Dünya Gıda Programı: Gazze kıtlıkla karşı karşıya, 700 bin kişi yiyeceksiz

DÜNYA

Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze Şeridi'ndeki insani durumun son derece kritik bir aşamaya ulaştığını vurguladı.

İşgalci rejimin sınır kapılarını kapatma ve insani yardım malzemelerinin girişini engellemeye devam etmesi nedeniyle gıda yardımı stokları neredeyse tamamen tükendi.

Dünya Gıda Programı (WFP) Sözcüsü Abir Atifa, Gazze'de yaklaşık 700 bin Filistinlinin program kapsamında günlük gıda yardımı aldığını, ancak yardım ulaştırılamaması nedeniyle bu desteğin durduğunu bildirdi.

Atifa, malzeme yüklü kamyonların geçişlere izin verilmeyi bekleyerek sınır kapılarında yığıldığını kaydetti.

Bu durumun devam etmesi halinde yetersiz beslenmeden kaynaklanan ölümlerin yaşanabileceği uyarısında bulunan Atifa, programın daha önceki sakin dönemlerde Gazze Şeridi'ne 30 ila 40 bin ton arasında yardım ulaştırabildiğini vurguladı.

Aynı bağlamda Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, işgalin yardım ve tıbbi malzeme girişini engelleyen ablukası sonucu Gazze'deki durumu "her düzeyde felaket" olarak nitelendirdi.

Örgüt, dünyanın bu insani felaketi "rastgele ve korkunç vahşet" olarak nitelendirdiği durumu durdurmak için harekete geçmeden izlediğini kaydetti.

Örgütün Acil Durumlar Sorumlusu Claire Nicolet, Mart ayının başından bu yana Gazze'ye yardımların girişinin tamamen yasaklanmasının ölümcül sonuçlar doğurduğunu ve insani ve tıbbi ekiplerin gerekli müdahaleyi sağlama kabiliyetini zayıflattığını söyledi.

Gazze'nin "toplu mezar" haline gelebileceği uyarısında bulunan Nicolet, işgalin yardımı bir savaş silahı ve toplu cezalandırma aracı olarak kullandığını vurguladı. Ülkeleri, daha fazla acı ve can kaybını önlemek için ablukayı kaldırması ve acil yardımların girişine izin vermesi yönünde işgal yetkililerine etkili ve acil baskı yapmaya çağırdı.

HAMAS ile işgal arasında 19 Ocak 2025'te yürürlüğe giren ateşkes ve esir değişim anlaşmasının ilk aşaması, Mart ayı başında Mısır ve Katar'ın arabuluculuğu ve ABD'nin desteğiyle tamamlanmıştı.

İşgal rejimi, 19 Ocak'tan bu yana yürürlükte olan ateşkes ve esir değişimi anlaşmasını 18 Mart'ta bozarak, HAMAS'ın anlaşmanın tüm şartlarına uymasına rağmen Gazze Şeridi'ne yönelik soykırımcı savaşını yeniden başlattı.

İşgal rejimi, Amerikan desteğiyle 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de soykırım gerçekleştiriyor; çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 170 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti veya yaralandı, 11 binden fazla kişi de kayboldu.