Evdeki elektrikli eşyaları atmadan önce bir kez daha düşünün! Bakır açığını kapatmaya yardımcı oluyor

EKONOMİ

İngiltere'de yapılan bir araştırmada evde kullanılmayan elektrikli cihazlarda yüksek miktarda bakır bulunuyor.

Yeni bir araştırmaya göre, ıskartaya çıkarılan elektrikli eşyalar, karbonsuzlaştırma çabalarındaki 'bakır açığını' kapatabilir.

Kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Material Focus'un verilerine göre, Birleşik Krallık'ta kullanılmayan veya bozulmuş teknoloji ürünlerini içeren 'kıyamet çekmeceleri'nde 266 milyon pound (316 milyon euro) değerinde bakır saklanıyor.

İngiltere'deki evlerde 823 milyon kullanılmayan veya bozuk teknoloji ürünü bulunuyor; bunlar arasında çöpe atılan elektrikli aletler, eski kablolar ve geri dönüşümü zor diğer ürünler yer alıyor.

Ortalama bir evde 23 adet kablo bulunduğu ve kabloların en az yüzde 20'sinin bakır içerdiği belirtiliyor. Bu, İngiltere genelinde kablolardan yaklaşık 3.252 ton bakıra denk geliyor. Ülkedeki 627 milyon kullanılmayan kablonun toplamı, Ay'a kadar uzanabiliyor. 

Ayrıca, istenmeyen ve çöpe atılan elektrikli aletlerde 38.449 ton bakır çürümeye terk edilmiş durumda; bu da İngiltere'nin yıllık bakır ihtiyacını karşılamaya yetiyor. BM'nin Küresel E-atık Monitörü, Avrupa genelinde yılda 13 milyar kilogram e-atık üretildiğini bildiriyor.

10 yıl içinde ciddi kıtlıklar olacak

Bloomberg Intelligence tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2033 yılına kadar küresel çapta 6,5 milyon tonluk bir 'bakır açığı' oluşacak.

Bloomberg Intelligence metaller ve madencilik kıdemli analisti Grant Sporre, "Önümüzdeki 10 yıl boyunca dünyanın bakır ihtiyacını karşılamak zor olacak ve piyasa potansiyel olarak beş ila 10 yıl içinde ciddi kıtlıklarla karşı karşıya kalacak," diyor.

"Tüm sığ, bakırın işlenmesinin kolay olduğu bakır yatakları kullanımda. Geri dönüştürülmüş bakır oranının mevcut yüzde 30 seviyesinden yüzde 50'ye çıkarılması potansiyel olarak ek talebi karşılayabilir."

Uluslararası E-Atık Günü 14 Ekim 2024'te kutlanacak

Elektrikli cihazların geri dönüşümü konusunda farkındalık yaratma çabalarına katkıda bulunacak. Ancak, tüm ülkeler ücretsiz ve kolay geri dönüşüm uygulamaları sunmamakla birlikte, bu uygulamalar ülkeden ülkeye değişiklik göstermekte.

Hırvatistan, e-atıklarının yüzde 81'ini geri dönüştürerek bu alanda öne çıkarken, Estonya, Bulgaristan, Macaristan ve Avusturya, Avrupa'nın en iyi beş e-atık geri dönüşümcüsünü oluşturuyor.

Hırvat perakendeciler, yeni ekipman satın alma zorunluluğu olmaksızın e-atıkları ücretsiz olarak geri almak ve geri dönüştürmekle yükümlü; ülkede e-atıkların toplanması ücretsiz şekilde ve talep üzerine gerçekleştirilmekte. Öte yandan, Malta sadece e-atıklarının yüzde 21'ini geri dönüştürürken, Norveç, İngiltere, İsviçre, Danimarka ve Hollanda, mutlak e-atık açısından Avrupa'nın en düşük geri dönüşüm oranlarına sahip ülkeleri arasında yer almakta.