İnsanlar kokacaklarını sanıyorlar ama kokmuyorlar:
Namibya'da hane halkı yaşadıkları maddi sıkıntıdan dolayı evlerini mantar çöplerinden ve otlardan yapıyorlar.
Kristine Haukongo insanların evlerinin tamamı doğal ürünlerden yapıldığı için kokacaklarını ama bunun kokmadığını söylüyor. Bazen ahşapların biraz kokusunun olduğunu ama diğer şekilde tamamen kokusuz olduklarını söylüyor.
Haukongo, MychoHab araştırma grubunda kıdemli bir yetiştirici ve işi oldukça sıra dışı.Kendisi atıklar büyük, katı kahverengi mikobloklara dönüştürülmeden önce kıyılmış istilacı yabani otlarda istiridye mantarları yetiştirir. Bunu Namibyalı evlerin yapımında kullanılacağı umuluyor.
Namibya Standard Bankası'nın marka ve pazarlama başkanı Magreth Mengo “biz konut krizini azaltmak ve çevremizin üzerindeki çalılık arazilerin negatif etkilerini engellemek için sürdürülebilir yeni ve daha iyi bir yol istedik.” dedi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile bağlantılıyken banka MycoHab ile çalıştı.
Yaklaşık 2.7 milyon nüfusu olan Namibya, konut açığını kapatmak için acilen en az yarım milyon yeni eve ihtiyacı var. 2016 verilerine göre hane halkının neredeyse %90’ı ayda daha az para kazanıyor. Beş kişiden biri atık maddelerden veya çinko levhalardan oluşan derme çapma evlerde yaşıyorlar.
Odunsu tel gibi istilacı çalılar Namibya’nın 45 milyon hektarlık arazisini kaplıyor, ot ve diğer bitkileri çıkarıyor. Bitkiler yavaş yavaş Namibya’nın tarımsal bölgelerine sızıyor. Namibya hükümeti her 15 yılda bir 300 ton istilacı çalıyı yakmayı planlıyor. Fakat bu ülkenin karbondioksit sızmalarını arttırıyor. Çevreci Tulimo Uushona, "Namibya'da geleneksel olarak istilacı çalılıklar hasat edilip kömür ve odun üretimi için kullanılıyor, dolayısıyla büyük bir karbon emisyonu salımı oluyor." dedi.