Mardin'de ilk sahur ve ilk iftar saat kaçta?
Mardin iftar vakti, sahur vakti saat kaçta? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Mardin imsak iftar sahur vakitleri Ramazan İmsakiyesi 2019 yayınlandı.
Ramazan ayında müslümanlar oruç ibadetini yerine getirmek için heyecanlı bekleyiş içerisindeler. Peygamberimiz “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuştur. Müslümanlar için çok büyük önem teşkil eden Ramazan orucunun ilki 6 Mayıs'ta tutulacak. 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece ilk sahur yapılacak, imsak vakti 03:38 ve 6 mayıs günü ilk iftar 19:17'de açılacak. On bir ayın sultanı Ramazan ayında oruç tutmanın faziletleri de oldukça fazla. Oruç tutacak olan vatandaşlar Mardin imsak iftar sahur vakitlerini araştırmaya başladılar.
Oruç ibadetinin yerine getirileceği Ramazan ayı için tüm Müslümanlar heyecanlı bekleyiş içerisindeler. Peygamberimiz “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuştur. Oruç ibadetini yerine getirecek olan vatandaşların en çok merak ettiği soru ise Mardin iftar vakti, sahur vakti saat kaçta? Mardin imsak iftar sahur vakitleri Ramazan İmsakiyesi 2019 yayınlandı mı? İşte tüm bu soruların yanıtları haberimizin içerisinde yer alıyor. Oruç ibadetinin de gerçekleştirildiği Ramazan ayında yapılan tüm ibadetlerin birçok fazileti bulunuyor. İslam alemi için çok önemli olan Ramazan ayı Hicri Takvime göre bu yıl 6 Mayıs tarihinde başlayacak. İşte, Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından açıklanan Ramazan İmsakiyesi...
MARDİN İMSAK VAKTİ SAHUR SAATİ KAÇTA?
Mardin'de imsak vakti 03:38 olarak açıklandı.
MARDİN'DE İFTAR SAATİ- AKŞAM EZANI KAÇTA?
Mardin iftar vakti Diyanet Ramazan İmsakiyesi ile açıklandı. Mardin’de ilk iftar 19:17'de olacak. İlk oruç bu saatte açılacak.
Ramazan: Ramazan, hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı olup İslam dinince en kutsal sayılan aylardan biridir. Ramazan ayının kutsal sayılmasının sebebi sahip olduğu özelliklerdir. Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında indirilmiştir. Ramazan, Kur’an’da ismi geçen tek aydır. Kur’an’da “bin aydan daha hayırlı” olarak nitelenen Kadir Gecesi bu aydadır ve bu ayda oruç tutulur. İtikaf, fitre, teravih namazı gibi ibadetler bu ayda yerine getirilir. Peygamber Efendimiz bir hadisinde : “Size bereket ayı Ramazan geldi. Bu ayda Allah sizi kuşatıp rahmetini indirir. Günahları bağışlayıp duaları kabul eder. Allah bu ayda sizin hayır hususundaki yarışmanıza bakar ve sizinle meleklerine karşı övünür. Allah’a hayırlı ameller takdim ediniz. Şaki*, günahkâr, bu ayda Allah’ın rahmetinden mahrum olan kimsedir” şeklinde müjdelemiştir. Türkiye’de 2019 Ramazan Ayı 6 Mayıs-3 Haziran tarihlerine denk gelmektedir.
Oruç: Oruç, Allah’a kulluk niyetiyle tan yerinin ağarmasından güneş batana kadar kişinin kendisini orucu bozan davranışlardan sakındığı ibadet şeklidir. Peygamberimiz bir hadisinde “Kim iman ederek ve sevabını sadece Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa önceki günahları affedilir” buyurmuştur.
Sahur: Sahur, imsak vaktinden önce, oruca hazırlık amacıyla yenilen yemektir. Bir hadiste “Sahur yiyiniz çünkü sahur yemeğinde bereket vardır” buyurulmuştur. Peygamber Efendimiz sahur yemeğini çok önemsemiş, bir yudum suyla dahi olsa sahur yapılmasını tavsiye etmiştir.
İmsak: İmsak, orucun başladığı vakittir. Yani, kişinin yeme içme ve orucu bozan davranışlardan kendini uzak tutma şartı bu zamanla birlikte başlar. İmsak vakti sabah ezanının okunmasıyla başlar. Hadislerde, sahur yemeğinin imsak vaktine yakın bir zamanda yenilmesi tavsiye edilmiştir.
İftar vakti: Akşam ezanı okunması ile oruçlarınızı açabilir, yiyip içebilirsiniz. İftar vakti akşam ezanı saati ile aynıdır.
Teravih Namazı: Teravih Namazı, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan namaza verilen isimdir ve Ramazan ayı boyunca kılınır. Teravih namazı genellikle camide kılınmakla birlikte, evde de kılınabilir.
Fidye: Fidye, oruç ibadetini yerine getirmeyen Müslümanların tutamadıkları her 0 fakirlere verdikleri para veya yiyeceği ifade eder. Ramazan’da orucunu tutamayan Müslüman, tutamadığı oruçları sonra kaza ederek tutarsa fidye vermesine gerek yoktur. Bir Müslüman, orucunu Ramazan’da tutamaz da daha sonra kaza ederek tutarsa fidye vermesine gerek kalmaz. Ancak oruç tutması zor olan ve kaza orucu tutamayan yaşlılar, fidye verebilirler.
Fitre (Fıtır Sadakası): Fitre, temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları her kişi için vermeleri gereken sadakadır.
Mukâbele: Kur’an-ı Kerim’i karşılıklı olarak okumak demek olup, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile Cebrâil (a.s.)’ın fiili sünnetlerinin günümüze intikâlidir. Özellikle Ramazan-ı Şeriflerde Camilerde cemaate karşı okunan Hatimlere isim olmuştur.
Kadir Gecesi: İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilir.