70 Yıldır Manastırda Annesini Bekleyen Bahe Toprağa Veridi

ETKİNLİKLER

Mardin’de Deyrulzafaran manastırında yaşayan ve geçtiğimiz gün hayatını kaybeden 76 yaşındaki Bahe amca bugün düzenlenen dini törenle toprağa verildi.

Deyrulzafaran Manastırında 70 yıldan beri Süryanilerin Deyrul Zafaran Manastırı'nda annesinin yolunu gözleyen, bu süre içinde manastırda bahçıvanlık yapan ve "Bahe" diye çağrılan Cercis Kaptan, bir süre önce rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı hastanede geçtiğimiz gün kalp yetmezliğinden hayatını kaybetmişti.
Bahe'nin vefatı Süryaniler başta olmak üzere Mardin'de büyük üzüntü yarattı. Deyrulzafaran Manastırında Bahe için düzenlenen ayin törenine Türkiye’de ilk defa belediye başkanı seçilen olan Süryani asıllı Mardin Büyükşehir Belediye eşbaşkanı Februniye Akyol, Mardin eski belediye başkanı Metin Pamukçu, Türkiye Süryani Cemaati Başkanı Münir Kilimci, Süryani cemaatinin ileri gelenleri ve aralarında Süryani ve Müslümanların da olduğu çok sayıda vatandaş katıldı.
Mardin-Diyarbakır Metropoliti Salibe Özmen ve Kırıklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz’ün yönetiminde manastırda düzenlenen ayinde Bahe amca için mumlar yakılıp Süryanice, Arapça, Türkçe ve Kürtçe dualar yapıldı. Ayinde bir konuşma yapan Metropolit Salibe Özmen, Bahe’nin hayat hikayesini anlatarak, kendisine Tanrı’dan Rahmet diledi.
Ayinden sonra Süryanilerin geleneğine göre 12 ayrı kilden üretilmiş üzerine okunmuş ve kutsanmış yağ tabutun içi açılarak Bahe’nin vücuduna sürüldü. Bahe’nin tabutu ruhani liderler tarafından özel olarak hazırlanan ve Şamdan getirilen çeşitli baharatlardan oluşan tütsüler, gümüş tütsülükler içinde yakılarak kutsandı. Erkeklerden oluşan ayin korosu ayin boyunca İncil’de yer alan Süryanice ilahiler okudu. Bahe’nin tabutu manastırdan çıkarılmadan önce son olarak ayine katılan Müslümanlar da dua okuyarak Bahe’nun ruhuna yüksek sesle Fatiha okudular.
Dualar eşliğinde tabutu manastırdan çıkarılarak manastır bahçesindeki mezara götürülen Bahe’nin sevenleri gözyaşlarına hakim olamadı.
Mezarlığa defin edildikten sonra Bahe için kutsanmış ekmek ve lokum misafirlere ikram edildi. Mezarlık kapısında ise Bahe’nin taziyelerini Metropolit Özmen ve Mardin’in BDP’den seçilen yeni eşbaşkanı Süryani Februniye Akyol kabul etti.
Taziye sonrası bir açıklama yapan Februniye Akyol, Bahe'nin Mardin'in sembolü olduğunu belirterek, ölümünden büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. Bahe’nin 70 yıl boyunca manastır bahçesinde annesini beklediğini hatırlatan Akyol,”Bahe amca baktı ki annesi kendisine gelmiyor, O 70 yıl bekledikten sonra kendisi annesine gitti. Hepimiz hem sevinçli hem de üzgünüz. Çünkü kendisi annesine kavuştuğu için mutluyuz ama o renkli kişiliği ile amcamızı kaybettiğimiz için de üzüntülüyüz. Mekanı cennet olsun.”dedi.
Mardin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özemen ise yaptığı açıklamada, "70 yıldan beri ismi Manastırımızla adeta özdeşleşen Bahe herkesin sembolü olmuştu.Manastırımızı ziyaret eden herkesle muhakkak bir anısı olmuştur. Ölümü hepimizi üzdü. Bugün bizleri Müslüman dostlarımızda bizleri yalnız bırakmadılar. Aslında bu Mardin’de en güzel özelliklerinden biri. Bahe Amca’yı annesi 6 yaşında iken kendisini Deyrul Zafaran Manastırı'nda bırakıp gitti. 76 yaşına bastığı bugünlerde bile annesini bekliyordu. Kendisini kaybettik üzgünüz." dedi.
Mardinli yönetmen Haydar Demirbaş, geçen yıl Bahe'nin yaşamını anlatan "Misafir" adlı belgesel film çekmişti. Yönetmen Haydar Demirtaş, “Annesi iki kız kardeşi ile birlikte Suriye'ye gitmek zorunda kalıyor. Ona 'Bu manastırda bekle seni almaya geleceğim' dedikten sonra gidiyor. Belgesel, Bahe'nin o günden bugüne 70 yıl boyunca manastırda büyük bir özlem ve umutla annesini beklediği hayat hikayesini içeriyor. Belgesel filmimizi yaparken, Bahe üzerinden Süryanilerin kültürünü, dilini, tarihini de anlattık. Bahe'nin çocukluktan bugüne manastıra emek verme sürecini anlattık." ifadelerini kullandı.
Bahe’yi kaybederken kendi ailesinden biri kaybetmiş gibi üzüldüğünü belirten Demirbaş, “Bahe Amcanın hayatını anlatan son bölüm olan Bahe’nin ardından belgeselimizin de çekimlerini yaparak tamamladık.Hepimizin başı sağolsun.”dedi.
Bahe Amcanın cenazesine katılan Mardin eski belediye başkanı Metin Pamukçu da Bahe’nin sadece Süryani Cemaati için değil Müslümanlar için de bir değer olduğunu belirterek, “Buraya Süryani kardeşlerimizin acısını paylaşmak için geldik. Bahe Amcayı kaybetmenin üzüntüsü içindeyim. Bütün Süryani cemaatinin başı sağolsun mekanı cennet olsun.”diye konuştu.
Bahe’yle 50 yıllık bir arkadaşlıklarının olduğunu söyleyen Türkiye Süryani Cemaati Başkanı Münir Kilimci de Bahe’yela aralarındaki anıların anlattı. Kilimci Bahe’nin günahsız olduğunu gösterdiği fotoğrafla işaret ederek, “Bu footğrafda odluğu gibi birçok tuhani büyüüğümüz papazlarımız Bahe’nin dizi önünde günahlarını çıkartmışlardı”dedi.

Bahe’nin hayat belgeseli
10 yaşındayken annesi tarafından Mardin Deyrulzafaran Manastırı’na bırakılan ve 75 yıldır manastırın duvarları arasında yaşamını sürdüren Bahe’nin hikâyesi bir belgeselle konu olmuştu.
1920’li yılları sonlarında Suriye’ye gitmek zorunda kalan üç çocuklu bir Süryani annenin bir oğlunu Deyrulzafaran Manastırı’na bırakmasıyla başlayan misafirlik 75 yıldır sürüyor. 75 yıldır manastırda yaşamını sürdüren Bahe, belgeselde, annesine olan özlemini, hayatını anlatmıştı.