Devlet Denetleme Kurulu (DDK) nedir, ne işe yarar? Görevleri ne? DDK nereleri denetleyebilir, kimin emrinde?
2022 KPSS sınav sorularının başka yayınlardan alındığı iddiaların ardından görevden alınan ÖSYM başkanı görevden alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ÖSYM'ye Devler Denetleme Kurumu tarafından denetleyici ekipler gönderildi. Ekiplerin gönderilmesinin ardından DDK'nin ne olduğu merak konusu oldu. Peki DDK nedir, görevleri ne? DDK ne işe yarar, yetkileri ne? DDK nereleri denetleyebilir, kimin emrinde? Denetim ve soruşturma grupları ne yapar? Denetçilerin görev ve yetkileri nelerdir? Denetçilerin nitelikleri ne? İşte merak edilen detaylar...
2022 KPSS sınav sorularının başka yayınlardan alındığı iddiaların ardından görevden alınan ÖSYM başkanı görevden alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ÖSYM'ye Devler Denetleme Kurumu tarafından denetleyici ekipler gönderildi.
Ekiplerin gönderilmesinin ardından DDK'nin ne olduğu merak konusu oldu.
Peki DDK nedir, görevleri ne? DDK ne işe yarar, yetkileri ne? DDK nereleri denetleyebilir, kimin emrinde? Denetim ve soruşturma grupları ne yapar? Denetçilerin görev ve yetkileri nelerdir? Denetçilerin nitelikleri ne?
İşte merak edilen detaylar...
Devlet Denetleme Kurulu nedir?
Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, yönetim işlerinin hukuka uygun, düzenli ve verimli bir şekilde yürütülüp, geliştirilmesi amacıyla kurulmuş denetim kurumu. Üyeleri ve başkanı Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Görevleri
Cumhurbaşkanının emriyle çalışan Devlet Denetleme Kurulunun görevleri şunlardır:
- İdarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması amacıyla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından fazlasına bu kurum ve kuruluşların katıldığı her türlü kuruluşta, kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarında, her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşlarında, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetlemeleri yapmak,
- Kamu kurum ve kuruluşlarının teftiş ve denetim birimleri arasında koordinasyon ve uyumlaştırma faaliyetlerini yürütmek,
- Antlaşma veya sözleşmelerdeki esaslar çerçevesinde uluslararası kuruluş ve örgütlerde inceleme ve araştırma yapmak,
- Kamu yönetimi ve kamu hizmetlerinin sunumunda saydamlık, verimlilik, etkinlik ve iyi yönetişim alanlarında çalışmalar yapmak,
- Uluslararası kurum ve kuruluşlar nezdinde görev alanıyla ilgili olarak katkı sağlamak ve çalışmalarda bulunmak, yapılan katkı ve çalışmaları izlemek ve gerektiğinde koordine etmek,
- Mevzuatta verilen diğer görevleri yapmak,
- Cumhurbaşkanının vereceği diğer işleri yapmak.
Yetkileri
Devlet Denetleme Kurulunun yetkileri şunlardır;
- Kapsam maddesindeki kurum, kuruluş ve birimlerin her kademe ve rütbedeki görevlileriyle doğrudan yazışmaya, gerekli gördüğü elektronik ve fiziki ortamdaki gizli veya açık her türlü bilgi, belge, defter, kayıt, envanter, malzeme, mühimmat, taşınır ve taşınmazları işlem ve olayın her safhasında incelemeye, mahiyetleri uygun olanları gerektiğinde belirlediği yere istemeye veya getirtmeye, bilgi almak üzere her kademe, rütbe ve sınıftan ilgilileri çağırmaya, kurum ve kuruluşlardan temsilci istemeye yetkilidir.
- Kurul kendisine intikal eden konulardan gerekli görülenleri ilgili mercilere aktarır. Bu durumda ilgili merciler yapılan iş ve işlemler hakkında Kurulu ivedilikle bilgilendirir ve gerekli belgeleri Kurula gönderir.
- Gizli ve açık her türlü bilgi ve belgeyi, kamu kurumları ile bankalar dahil diğer gerçek ve tüzel kişilerden isteyebilir. Bu talepler geciktirilmeksizin yerine getirilir.
- Denetleme faaliyetine yardımcı olmak üzere kurum ve kuruluşların her kademe ve rütbedeki personelini görevlendirebilir. Kurul Başkanlığının bu konudaki talebi gecikmeksizin karşılanır.
- İlgili mevzuat çerçevesinde bilirkişi görevlendirilebilir.
- Kurum ve kuruluşlarca başlatılan denetlemeleri koordine edebilir veya gerektiğinde işe el koyarak yapılmış çalışmalarla ilgili bilgi ve belgeleri devralabilir.
Denetim ve soruşturma grupları ne yapar?
Denetim ve soruşturma grupları, bir Kurul üyesinin başkanlığında yeteri sayıda denetçiden oluşur. Kurul başkanı ihtiyaç gördüğü sayıda denetim ve soruşturma grubu oluşturabilir.
Kurul Başkanı, gerek gördüğünde gruplara başkanlık eder.
Kurul Başkanınca onaylanacak grup çalışma programı; grup başkanı ve görevlendirilen denetçiler, kurum ve kuruluşlar, görevlerin mahiyeti, varsa diğer kurum ve kuruluşların görevlileri ve bilirkişiler ile göreve ait diğer bilgileri içerir. Onaylanan grup çalışma programı tüm Kurul üyelerine dağıtılır.
Denetim ve soruşturma grupları, görev onaylarında ve grup çalışma programında belirtildiği şekilde denetim, inceleme, araştırma ve soruşturmaları yapmak ve bunlara ilişkin rapor hazırlamakla görevlidir.
Gruplarca hazırlanan raporlar ilgili Grup Başkanı tarafından Kurul Başkanına sunulur.
Soruşturma raporları Kurulda görüşülmeden Kurul Başkanınca Cumhurbaşkanına sunulur ve mevzuatta tanımlanan yetkili mercilere gönderilir.
Denetçilerin görev ve yetkileri nelerdir?
Denetçilerin görevleri şunlardır;
- Denetim ve soruşturma grupları içinde görev onayları ve/veya grup çalışma programlarıyla verilen konularda denetim, inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak,
- Denetlemelerde görevlendirildikleri konularla ilgili olarak kurum ve kuruluşlar ve bankalar dâhil diğer gerçek ve tüzel kişilerle yazışma yapmak, bilgi ve belge ile açıklamalarda bulunulmasını istemek,
- Raporlar hazırlamak ve Kurul toplantılarında açıklamalarda bulunmak,
- Mevzuatla verilen görevleri yapmak,
- Kurul Başkanı ve ilgili Grup Başkanının verdiği işleri yapmaktır.
Grup başkanı ve denetçiler denetim görevi mucibince, denetim kapsamına dahil kurum ve kuruluşların teftiş, denetim veya bu maksatla kurulmuş birimlerinin görev, yetki ve sorumluluklarını haizdir.
Denetçilerin nitelikleri ne?
Denetçiler, aşağıda belirtilen alanlarda en az beş yıllık tecrübesi olanlardan;
- Kamu kurumlarının ülke düzeyinde denetim yapan birimlerinde denetim elemanlığı yapanlar,
- Hâkim ve savcılar, kaymakamlar ile bakanlık, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarının uzmanları,
- Bankacılık ve finans sektöründe uzmanlık, müfettişlik ve daha üst yönetim kademesinde bulunanlar,
- Bilişim uzmanı ve mühendisler,
- Öğretim elemanları,
arasından görevlendirilirler.