18 Beyit Dinle - M. Fatih Çıtlak Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

18 Beyit Dinle kimin eseri? 18 Beyit Dinle kitabının yazarı kimdir? 18 Beyit Dinle konusu ve anafikri nedir? 18 Beyit Dinle kitabı ne anlatıyor? 18 Beyit Dinle PDF indirme linki var mı? 18 Beyit Dinle kitabının yazarı M. Fatih Çıtlak kimdir? İşte 18 Beyit Dinle kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: M. Fatih Çıtlak

Yayın Evi: Sufi Kitap

İSBN: 9786055215217

Sayfa Sayısı: 144

18 Beyit Dinle Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Mesnevî'nin Fatiha'sı

Mesnevî'nin İlk 18 Beytinin Şerhiyle Sesleniş

Mesnevî'nin ilk on sekiz beyti, adeta bu kıymetli eserin kalbi gibidir. Çünkü bunlar, bizzat Hz. Mevlânâ'nın yazmış olduğu beyitlerdir. Diğer beyitler ise halifesi Hüsameddin Çelebi'ye söyleyerek yazdırdığı yani kaleme aldırdığı beyitlerdir. İlk on sekiz beyit için "Mesnevî'nin Fatiha'sı" tabiri kullanılır. Bu tabir hem Kur'an-ı Kerîm'deki Fatiha'nın sırrına işaret eder hem de ilk on sekiz beytin Mesnevî'yi açan ve özünü anlatan yönüne dikkat çeker. 

M. Fatih Çıtlak, bu eserinde Mesnevî'nin sırrı olan bu on sekiz beyti, daha evvel kaleme alınmış şerhlerden farklı bir tarzda şerh ediyor. Kitap, sadece beyitlerin içindeki incelikleri açıklamakla kalmıyor aynı zamanda bugün, okuyucuya nasıl hitap ettiğini de gösteriyor. Yazarın tercih ettiği hitabî üslup ile Mesnevî'nin içerisindeki mana yolculuğu aynı heyecanla okuyucuya aktarılıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

18 Beyit Dinle Alıntıları - Sözleri

  • Bu sefer öyle bir gidiş gideceğim ki kimse izimin tozunu bulamayacak.
  • Çokları çağrılır, pek azı seçilir. | Hz. İsa (a.s.)
  • Mesnevî-i Şerîf bu toprakların ruhudur. Nitekim Yahya Kemal'e izafeten bir olay anlatılır: Beyatlı'ya bir mecliste, Osmanlıların Viyana'ya kadar nasıl gittikleri sorulduğunda şöyle demiştir: "Pilav yiyip Mesnevî okuyarak."
  • Dinle ki sükûna kavuşasın. Hakikati bulunca her şey sükûn bulur. Sen de hakîkat karşısında suskun ol ki sükûna eresin. Hem teskin olasın, hem teselli bulasın. Dinle... Zira sen dinlemek üzere yaratıldın.
  • Dinle ki sükûna kavuşasın. Hakîkati bulunca her şey sükûn bulur. Sen de hakîkat karşısında suskun ol ki sükûna eresin. Hem teskin olasın, hem teselli bulasın. Dinle! Zira sen dinlemek üzere yaratıldın.
  • Abdal kelimesi, nefsini Allah'a tasadduk eden, yani benliğini Hakk'a verip, rızasını alan, bedel yapan anlamına gelir. "Allah nefslerinizi satın almak istiyor" emri de bunu ima eder. İbn Arabi, "Sadakaların en büyüğü, insanın bizatihi kendisini tasadduk etmesidir" der.
  • Feridüddin-i Attar Hazretleri'nin Mevlânâ Celâleddin Efendimiz hakkında Sultânü'l-ulemâ'ya; "Umarım ki senin bu oğlun yakın zamanda âlemde ilâhî aşkla yanacak, gönüllere ateş salacaktır." veya "Senin bu oğlun çok zaman geçmeyecek âlemde yüreği yanıkların yüreğine ateşler salacaktır." dediği kaynaklarda yer almıştır.
  • Kendi kısır aklıyla bu eseri değerlendirmeye kalkanlar, Mesnevî'yi "mişnevi" yani "dinlenmez" yaparlar.
  • Benden ona yakın görünen, benim bana uzak kısmıma aitti.
  • Güzel arkadaşlıklar asılda ve mizaçta birleşmekle mümkün olur. Mizaçları uyuşmayan, birisi dertlenirken diğeri gülen, derdi ve dermanı bir olmayan, aslî mizaçları uyuşmayanlar geçici bir mühlet yakîn olsalar da hiçbir zaman güzel arkadaş olamazlar. Tam bir dostluk kurulmaz. O halde ey kardeş, dinle! Seni senden soyan mânâyı sana aktaran bir arkadaş edin. Bu feryadım seni bu sırra âgâh eylesin.

18 Beyit Dinle İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Yazar M.Fatih Çıtlak bu kitabında ,Mevlana’nın en önemli eseri olan Mesnevi’sinde bulunan ve kendi eliyle yazdığı belirtilen ilk " 18 beyit'i " yorumlamış. Mevlana'nın hayatı,ailesi,namazı ve semasının ardından onsekiz beyit hem yazıldığı dilde,mealen ve açıklama şeklinde okuyucuya sunuluyor. Kendim bu imkanı bulamadım ama,Ney eşliğinde okunacak olsa farklı olur diye düşünüyorum. Tavsiye eder, iyi okumalar dilerim. (Ekrem Özkara)

Mevlana hz. Mesnevi, nin Fatiha'sı ilk 18 beyit özellikle kendi kaleme almış ve mesnevi in ilk kapısı ve manalarını açan anahtar olmuştur. Kamışlıktan koparılan Ney' ile insan arasındaki benzerlikleri konu alan ve Mesnevinin derinine inmek için önce dinlemeyi öğrenmek gerekir zira insanın kamil olabilmesi için önce işitmek lazımdır kavramını çok iyi yansıtan akıcı bir tasavvufi anlatım diyebilirim. Kesinlikle tavsiye ediyorum. (janset fener)

Tasavvuf ilgilileri için beginner seviye :) Mesnevi-İlk 18 Beyit Şerhi: Kitap bir büyüğüm ve dostumun tavsiyesi üzerine oluşturduğum okuma listesindeki ilk kitabıydı kendisinin. Sohbetlerini sevdiğim birinin kitapları da bana aynı lezzeti veriyor genelde. Bu da öyle oldu. Klasik Fatih Çıtlak tarzı ama tv'de biraz daha atar gider modu açıkken, kitapta gönüllere dokunmaya çalıştığını ve çok güzel becerebildiğini gördüm. Daha nâif, daha dostâne bir anlatımı var kitaplarında. Tasavvuf ilgililerinin seve seve okuyacağı, sloganlardan, gösterişten, lâf-ı güzâftan çoook uzak, muhabbete doyuran bir kitap. (D u y g u)

18 Beyit Dinle PDF indirme linki var mı?

M. Fatih Çıtlak - 18 Beyit Dinle kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de 18 Beyit Dinle PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı M. Fatih Çıtlak Kimdir?

1967 yılında İstanbul’da doğdu. Orta öğrenimini İstanbul Fatih İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde öğrenim görürken Arapça ve İslâmî ilimler tahsilinde bulundu. Bilhassa rahle-i tedrisinde ve sohbet halakalarında bulunduğu kıymetli şahsiyetlerden eğitimini sürdürdü.

Yurt içi ve yurt dışı birçok eğitim ve kültür organizasyonunda vazife aldı. İslâm tarihi ve tasavvuf sahasında birçok radyo ve televizyon programı yapan M. Fatih Çıtlak ayrıca birçok akademik çalışmaya katkıda bulundu. Konuşmacı olarak iştirak ettiği sempozyum, panel ve konferansların haricinde sanat danışmanlığı ve eğitmenlik vazifelerini icra etti. 

Konuşmaları beğeniyle takip edilen M. Fatih Çıtlak’ın, Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi’nde devam eden Mesnevî sohbetleri, Cumhuriyet tarihindeki katılımı en çok ve en uzun süreli kültürel faaliyet olarak kaydedilmiştir. Kurucularından olduğu İstanbul Bilim Sanat Eğitim ve Kültür Derneği’nde medeniyet tarihimize ve halkımıza hizmet etmeye çalışan M. Fatih Çıtlak, evli ve dört çocuk babasıdır.

M. Fatih Çıtlak Kitapları - Eserleri

  • Huzur Defteri
  • Kırk Mektup
  • 18 Beyit Dinle
  • Aşkın Bir Noktası
  • Nur Kandili
  • Huzur Defteri II
  • Beyaz Mercan Siyah İnci
  • Ben Dervişim Diyene
  • Mesnevi Şerhi
  • Fatih Hatıratı
  • Senin Ramazan’ın Ramazan’ın İnsanı Güzelleştirmesine Dair
  • Küfür Fedaisi
  • Küfür Fedaisi
  • Birlik'te Sohbet

M. Fatih Çıtlak Alıntıları - Sözleri

  • Haset, kıskançlıktır ama kendisine verilene kanaat etmemenin yanında, başkalarında gördüğü güzellik ve nimetleri onlara yakıştıramamak hatta bunlardan mahrum olmalarını istemek demektir. Bundan dolayıdır ki bu bozuk düşünce ve itikat, haset eden ve edilen ve sınırlı kalmaz. Çünkü hadiseye konu olan kişilerin haricinde bir de nimeti veren zat yani Allah Teâlâ, hasetçi tarafından göz ardı edilmektedir. Haset, Allah Teâlâ'nın yapmış olduğu taksimata itiraz etmek, bunu kabullenmemek olduğundan kişinin imanını sakatlar. (Küfür Fedaisi)
  • Gümüşün dışı her ne kadar yeni ve parlak olsa da eli ve elbiseyi karartır. (Küfür Fedaisi)
  • "Bir kişi Ramazan orucunu keyfi olarak tutmazsa, kıyamete kadar ömrü olsa, Ramazan haricinde o günlerini oruçla geçirse, gene de Ramazan'da tutmadığı oruca denk gelmez." (Ben Dervişim Diyene)
  • Elhamdülillah ki, Cenâb-ı Hakk, bildikleriyle amel edenlere bilmesi lâzım gelenleri öğretiveriyor. (Kırk Mektup)
  • Namahremle fazla kibar konuşmak iyi değildir. (Nur Kandili)
  • 'İnsanda kin oluştuğunda marifet kendini örter de gönülden göze yüzlerce perde iner.' (Küfür Fedaisi)
  • Saçını başını düzeltmek için bile insana ayna lazımken çok daha önemli olan manevi dünyamızı bizlere yansıtan ayinelerden uzak olmak, ham ve güdük kalmaktır. Allah Teâlâ bizleri zikir ve şükür makamından ayırmasın. (Küfür Fedaisi)
  • Ramazan her sene yepyeni bir insan inşa eder.tüm senenin isini,pasını,gafletini uyusuklugunu alır.bayram sabahiyla fitratini bulan insana gelecek Ramazan'a kadar istikamet çizer. (Senin Ramazan’ın Ramazan’ın İnsanı Güzelleştirmesine Dair)
  • Oruç tutmak Allah'a yakınlıktır. Oruç, meleklere özenmek değildir, Allah'ın ahlakına bürünmeye iştiyaktır. Hiçbir oruçlu kendini meleğe benzetmek için oruç tutmaz ama böyle oruç tutan kullara melekler özenir ve gıpta ederler. (Senin Ramazan’ın Ramazan’ın İnsanı Güzelleştirmesine Dair)
  • Bugün Müslümanların suistimal edilmesi, hizmet adı altında hâlâ kullanılması, din, kitap mukaddesat gibi ulvi değerler siper edilerek yanlışlıklara çanak tutulması hep bu ihmallerin ve zamanında yapılmayan tenkitlerin neticesinde olmuştur. Cemiyetteki hiçbir hadise bir anda vuku bulmaz. Bu vakıaların en az 25-30 senelik geçmişi ve daha evvelden atılmış tohumları vardır (Fatih Hatıratı)
  • Bu âlemdeki saltanat senin gözünü kamaştırıyor ama bil ki kalp sultanlarının hükmü hâlâ adım adım icrâatına devam ediyor. (Aşkın Bir Noktası)
  • Gayrıdan ümidi kes. Allah bes (kâfi), bâki heves. (Kırk Mektup)
  • Bu aşk bir bahr-i ummandır Buna hadd ü kenar olmaz Delilim sırr-ı Kur’ân’dır Bunu bilende ar olmaz Süre geldik ezeliden Pirim Muhammed Ali’den Şerab-ı la-yezaliden İçenlerde humar olmaz Eğer âşık isen yâre Sakın aldanma ağyare Düş İbrahim gibi nare Bu gülşende yanar olmaz Kıyamazsan başa ü cane Uzak dur girme meydane Bu meydanda nice başlar Kesilir hiç sorar olmaz Hakk ile hak olanlara Kendi özün bilenlere Dost yolunda ölenlere Kan bahası dinar olmaz Bak şu Mansur’un işine Halkı üşürmüş başına Ene’l-Hakkın firaşına Düşenlere timar olmaz Seyfullah sözünde mesttir Şeyhinden aldığı desttir Divane-ra kalem nist’dir Ne söylese kanar olmaz. (Fatih Hatıratı)
  • Hz.Mevlânâ; "..... Gam ve keder, kişiye ancak yaşadıklarının Allah'tan geldiğini unuttuğu zaman erişir. O hâlde sen âgâh ol, Rabb'ini unutma." (Küfür Fedaisi)
  • Dervişlik yolu çok kolaydır, söz dinleyene. Pek zordur, söz dinlemeyene. (Huzur Defteri)
  • “Sen şu kabristandan geçerken ibretle bak, oradaki herkes ‘yarın şu işleri yaparız.’ diye yaşadılar, fakat vaktinde iş yapanlar hariç hepsi, işlerini yapamadan ölüp gittiler.“ (Beyaz Mercan Siyah İnci)
  • Genç Abdal herkesi mest olur sanma Her kurban derisi post olur sanma, Her yüze güleni dost olur sanma, İçi kâfir dışı Müslüman çoktur. (Küfür Fedaisi)
  • Sen sen ol, Allah Teala sana bir kapı eşiği nasip ederse, Allah ve Resûlü' nün rızasından başka hiçbir şeyle meşgul olma. (Aşkın Bir Noktası)
  • Bu sefer öyle bir gidiş gideceğim ki kimse izimin tozunu bulamayacak. (18 Beyit Dinle)
  • “Sohbet kalp menşelidir ve kalp mahsülüdür. Sohbette manevi tohumlar ekilir, marifet güzellikleri devşirilir. İki mümin samimiyetle bir araya gelse, Mevlâ birinden birinin kalbine doğru, güzel ve parlak bir nur verir.” (Nur Kandili)