Diyanet ve Cemaatler fetvayı verdi! İşte 'Kur korumalı TL vadeli mevduat caiz mi?' sorusunun cevabı
Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabına para yatırmanın, buradan gelecek fazlalıkları kullanmanın dini hükmü nedir?' sorusuna 'Faizli mevduat hesaplarına yatırım yapmak ve vadeli döviz satışında bulunmak kurulumuzca caiz görülmemektedir' yanıtını verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın en üst danışma kurulu olan Din İşleri Yüksek Kurulu, internet sitesinden yöneltilen "Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabına para yatırmanın, buradan gelecek fazlalıkları kullanmanın dini hükmü nedir" sorusunu yanıtladı.
DİYANET : FAİZLE İLGİLİ DURUŞUMUZ BELLİ
Kurul merak edilen soruya verilen yanıtta, "Kurulumuzun faizle ilgili kararları ve duruşu bellidir. Faizli mevduat hesaplarına yatırım yapmak ve vadeli döviz satışında bulunmak kurulumuzca caiz görülmemektedir" dedi.
"DEVLETİN VERDİĞİ KATKI ALINABİLİR"
Sistemde, devlet tarafından karşılanması öngörülen kısma ilişkin ise "Ancak içerisinde faiz unsuru bulunmayan herhangi bir uygulamaya devletin kendiliğinden belli oranlarda yaptığı mali katkı alınabilir" ifadeleri kullanıldı.
CÜBBELİ AHMET: FAİZLİ BANKANIN HER HİZMETİ HARAM
Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, “Kur Korumalı TL mevduat hesabı caiz midir?” sorusuna haftalık sohbetinde cevap verdi.
Cübbeli Ahmet, faizle işlem yapan bankalardan 'kur korumalı mevduat' hesabı açmanın caiz olmadığını, haram olduğunu söyledi.
İsmailağa Fıkıh Heyeti Üyelerinden Fatih Kalender Hocanın verdiği 'kur korumalı TL mevduat' fetvasına katıldığını belirten Cübbeli Ahmet, faizli bankacılık kurumlarının bu hizmetinden yararlanmanın haram olduğunu ve caiz olmadığını belirtti.
Fatih Kalender, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı’nın haram olup caiz olmadığını şöyle açıklamıştı:
“Sizin bir bankaya hesap açmanız, o hesaba TL yatırmanız ve bu TL’yi de vadeli hesaba yatırmanız gerekiyor. Yani bunun diğer bir anlamı bankaya borç vermeniz ve vermiş olduğunuz borçtan dolayı bankadan faiz talep etmeniz gerekiyor. Meseleye bu çerçeveden bakarsak bu kati surette haramdır. Sonucu ne olursa olsun. ‘Ben bunu yaparak bu hizmetten fayda temin edeceğim’ demek bu ameliyenin meşru olduğunu göstermez. Dolayısıyla bir Müslümanın faizle iştigal eden bir bankayla bu türlü bir akde girmesi, bu türlü bir anlaşmaya girmesi velev ki burada gayesi parasını muhafaza etmek, parasının değer kaybını korumak ve devletin bu imkanından fayda temin etmek kastı da olsa kati surette buna fetva vermek uygun değil, caiz değil çünkü faizdir. Açık bir şekilde sen bu bankayla bir anlaşma yapıyorsun ve bu bizim kitaplarımızda geçen tanıma da şıp diye oturuyor: yani ben sana borç veriyorum, sen de bana bu borcu fazlasıyla ödemeyi taahhüt ediyorsun, ben bu şartla sizinle akit yapıyorum. Dolayısıyla bunun caizliğini konuşmaya gerek yok, bu açık faiz olacağı için caiz değil.
“Bir Müslüman gerek faizli banka olsun gerek finans kurumları olsun. Sadece kastı parasını nemalandırmak, parasını arttırmak, oradan maddi olarak bir gelir temin etmek kastı olursa, hangisi olursa olsun bu şekilde bir ameliyeye girmesi caiz değil. Bu uygun olmayan, Müslümana layık olmayan bir ameldir. Kati surette faizdir zaten, Allah’a harp ilan etmektir, Rabbim muhafaza buyursun.”
“Şu andaki mevcut sistem için caizdir ifadesini kullanmamız mümkün değil çünkü bundan fayda temin edebilmek illa bir bankayla faiz akdi yapmayı iktiza eder ki bu da caiz olmayan bir amel olması hasebiyle de durum ortadadır” diyen Kalender, katılım bankalarındaki sisteme de cevaz vermediklerini, ancak onlarla ilgili bir düzenleme de yapılırsa bunu ayrıca değerlendireceklerini kaydetti.
FURKAN VAKFI: HARAM DEDİ
Furkan Vakfı Başkanı Alparslan Kuytul da her cuma gerçekleştirdiği tefsir dersi sonrasında kendisine yöneltilen “Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı açmak caiz mi?” sorusunu şöyle cevaplandırdı:
“TL Mevduat Hesabı” dedikleri şey; bankanın verdiği normal faiz yeterli gelmezse döviz, verilen faizden daha fazla yükselirse devletin onu kendi cebinden karşılamasıdır. Herhalde hükümet doların yükselmeyeceğini hesaba katıyor. Ne biliyorsun doların yerinde duracağını? Dolar düştü. Peki enflasyon? Henüz böyle bir alamet yok.
Türkiye’de üretilen malların fiyatı pek düşmez. Bunun için devletin özel önlem alması lazım. Doların düşmesi ile enflasyonun düşmesi aynı şey değildir. Ekonomist değilim ama ekonomistler de kur korumalı hesabın sonunun olmadığını söylüyorlar. Daha evvel de iki defa uygulandı ve kötü sonuçlar verdi. Millet kandırılıyor. Güya faizi %14'e indirdiler, dolar fırladı. Bu sefer de doları düşürebilmek için bunu yapmak zorunda kaldılar. Bankalar şu anda %18-19-20 faiz veriyorlar. “Banka yüksek faiz vermiyor ki devlet veriyor.” Vatandaş bu şartla götürüp bankaya koyuyor. Şart koşulmuştur. Anlaşma budur. Şart koşulduğu zaman faiz olur. Faizli bankaları desteklemek, parayı oraya koymak, onların milletin kanını emmesini sağlamak caiz değildir. Çünkü biri götürüp para koyuyor, banka o parayı alıyor fakir fukaraya, zor duruma düşenlere faizli kredi veriyor. O parayla zengin oluyor, milletin kanını emiyor. Bu sömürü düzenine yardım etmek zaten caiz olamaz. Faizci bankalara para koymak caiz olamaz. Faiz sistemini devam ettirmiş oluyorsunuz, harama yardım ediyorsunuz."