Özel güvenlik elemanı olma şartlarında değişiklik!
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişiklikleriyle birlikte Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte önemli güncellemeler yapıldı. Eğitim saatlerinden sınav hakkına, kursa devam şartından sertifika geçerlilik sürelerine kadar pek çok kritik detay yeniden düzenlendi.
Özel güvenlik sistemindeki sayı giderek artıyor ve aranan meslekler arasında ilk sırada yer alıyor.
Sektöre olan talep uygulamalarda da değişiklikleri beraberinde getirdi.
Bunlardan biri olarak da özel güvenlik sektöründeki eğitimler için taban ücret uygulamasına geçildi.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile özel güvenlik sektöründeki dersler için taban ücret uygulamasına geçildi.
"Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
EĞİTİM SAATİ EN AZ 60 OLACAK
Buna göre, özel güvenlik görevlileri için 60 saat olarak belirlenen yenileme eğitimi "en az 60 saat" şeklinde değiştirildi.
DERSE DEVAM ÇİZELGESİ GETİRİLİYOR
Özel eğitim kurumlarınca, her dersin sonunda adayların devam durumunu gösteren devam çizelgesi düzenlenecek. Her bir dersin yüzde 25'inden fazlasına devam etmeyenler dersi tamamlamamış sayılacak.
EĞİTİM PROGRAMINI TAMAMLAMAYANIN KURSLA İLİŞİĞİ KESİLECEK
Özel güvenlik temel, yenileme ve alan eğitim programını bir yıl içinde tamamlamayanların kursla ilişiği kesilecek.
TABAN ÜCRET BELİRLENECEK
Yönetmeliğe eklenen yeni maddeye göre, özel güvenlik eğitim kurumları için ders saati başına bir "taban ücret" belirlenecek.
TABAN ÜCRET OCAK AYINDA DUYURULACAK
Düzenlenecek eğitimin maliyeti ve bulunduğu il/ilçenin ekonomik koşulları da dikkate alınarak özel güvenlik alanındaki sivil toplum kuruluşu ile eğitim kurumu temsilcisinin katılımıyla komisyon tarafından taban ücret belirlenerek her yıl ocak ayı içerisinde duyurulacak. Eğitim kurumları komisyon tarafından belirlenen taban ücretin altında bir ücretle eğitim kaydı yapamayacak.
Komisyon tarafından belirlenen taban ücretler 1 Şubat tarihinden itibaren bir yıl süreyle uygulanacak.
TEMEL EĞİTİM YAZILI SINAVI
Temel eğitim yazılı sınavı, 80 sorudan oluşan birinci kısım ile adayların silah bilgisinin ölçüleceği 20 sorudan oluşan ikinci kısımdan oluşacak.
Yenileme eğitimi yazılı sınavı ise 40 sorudan oluşan birinci kısım ile adayların silah bilgisinin ölçüldüğü 20 sorudan oluşan ikinci kısım olmak üzere çoktan seçmeli sorulardan oluşan iki kısım halinde yapılacak.
BAŞARI 100 PUAN ÜZERİNDEN HESAPLANACAK
Yazılı sınavın birinci kısmı ve ikinci kısmı ile uygulamalı sınav ayrı ayrı 100 puan üzerinden değerlendirilecek.
SİLAHLI ÖZEL GÜVENLİK ADAYLARI
Silahlı görev yapacak özel güvenlik adayları, yazılı sınavın her iki kısmından ve uygulamalı sınavdan ayrı ayrı en az 60 puan almaları halinde başarılı sayılacak.
Sınav puanı, yazılı sınavın birinci kısım puanının yüzde 50'si, yazılı sınavın ikinci kısım puanının yüzde 25'i ve uygulamalı sınav puanının yüzde 25'i toplanarak belirlenecek.
5 SINAV HAKKI
Sınavlarda yeterli başarıyı sağlayamayan adaylar, yeniden özel eğitim kursuna devam etmeksizin bir yıl içinde birbirini takip eden beş sınava daha katılabilecek.
Toplam altı sınav neticesinde de başarısız olan veya başarısız sayılan adaylarda tekrar özel eğitim kursuna devam şartı aranacak.