Kurutmalık sebzede sezon başladı: Batmanlı üretici devlet desteği bekliyor
Batman'da kurutmalık sebze üretimi yapan üretici Tahir Fidan, sıcak hava ve artan maliyetlerin üretimi zorlaştırdığını belirterek, sabit bir üretim alanı ve devlet desteği talebinde bulundu.
Batman'da kurutmalık sebze üretimi yapan Tahir Fidan, muhabirine yaptığı açıklamada sezonun başladığını belirterek üretim süreci, satış kanalları ve karşılaştıkları zorluklara ilişkin bilgiler verdi.
45 derce sıcağın altında kuruttukları ürünlerini yurt içi ve yurt dışı pazarlara ulaştırmak isteyen Fidan, devletin batı illerine sağladığı desteklerin kendilerine de sunulmasını istiyor.
Yaklaşık 30 dönümlük alanda üretim yapan Fidan, patlıcan, dolmalık biber, kabak ve çeşitli biber türlerini kurutarak hem toptan hem de perakende olarak satışını gerçekleştiriyor.
Artan sıcaklıkların iş gücünü zorlaştırdığını ve mazot ile girdi fiyatlarındaki yükselişin maliyetleri artırdığını belirten Fidan, üretimin sürdürülebilirliği için sabit bir alana ihtiyaç duyduklarını vurguluyor.
Her yıl kiralık alanda üretim yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden üretici, bu durumun sistemli ve uzun vadeli planlama yapmalarını engellediğini dile getiriyor.
Tahir Fidan
"Bu süreç eylül ayının sonlarına kadar sürecek"
Kurutma sezonuna yeni başlattıklarını ifade eden Fidan "Bu sene 15 Haziran'dan itibaren kurutmalık ürünlerimiz yavaş yavaş gelmeye başladı ve bu süreç eylül ayının sonlarına kadar sürecek. Ben de yaklaşık 30 dönüm tarla üzerinde ürün ektim. Patlıcanları evlere gönderip hazırlatırken, dolmalık biberleri burada hazırlatıyoruz. Bu sene hava sıcaklığı, geçen senelere göre biraz daha yüksek. Bu sıcaklık hem bizleri hem de işçilerin çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Patlıcanları şimdilik kendi ektiğim tarladan, dolmalık biberleri ise hem halden hem de çevre köylerden temin ediyoruz. Allah'tan işlerimizin daha verimli geçmesini diliyoruz." dedi.
"Hem toptan hem de dizi bağıyla satış yapıyoruz"
Fidan "Burada kabak, patlıcan, dolmalık biber, musakka, dilme biber, kapya biber ve çeşitli biber türlerini kurutuyoruz. Kuruttuklarımızı buradaki depomuza taşıyoruz ve oradan da İstanbul'daki merkezimize göndererek orada satışa sunuyoruz. Satışlarımızın çoğunluğu İstanbul'a yapılmaktadır. Hem toptan hem de dizi bağıyla satış yapıyoruz. Bu sene bir dizenin fiyatı 150 lira civarındadır. Burada olduğu gibi internet üzerinden de satış yapıyoruz. Bu sene özellikle mazot ve diğer girdilerden dolayı maliyetler yükseldi. Böyle olunca hem işçi ücretlerinde hem de mal alımında biraz sıkıntı yaşıyoruz. Her şeye rağmen işimizi yapmak zorundayız."
"Devlet destek verse yurt dışına ihracat yaparım"
Devlet desteği konusunda sıkıntılar yaşadıklarını da dile getiren Fidan, şu ifadelere yer verdi "Batı illerinden buraya gelip bu işi yapmaya başladım. Batman'da benden başka bu işi yapan yok. Batı illerinde bu işi yapanlara devlet çok destek veriyor; ancak burada defalarca ilgili yerlere başvurmamıza rağmen aynı desteği alamadık. En azından yer desteği verilseydi, kendi sistemimizi kalıcı bir şekilde kurmak istiyoruz. Şu anki yerimiz kiralık olduğu için her sezon sonunda tüm eşyalarımızı yerinden söküp çıkarmak zorunda kalıyoruz. Bizlere 4-5 dönümlük sabit bir yer verilseydi, yerimizi sistematik şekilde dizayn edip farklı ürünler de üretebilirdik. Özellikle kuru domates üretimine geçebilirdik. Böyle olunca burada ürettiklerimizi Avrupa, Amerika ve diğer ülkelere kadar ihraç edebilirdik ve bunu yapacak bağlantılarım da var. Bu da işçi sayımızı 50'ye kadar artırarak istihdamı artırmamızı sağlardı."