Mardin Milletvekili Aslan’ın TBMM’deki Sözleri Gündem Oldu
George Aslan’ın Mecliste konuştuğu “Ermeni Soykırımı” sözleri meclis tutanaklarına geçmeyeceği oy birliğiyle değerlendirildi.
DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Talat Paşa anıtına tepki göstererek “Ermeni soykırımı” ifadesini gündeme getirdi.
Aslan’ın açıklamaları Meclis'te tepkilere yol açarken, İYİ Parti milletvekilleri söz konusu ifadeleri engellemeye çalıştı. Yaşanan sözlü müdahalelerin ardından Genel Kurul'da kısa süreli gerginlik yaşandı.
Aslan’ın konuşmasında geçen ifadelerin tutanaklara geçirilip geçirilmemesi yönünde yapılan oylamada, söz konusu ifadelerin resmi kayıtlara alınması TBMM tarafından kabul edilmedi. Oylama sonucu, Türk milletinin birlik ve beraberliğine zarar verebilecek açıklamaların Meclis kayıtlarında yer almaması gerektiği yönünde değerlendirildi.
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli ise Meclis’te farklı görüşlerin ifade edilmesinin demokrasinin gereği olduğunu belirterek, karşıt fikirlerin tahammül çerçevesinde ele alınması gerektiğine dikkat çekti.
Ancak Kavuncu'nun paylaştığı belgede TBMM Başkanı Kurtulmuş'un TBMM(den Aslan'ın sözleri için "TBMM tutanaklarında yer almasının milletimizin birlik ve beraberliği ile ortak ile ortak geçmişine yönelik TBMM'nin temsil ettiği misyonla uyuşmayacağı, bu nedenle bu sözlerin reddedildiğine yönelik ifadenin ilgili kısma not olarak işlenmesini" talep ettiği görülüyor.
NE DEMiŞTİ
TBMM Genel Kurulu’nda Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri sırasında söz alan DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan şunları söylemişti:
"1915'de Osmanlı nüfusu 13 milyonken bu nüfusun yaklaşık üç milyonu Hristiyan halklar yani Ermeni, Rum ve Süryanilerden oluşuyordu. Bugün 2025 yılındayız aradan tam 110 yıl geçti. Türkiye'nin nüfusu 86 milyonken normal koşullarda Hristiyan halkların nüfusunun da milyonlara ulaşması gerekirken neden on binlerle ifade edilmektedir? Bu insanların başına ne geldi? Sorduğum bu soruya tabii hiçbir cevap gelmedi. Biz 1915'de Hristiyan halklara yönelik yaşanan soykırıma yönelik samimi bir yüzleşme beklerken aksine faillerin isimleri kamusal alanlara, sokaklara, parklara, okullara verilmekte ve anıtları dikilmektedir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından Altındağ ilçesinde Talat Paşa için bir anıt yapıldı. 1915'te öldürülen, sürgüne gönderilen ve malları gasp edilen on binlerce Ermeni için bir anıt dikilmesi gerekirken onların ölüm emrini veren biri için anıt verilmesini kabul etmiyoruz. Bir halk için bazı kişiler kahraman olabilir ama başka halklar için bu insanlar kahraman değil birer katildir."