Bir günde iki intihar / Uzmanlar Uyarıyor

GÜNDEM

Mardin'de bir günde iki intihar vakası meydana geldi. Mardin'de artış gösteren intihar vakaları ile ilgili Uzmanlara göre birçok nedeni var. Son dönemdeki artış, pandemi koşulları ve ekonomik krizden kaynaklanıyor olabilir uyarısı yapıyorlar.

Mardin’in Ömerli ilçesi ile Nusaybin ilçelerinde iki genç intihar etti.

İlk olay Ömerli ilçesinde yaşandı. İlçe merkezinde bulunan Şafak Mahallesinde  ikamet eden 33 yaşındaki İdris Söğüt isimli gencin intihar ettiği iddia edildi.

Cenazesi Mardin Devlet Hastanesi morguna kaldırılan Söğüt’ün uyuşturucu bağımlısı olduğu ve uzun süredir tedavi gördüğü ileri sürüldü.

 

İKİNCİ İNTİHAR HABERİ NUSAYBİN'DEN

İkinci intihar olayı ise Nusaybin’de yaşandı.

Nusaybin ilçesinde 31 yaşındaki Feremez Aslan isimli bir gencin intihar ettiği öne sürüldü. Nusaybin'e bağlı Yenişehir Mahallesi TOKİ konutlarında meydana gelen olayda kendisini silahla vurduğu iddia edilen genç hayatını kaybetti.

Gencin cenazesi otopsi işlemleri için Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. 

Türkiye’de son dönemde intihar olaylarında artış yaşanıyor. İntiharların ekonomik nedenlere dayandığını belirten muhalefet temsilcileri, hükümete ölümlerin önüne geçilmesi için adım atma çağrısı yapıyor.

Covid-19 pandemisinin yarattığı birçok olumsuzluğun intihar davranışına yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Sibel Kalaycıoğlu’na göre Türkiye’de insanların intiharı tercih etmesinde rasyonel nedenler var. Toplumdaki herkesin psikososyal desteğe kolay ulaşması gerektiğini belirten Türk Psikiyatri Derneği Başkanı Koray Başar’a göre ise “intihar ile ekonomik durum ilişkisizdir” demek mümkün değil.

İntihar olaylarının medyada ve toplumda sansasyonel olduğu için öne çıktığını belirten, intiharın normal dışı bir davranış biçimi olduğunu söyleyen Prof. Kalaycıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda herkese sabredin, tahammüllü olun diye nasihat ediliyor. Tahammül edemeyen içinse iki yol var. Ya kendini bitiriyorsun ya da başkalarına zarar veriyorsun ve suça meylediyorsun. Normal davranışın dışında olduğu için bu durum ilgi çekiyor. Çoğu insan öyle bir duruma geldi ki bütün kapasitelerinin üzerine çıkan bir durum var. İnsanların elindeki kapasite, finansal, sosyal, kültürel, psikolojik olarak baş etmeye yetmiyor. Sabır da bu aşamada yeterli gelmiyor, bir sınırı var. İnsanların kapasitelerinin sınıra geldiği bir durum ve bazı insanların psikolojileri dayanmıyor.”

‘AİLE YAPISIYLA DOĞRUDAN İLİŞKİLİ’

Son dönemde medyada yer alan intihar olaylarında özellikle ekonomik sıkıntı kaynaklı erkeklerin bunu tercih ettiği söylemi yaygınlaşıyor. Bunun Türkiye’deki aile yapısıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Kalaycıoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye’nin kültürel yapısında evi geçindiren erkek. Erkeğin eve gelir getirememesi, prestijini yitirmesini, zayıflığı beraberinde getiriyor. Beklentilere cevap veremiyor. Kültürel olarak erkeğe çok fazla yüklenilmiş durumda. Bu tabii ki kadını ikincil konuma bırakmaktan ve pasif bir rol tanımaktan kaynaklanıyor. Toplum sorumluluğu erkeğe veriyor ve kadını, erkeğe bağımlı kılıyor. Bu durumda erkek çok fazla sorumluluk almış oluyor ve şu anda da bu ağır sorumluluk altında yıkılıyor.