, kurtuluş için ek bir güvence arayan hacılar tarafından ücretlendirilen 15. yüzyıl duvar ustaları tarafından yapıldığını ortaya çıkardı.