Devlette 1700 özelde 15 bin lira
‘Serbest kıyafet'in kaldırılmasıyla birlikte aileleri forma telaşı sardı. Ortaya çıkan bu maliyetin özel-devlet arasındaki faturası arasında uçurum var. Devlette 1700 liralık forma özel okullarda 15 bin lira.
Okulların açılmasına sayılı günler kalırken velilerin alışveriş telaşı da şimdiden başladı. Bu yıl serbest kıyafet uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte okul üniformaları yeniden zorunlu hale geldi.
Böylece aileler okul çantasını doldurma maliyetinin yanında bu yıl forma için de ek maliyetle karşı karşıya kalacak. Ancak okul kıyafeti fiyatlarında devlet ile özel okullar arasında uçurum yaşanıyor.
ÜÇLÜ SET 8-10 BİN
NTV'nin haberine göre devlet okullarında ilkokul öğrencisi için hazırlanan bir setin (pantolon, kısa kollu tişört ve uzun kollu tişört) fiyatı bin 700 TL'ye ulaşıyor. Parça parça alındığında ise eşofman altı 650 TL, eşofman üstü 750 TL, tişörtler ise 400-450 TL arasında değişiyor.
Bir özel okula ait üniforma fiyatları ise tişört bin 400 TL, eşofman altı 2 bin 900 TL, etek 2 bin 900 TL, uzun kollu hırka 2 bin 350 TL, kapüşonlu 3 bin 400 TL, şort ise 2 bin 250 TL. Tüm parçaları almak isteyen veliler 15 bin TL ödemek zorunda kalıyor. Üçlü set halinde alışveriş yapıldığında dahi fiyat 8 ila 10 bin TL arasında değişiyor. Geçmiş yıllarda da özel okul formalarıyla ilgili şikayetler gündeme gelmişti.
4 YIL AYNI KALACAK
Yeni yönetmeliğe göre üniformalar okullar tarafından belirlenecek, özel işaret ve desenlere yer verilmeyecek. Ayrıca kıyafetler okulların internet sitesinde yayınlanacak ve dört eğitim - öğretim yılı boyunca değiştirilmeyecek. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada üniformaların "ekonomik ve sade" olması gerektiğini vurgulamıştı.
VELİLERE MERDİVEN ALTI UYARISI
Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Taha Keresteci "Velilerimizin, üreticisi veya ithalatçısı belli olmayan merdiven altı ürünlerden uzak durması büyük önem taşıyor, tercihlerini mutlaka ürün kimliği bulunan, etiketli, ambalajlı ve güvenilir ürünlerden yana yapılmalılar" dedi. Keresteci "Boya kalemlerinde 'CE' işareti, çantalarda 'EN71-2', mataralarda 'gıda ile temas standardına uygundur' ibarelerinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır" diye konuştu. Keresteci, velilerin, satın aldıkları ürünün güvensiz olduğunu düşünmeleri durumunda "tuketici.gov.tr" adresinden veya "ALO 175" tüketici hattından şikayet edebileceğini söyledi. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç "Boya kalemleri, silgiler, defter kaplamaları gibi ürünlerde sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalı. Ambalajında üretici veya ithalatçı bilgisi olmayan, keskin koku yayan ya da açıkta satılan ürünlerden uzak duralım" diye konuştu.