Mardin’de 'Mesleki Eğitimde Sektörel İş Birliği’ toplantısı
Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) kapsamında, ‘Mesleki Eğitimde Sektörel İş Birliği’ toplantısı düzenlendi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın iş birliği ile uygulanan proje kapsamında, Artuklu ilçesindeki bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda, iş dünyası ve meslek örgütleri temsilcileri, mesleki eğitimde iş birliğine yönelik fikir alışverişinde bulundu.
Toplantıya Mardin Vali Yardımcısı Büşra Uçar Koyun, MEB Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Günay, Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Ali Eyyüpkoca, Artuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Duyan, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nasır Duyan, özel sektör temsilcileri, mesleki eğitim veren okulların yönetici ve öğretmenleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Günay, 2018 yılında faaliyete geçen ve halen devam eden SEUP Projesi’nin mesleki ve teknik eğitimi güçlendirme hedefiyle yürütüldüğünü söyledi.
MARDİN’DEKİ 4 OKULA DESTEK
Mardin’de 4 okulun projeden destek aldığını aktaran Günay, “Bugün itibari ile 4 okulumuzda 6 meslek alanında toplam 31 atölye donatılmış olup, bu atölyelere 19.3 milyon TL'lik ekipman ve tadilat desteği verilmiştir. Türkiye uzun süredir iş gücünün niteliğini yükseltmek ve ekonominin tüm sektörlerinde istihdam imkânlarını arttırabilmek için mesleki eğitim sistemini geliştirmeye çalışmaktadır. Bu çaba Türkiye’nin dünyanın önde gelen ekonomileri arasında rekabet edebilirliğine daha da anlamlı hale gelmiştir.” dedi.
‘İŞ BİRLİĞİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’
Mesleki eğitim kurumları ile sektör temsilcileri arasındaki iş birliğinin büyük bir önem taşıdığına vurgu yapan Günay, şöyle dedi: “Sektörel iş birliği, öğrencilerimizin güncel ve pratik bilgilerle donatılmasını sağlayarak iş dünyasına daha iyi hazırlanmalarını sağlar. Aynı zamanda, işletmelerin ihtiyaçlarına daha iyi cevap veren bir eğitim modeli oluşturmamıza yardımcı olur. Bugün burada, bu iş birliğini daha da güçlendirmek ve kalıcı, etkili bir köprü kurmak için bir araya geldik.”
Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Ali Eyyüpkoca ise şunları söyledi: “Mesleki ve teknik eğitim, ülkelerin ekonomik kalkınması ve toplumsal refahın artırılmasında önemli bir role sahiptir. Kalkınmanın sürdürülebilir kılınmasında ve toplumsal refahın sağlanmasında en önemli güçlerden birisi kuşkusuz nitelikli insan kaynağıdır. Mesleki ve teknik eğitimin rolü özellikle nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde öne çıkmaktadır.
Bir dönemin çok önemli bir sloganı vardı: ‘Mesleki eğitim meselesi, memleket meselesi’ diye ama yenidünya düzeninde artık mesleki eğitim meselesi çok daha önemli bir memleket meselesi haline gelmiştir. Bu bağlamda Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla 12. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanlığı 2024 Yılı Yıllık Programı, 2024-2026 Orta Vadeli Program ve 2024-2028 Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Planı doğrultusunda mesleki ve teknik eğitimde yeni bir vizyon oluşturulması için Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi, 10 Ağustos 2024 tarihinde Resmî Gazete' de Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayımlandı. Ülkemizin mesleki ve teknik eğitimdeki gelecek vizyonunu ortaya koymak amacıyla Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesinin "Mesleki ve Teknik Eğitimde Gelecek Perspektifi ve Yapılacak Çalışmalar" başlığı altında; mesleki ve teknik eğitime erişim, mesleki ve teknik eğitimde iyileştirme, mesleki ve teknik eğitim ile istihdama hazırlık olmak üzere 3 ana tema altında 74 strateji yer aldı. Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesinde önemli konu başlıkları şöyle özetlenebilir:
Ülke genelinde ahilik kültürünü temel alarak öğrencilerin millî ve manevi değerlerini güçlendirmek ve fütüvvet ehli mezunların iş hayatında aktif rol almalarını sağlamak amacıyla bir ahilik hareketi başlatılacak,
- ve 8. sınıf öğrencilerine temel mesleki becerileri kazandırmak, mesleği sevdirmek ve iş hayatına uyum sağlamalarına yardımcı olmak amacıyla "Zanaat Atölyeleri" açılacak
Mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek için bölge okulu, sektör içi ve sektöre entegre okul modelleri ile iş birliği esasına dayalı yeni bir eğitim yaklaşımı hayata geçirilerek öğrencilerin sektörle entegrasyonunu sağlamak ve pratik becerilerini güçlendirmek,
Mesleki ve teknik eğitimde, öğrencilerin güçlü iletişim becerilerini desteklemek amacıyla mesleğe özgü yabancı dil eğitimine ağırlık verilecektir. Bu sayede, öğrencilerin uluslararası arenada rekabet edebilirlikleri artırılarak küresel iş dünyasında daha etkin rol almaları sağlanacaktır.
İlimiz genelinde 24 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 4 Mesleki eğitim merkezi ve 7 Çok Programlı Anadolu lisesi bulunmaktadır. Bu okullarımızda 10.631 öğrencimize 1014 öğretmenimiz eğitim vermektedir.
Meslekî ve teknik öğretim okul ve kurumlarında öğrenim gören öğrenci ve kursiyerlerimiz döner sermaye işletmelerinde uygulamalı eğitim yöntemiyle çalışmaları; kazandıkları becerileri pekiştirerek meslekî yönden gelişmelerini, kendilerine olan güvenlerini artırmalarını ve para kazanmalarını sağlamaktadır.
Örneğin sadece Kızıltepe ilçemizde bulunan Mimar Sinan Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesinde
2024 yılında yapılan üretimle 60 öğrencimiz 1.177.881,69 TL gelir elde etmiştir. Bu da küçük yaşlarda mesleğine sahip çıkma ve sürdürme konusunda büyük bir motivasyon kaynağı olmaktadır.
Gerek meslek liselerimiz gerekse üretim yapan döner sermayeli diğer kurumlarımızdan alım yaparak ve yapılmasını teşvik ederek okul ve kurumlarımızı bir adım öne taşıyan eğitim alanında bizlere her türlü desteği sağlayan Sayın Valimize huzurlarınızda bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum.”