Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir? Maddeleri nelerdir? Ne zamandan itibaren geçerli olacak?Herhangi bir ücret verilecek mi? Kaç yıl sürecek?
Öğretmen olarak istihdam edileceklerin, en az lisans düzeyinde eğitim almış olması ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen nitelikleri karşılaması gerekecek.
Kanun, öğretmenliği genel kültür, özel alan bilgisi ve meslek bilgisi bakımından özel hazırlık gerektiren bir ihtisas mesleği olarak niteliyor. Öğretmen olarak istihdam edileceklerin, en az lisans düzeyinde eğitim almış olması ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen nitelikleri karşılaması gerekecek.
Öğretmen adayları, teorik ve uygulamalı derslerden oluşan dört dönemlik bir hazırlık eğitiminden geçecek. Bu eğitim, Milli Eğitim Akademisi tarafından yürütülecek. Hazırlık eğitiminin süresi mezun olunan yükseköğretim programına göre üç veya dört dönem olabilir.
Teorik 60 uygulamalı 70 puan şartı
Hazırlık eğitimi süresince öğretmen adayları, hem teorik derslerden sınavlara tabi tutulacak hem de uygulamalı dersler için üç ayrı değerlendirme yapılacak. Teorik derslerde 60, uygulamalı derslerde ise 70 puan ve üzerinde alan adaylar başarılı sayılacak.
18 bin 650'den 23 bin 310' a yükseldi
Kanunla yapılan değişiklikle öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi süresince yapılacak ödemelerde iyileştirmeye gidildi. Ödemeye esas gösterge rakamı 18 bin 650'den 23 bin 310'a yükseltildi ve bu ödemeler damga vergisi dışında herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak.
Sözleşmeli öğretmen olarak atanacaklar
Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan öğretmen adayları, Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak atanacak. Atamalar, adayların başarı puanlarına göre tercih ettikleri eğitim kurumlarına yapılacak. Sözleşmeli öğretmenler, üç yıl boyunca görev yerlerinde kalacak ve bu süre zarfında tayin isteyemeyecekler.
Sonrasında kadrolu olarak atanacaklar
Üç yıllık görev süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, talepleri halinde görev yaptıkları yerde kadrolu öğretmenliğe atanacaklar. Kadrolu öğretmen olarak atananlar, mali ve sosyal haklara yeni pozisyonlarına göre hak kazanacaklar.
Disiplin suçlarına uygulanacak olan cezalar
Öğretmen adaylarının disiplin suçlarına ilişkin cezalar da netleştirildi. Derslere geç kalma alışkanlığı veya sınavlarda kopya çekmeye teşebbüs gibi durumlar kınama cezası gerektirirken, daha ciddi ihlaller akademiden çıkarılmaya neden olabilecek.
Hazırlık eğitimine mazeretsiz olarak toplam iki gün katılmamak. Akademinin sunduğu imkanlardan hakkı olmaksızın yararlanmak veya bu imkanlardan başkasını yararlandırmak. Akademi personelini ya da öğretmen adaylarını kaba veya yaralayıcı sözle rencide etmek. Akademinin düzen ve işleyişini olumsuz etkileyen davranışlarda bulunmak. Akademide yürütülen eğitim faaliyetlerine ilişkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatında belirlenmiş usuller dışında paylaşmak."
İlgili madde ile düzenlenen ödemeden 10'da bir oranında kesinti yapılmasını gerektiren fiil ve davranışlar ise şöyle: "Akademi yetkililerince istenilen bilgileri kasıtlı olarak eksik veya gerçeğe aykırı bildirmek. Akademiye ait alanlarda alkollü içki içmek veya Akademiye sarhoş gelmek. Hazırlık eğitimine mazeretsiz olarak toplam 4 gün katılmamak.
Kasıtlı olarak Akademi bünyesinde mevcut bina, demirbaş eşya ve benzeri malzemeyi tahrip etmek veya bilişim sistemine zarar vermek. Kişilerin şeref ve haysiyetini zedeleyen söz, davranış veya yazılı eylemlerde bulunmak. Akademi personelini veya öğretmen adaylarını tehdit etmek. Sınavlarda kopya çekmek veya çektirmek."
Disiplin Kurulu 5 üyeden oluşacak
Kanunla, öğretmen adayını "Akademiden çıkarılmasını gerektiren fiil ve davranışlar" da hüküm altına alınıyor.
Disiplin Kurulu, Akademi Başkanı tarafından Akademik Kurul üyeleri arasından 3, Akademide görevli daire başkanları arasından 2 üye olmak üzere her bir eğitim programı süresi için belirlenecek 5 üyeden oluşacak.
Hazırlık eğitimi süresince öğretmen adayları Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Sigorta primleri, öğretmen adaylarının maaşlarından bağımsız olarak Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.Bu kanunla birlikte öğretmenlerin hem mali hem de sosyal haklarında önemli iyileştirmeler yapılırken, mesleğe hazırlık süreçleri ve atanma kriterleri de daha şeffaf hale getirildi. Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girmesi bekleniyor.