2012 Marduk'la Randevu - Burak Eldem Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

2012 Marduk'la Randevu kimin eseri? 2012 Marduk'la Randevu kitabının yazarı kimdir? 2012 Marduk'la Randevu konusu ve anafikri nedir? 2012 Marduk'la Randevu kitabı ne anlatıyor? 2012 Marduk'la Randevu PDF indirme linki var mı? 2012 Marduk'la Randevu kitabının yazarı Burak Eldem kimdir? İşte 2012 Marduk'la Randevu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Burak Eldem

Yayın Evi: İnkilap Kitabevi

İSBN: 9789751019990

Sayfa Sayısı: 607

2012 Marduk'la Randevu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Güneş sistemimizde son sınır, Pluton değil. Modern astronomların 1930'lardan beri "Gezegen X" kod adıyla izini sürdükleri, ancak yerini henüz saptayamadıkları dev bir gök cismi, kuyrukluyıldızlara benzeyen eliptik yörüngesiyle her 3661 yılında bir dünyamızın yakınından geçiyor. Sümerler ona "Geçiş Gezegeni" anlamında Nİ.Bİ.RU dediler; Babil astronomlarıysa güçlü tanrıları MARDUK'un adıyla onurlandılar; Mısır'da, "Milyonlarca Yılın Gezegeni" diye anıldı. Son yörünge geçişini İ.Ö. 1649 yılında yapan bu dev gök cismi, Thera yanardağının patlamasını da içeren bir dizi doğal afete yol açmış; aralarında "Mısır'dan Çıkış"ın da (Exodus) bulunduğu mitlere esin kaynağı oluşturmuş; Yakındoğu başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde siyasi ve sosyal dengeleri altüstü etmişti.Sİ

2012 Marduk'la Randevu Alıntıları - Sözleri

  • Bölgedeki hükümranlığına isyan eden Yahuda krallığını cezalandırmak için, Babil Kralı II. Nabukadnezar MÖ altıncı yüzyılda ülkeyi işgal eder. Yahuda'nın başına "kukla" bir hükümdar oturtan II. Nabukadnezar'ın tutsaklarıysa, yaklaşık 47 yıl Mezopotamya'da sürgün yaşamına katlanmak durumunda kalacaklardır. Bu dönemin, İbrani tarihindeki en önemli evrelerden biri olduğu kesindir; hatta Mısır'dan çıkış kadar önemli bir serüvendir Babil'de yaşanan tutsaklık. Mezopotamya kültürünü ilk kez tam içinden görme olanağı bulan din adamları, bilgeler ve İbrani düşünürleri, şaşırtıcı derinlikteki, son derece köklü Babil mitolojisinden; renkli ve çarpıcı efsanelerden; en çok da yüzlerce yıl öncesine, eski Sümer'e dayanan muazzam kozmoloji ve yaratılış felsefesinden yoğun biçimde etkileneceklerdir. Eski Ahit'in birçok bölümü, zaten doğal olarak bu dönemde yaşananları ve olanlara ilişkin peygamberlerin yorumlarını anlatır; dolayısıyla Babil Sürgünü sırasında yazıldıkları açıktır. En önemli sonuç, sıralamada Musa'nın beş kitabı arasında ilki olarak sunulan Genesis'in (Tekvin), sürgün yıllarında Babil kozmogonisiyle tanışmanın etkisiyle ve ünlü yaratılış destanı "Enuma Eliş"in verdiği esinle kaleme alınıp kitabın başına eklenmesidir. "Yazılması en çok zaman alan kitap" diyebileceğimiz Eski Ahit, en yoğun biçimlenme sürecini, böylece Babil'de, zengin Mezopotamya kültürünün etkisiyle yaşar. En önemlisi, artık İbrani tarihini anlatan bir "kavim kitabı" olmaktan uzaklaşma yolunda çok önemli bir adım atmış ve Yaratılış'ı da içeren, bütünlüklü bir "evrensel düşünce sistemi" olma yoluna girmiştir. Babil'deki kültürler buluşması ve dönüşüm o denli kritik bir noktadır ki, burada oluşturulup yoğrulan felsefe, Yahve dininin içinden 500 yıl sonra Hıristiyanlığın doğmasına ve eski dünyanın çok büyük bir bölümüne egemen olmasına yol açacaktır...
  • Sürgündeki İbranilerin Babil kozmogonisinden esinlenerek kendi etnik ve dini kimliklerine bir evrensel başlangıç ekleme çabaları olarak niteleyebileceğimiz Genesis, yalnızca dünyanın ve insanın yaratılışını anlatmakla yetinmez; Yahudiler için "ilk başlangıca" dayanan bir soyağacı çıkarma ihtiyacıyla, Exodus'a dek dayanacak bir "resmi ve dini tarih" biçimlendirme uğraşını da içerir. Sürgündekilerin Babil'de karşılaştıkları tek etkileyici mit Enuma Eliş değildir; Babil kültürel birikimi, yüzlerce "mit" ve tarihsel doküman da içermektedir. Yaratılışın Yedi Tableti'nden yola çıkarak, evrenin ve insanın yaratıldığı altı gün ve onu izleyen "dinlenme" günüyle süreci yediye tamamlayan Genesis yazarları, ilk insan prototiplerinin oluşturulmasından söz eden Sümer kökenli mitlerden esinlenerek, Adem, Havva ve "Cennetten kovulma" temalarını da biçimlendirirler.
  • Acabalarla başladı, acabalarla bitti...
  • “Tanrı, Mısır’ın başına dehşet verici felaketler getirir: Nehirler kıpkırmızı kana dönüşür; Mısır’da üç gün güneş görünmez ve ülke karanlıklara gömülür; kentleri ve kırsal alanları çekirgeler basar; gökyüzünden ilkin kurbağalar, ardından da korkunç bir dolu yağar; hayvanların ve ekinlerin hepsi ölür, sular zehirlenir, ateş ve kükürt yağmuru yaşanır. Bütün bunlar, Mısır firavununa gücünü gösteren İbranilerin Tanrı’sınca yaratılmış “mucize”lerdir.
  • “Bugün hala dini kurumların dolaylı etkisi altında bulunan yüzlerce eğitim kurumu var. Daha da ciddisi, üniversiteler birer “kamu kuruluşu” çoğu ülkede. Dolayısıyla, ne denli “özerk” oldukları iddia edilirse edilsin, toplumun tutucu olduğu ülke ve kentlerde, maaşları bu insanlar tarafından ödenen araştırmacıların, “inanç dünyası”na aykırı tezlerden ince eskivlerle sıyrılmaya ve mümkün olduğunca uzak durmaya çalışacağını tahmin etmek hiç de zor değil.”
  • “Evrenin ve güneş sisteminin nasıl oluştuğuna, yeryüzünde yaşamın nasıl başladığına ilişkin sorulara da, yine küçücük verilerden yola çıkarak “Big Bang” benzeri hikayeler uyduruyoruz, uydurmaya da devam edeceğiz uzun süre. Bunların ne kadarının gerçek olduğunuysa, belki hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz.”
  • Tek Tanrılı dinler,erkek-egemen dünyanın Tanrı katında onaylanması için atılan büyük adımlardan biridir. Artık kadınlar Tanrıça yada kurtarıcı olamayacaklardır. Onlara en fazla ''Kutsal Ruh'tan'' hamile kalıp Mesih'e analık payesi verilecek yada ''Maria Magdelena ''gibi yanlışlıktan dönen fahişe''rolü uygun görülecektir.

2012 Marduk'la Randevu İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Acabalarla başladı, acabalarla bitti. İnanılmayacak şeyler mi? Değil. Uzay/Evren büyük... Sistemimizde onuncu bir gezegen neden olmasın? Olabilir. Bu gezegenin yörüngesi, sistemdeki diğer yörüngelerin tersine neden olmasın? Olabilir. Bu ters yörünge, milyon/milyar (?) yıl önce gezegenlerin çarpışmasına sebep neden olmasın? Olabilir. Ve Dünyaya yakın bir mevkide gerçekleşecek bu çarpışma Dünyayı da neden etkilemesin? Pek tabii etkileyebilir. Bütün bu göksel olayların, inançlar üzerindeki etkisi de insan doğası gereği normal karşılanabilir. Ama acaba hesaplamalarda bir yanlışlık mı var? Acaba bu gizemli gezegen Marduk, 2012 de beklenirken biz 2018 e nasıl geldik? (Asya Yılmaz)

Marduk gezegeninin 3661 yılda bir güneş sistemimize girişi, Venüs'te güneşin batıdan doğup doğudan batması, Sümer metinlerindeki bin yıllarca hüküm sürmüş kralların süreleri, dünyada mö 1650 lü yıllardaki felaketler ve yeni ulusların tarih sahnesine çıkışından tutunda Yahudiliğe dair bakış açısı ile, tarihin sıfırdan başlayıp günümüze değin süregelen bakış açısını yıkıp atıyor. Arkeoloji, astronomi, din, tarih konuya ilgisi olan her bireyin gayet anlayabileceği sade bir dil ile okura sunulmuş, hiç bir şey olmasa daha düşündüren heyecan ile okunacak uzun soluklu bir kitap.. (Kepilleus)

Bu kadar uzun zamanda var olduğumuz halde teknolojide neden hâlâ belli bir noktadayız? Neden sınırlı bir teknolojide debeleniyoruz? Peki ya yüzyıllar öncesinden günümüze bir şekilde kalmış olan robot tasarımları bizi neden hayrete düşürüyor? Yoksa önceki medeniyetler bizden daha mı gelişmişti? Bunun cevabı evetse bizim bugünde daha da gelişmiş olmamiz gerekmez mi? Ya da cevabı hayırsa o tasarımlar herhangibir ilham kaynağı olmadan nasıl hayal edildi ve çizildi? Çarpışan 2 gezegendeki insanlar yer değiştirmiş olabilir mı? Bu kitap 2012 yılı için yazılmış gibi dursa da günümüzde de okunup farklı detaylar üzerinde düşündürüp araştırma yapmayı tetikliyor. Belki uzunluğundan dolayı zamana yayılabilir okunurken. Onun dışında dil bakımından yapısı ıyi oluşturulmuş. Bir göz atmanızı tavsiye ederim. :) (Sıfır sonun bitişi her şeyin başlangıcı)

2012 Marduk'la Randevu PDF indirme linki var mı?

Burak Eldem - 2012 Marduk'la Randevu kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de 2012 Marduk'la Randevu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Burak Eldem Kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Turizm Yöneticiliği ve ardından da Marmara Üniversitesi İşletme Fakütesi'ni bitirdi. Yine Marmara Üniversitesi BYYO'da başladığı Gazetecilik master programını yarım bıraktı. 1984 yılından bu yana gazetecilik ve yazarlık yapıyor. Stüdyo İmge ile başlayan dergicilik serüveni, Dönemli Yayıncılık'ta (Gergedan) ve Karacan Yayınları'nda (Playboy) sürdü. Aynı dönem içinde Milliyet Sanat, Gösteri, Sanat Olayı başta olmak üzere birçok dergide yazıları yayımlandı. Yardımcı editör olarak başladığı Playboy dergisinin Türkiye edisyonunda 1988-90 arası genel yayın yönetmenliği yaptı.

Gazeteciliği, 1987-95 yılları arasında çalıştığı ve "okul" olarak nitelediği Cumhuriyet'te öğrendi. Çok sayıda dergi ve gazeteye yazı yazdı, TRT televizyonuna ve özel radyolara program hazırladı, bir dönem müzik endüstrisinde de görev aldı ve A&M, Virgin ve Chrysalis gibi firmaların Türkiye temsilciliklerinde "label manager" görevini yürüttü.

Doksanların sonlarında "yeni medya"ya transfer oldu; ZDNet.com ve Ixir başta olmak üzere Internet sektöründe etkin görevler üstlendi. 2002'den itibaren hem basından hem de Internet'ten elini eteğini çekip, kendini tümüyle kitaplarına verdi.

2003 Temmuz'unda yayımlanan "'2012: Marduk'la Randevu" adlı kitabıyla "Saklı Tarih" adını verdiği üçlemenin ilk adımını attı. Dizinin ikinci kitabı "Fraternis: Kayıp Kitaplar, Gizli Kardeşlik" 2006, üçlemeyi tamamlayan "Kozmik Okyanus" da 2011 Nisan'ında yayımlandı. "Seni Tılsımlar Korur" (2004) ve "Günbatımı Fandango" (2007) adlı, birbirini tamamlayan ya da birbirine eklemlenen iki romanı bulunuyor.

Burak Eldem Kitapları - Eserleri

  • 2012 Marduk'la Randevu
  • Fraternis
  • Seni Tılsımlar Korur
  • Günbatımı
  • Tavuskuşu Güncesi
  • Kozmik Okyanus
  • Dire Straits
  • Diren Aklım / Başlangıç!
  • Bob Marley - Reggae

Burak Eldem Alıntıları - Sözleri

  • Yalnızca yakınmayı, söylenmeyi, birbirimizle konuşurken hoşnutsuzluğumuzu dile getirmeyi biliyoruz. Harekete geçmek ve bir şeyler yapmak gerektiğinde, birçoğumuzda tık yok. (Diren Aklım / Başlangıç!)
  • "Yine geciktin Yakup'un oğlu," diyor, sarılma faslı bitince. "Hâlâ ipiyle kuyuya inilmeyecek bir adam olmakta ısrar ediyorsun, hale bak, saat kaç olmuş!" (Seni Tılsımlar Korur)
  • Zorunlulukları ve yükümlülükleri hiç sevmiyorum, hele cumartesi günlerine ambargo koyanlarını. (Diren Aklım / Başlangıç!)
  • Kapı açık duruyordu Masumiyet uzanmış yatıyordu kaygısız Sadece benim kalbimdi kırılan Mumdan yapılmış bir anahtar edinmeliydim kendime Hırsızcılık oynamaya kalktım küstahça Aşıklar caddesi boyunca oniki bar blues çaldım Hiçbir zaman kullanacak kadar akıllı olamadım Zincirime asılı oniki anahtarı (Dire Straits)
  • Düşünce coğrafyam şu sıralar fena işgal altında. (Tavuskuşu Güncesi)
  • Kişiliğim, hayatım hakkında konuşabilirsiniz ,fikir yürütebilirsiniz beni öyle böyle sanabilirsiniz ama emin olamazsınız "Sizin hakkımdaki yorumlarınız, sanmalarınız benim gerçekte ne olduğumu değiştirmez" Baktığım yeri söyleyebilirsiniz ama ne gördüğümü ASLA! (Bob Marley - Reggae)
  • Beğenmediğimiz, işimize gelmeyen her şeyi, içinde yaşadığımız toplumun ve ona ev sahipliği yapan toprakların üzerindeki bir tür lanetin sonucuymuş gibi görmek, bir parça rahatlatıyor galiba bizi. Suçu ve sorumluluğu asla değiştiremeyeceğimize inandığımız bir kültürel yapının üzerine atarak, kendi edilginliğimize kabul edilebilir bir mazeret bulduğumuza inanıyoruz. (Diren Aklım / Başlangıç!)
  • Gücü elinde tutanların yaptığı tüm zorbalıkları sessizce onaylarken, direnmeye ve karşı çıkmaya çalışan kesimin başına gelenleri de adeta, "Oh olsun!" diyerek izleyen o amansız çoğunluğun üzerimizde yarattığı yılgınlık etkisi, çok daha güçlü ve can acıtıcı. (Diren Aklım / Başlangıç!)
  • Hafiften kafayı sıyırmıştim da burada terapistimin yardımıyla toparlanmaya çalışıyorum, diyemem tabi kıza. (Tavuskuşu Güncesi)
  • .....Hayatta hiç bir şey için acelesi yokmuş gibi yaşayan ama her şey için acele eden insanların doldurduğu otomobillerin arasında, trafik köprüye doğru akarken, Reşat Hoca'yı düşünüyorum sıkıntıyla. Istanbul'un her nasılsa ayakta kalmış, son soylu delisini. (Seni Tılsımlar Korur)
  • "Bana kalsa seni hiç okula yollamazdım Yakup'un oğlu," derdi bana Reşat Hoca, "Okul, küçücükken ilk zehri aldığın yerdir, bir daha da iflah olmazsın." (Seni Tılsımlar Korur)
  • Mutlu mu olmak istiyorsun? Kimseden bir şey bekleme… (Bob Marley - Reggae)
  • "Asla başka insanlar üzülmesin diye kendini üzme. Unutma, sen kaldırabiliyorsan, onlar da kaldırabilir." (Bob Marley - Reggae)
  • "Kendimi bildim bileli hep aynı mücadele," diye yakındı, son bir sigara içmek üzere yanıma, balkona geldiğinde "İki yakayı bir araya getirme derdindeyiz hep. Hayat biraz daha kolaylaştırabilmek, keyif aldığımız anların sayısını artırabilmek, kendimiz için de bir şeyler yapabilmek için didinip duruyoruz ama yapabildiğimiz yalnızca kirayı, faturaları ve kredi kartı ekstrelerini ödeyebilmek. Bunu sağlayıp arkamıza yaslandığımızda o an için rahatlayıp kendimizi iyi hissediyoruz ama kafamızın arka taraflannda bir yerlerde soru işaretleri kıpırdanıp duruyor: Bu ayı atlattık, bakalım gelecek ay ne olacak, yazın bir fırsatını bulup tatile çıkabilecek miyiz. Bunca çalışmanın sonunda kendimize istediğimiz gibi bir ev alabilecek miyiz?" (Diren Aklım / Başlangıç!)
  • Sabahları hevesle uyandığım, akşamları başımı keyifli bir yorgunlukla yastığa bıraktığım bir dünya istiyorum. (Diren Aklım / Başlangıç!)
  • ......Hemen çantasından kitapları çıkarıp yerine yerleştiriyor ve bir çırpıda raflardan birkaç tanesini daha indirip keyifle cam kenarındaki koltuğuna kuruluveriyor. Bu yaşında hâlâ bu denli okuma meraklısı olan adama zor rastlanır; kitaplarından, belgelerinden ve resimlerinden iki günden fazla ayrı kalamıyor. (Seni Tılsımlar Korur)
  • Sürgündeki İbranilerin Babil kozmogonisinden esinlenerek kendi etnik ve dini kimliklerine bir evrensel başlangıç ekleme çabaları olarak niteleyebileceğimiz Genesis, yalnızca dünyanın ve insanın yaratılışını anlatmakla yetinmez; Yahudiler için "ilk başlangıca" dayanan bir soyağacı çıkarma ihtiyacıyla, Exodus'a dek dayanacak bir "resmi ve dini tarih" biçimlendirme uğraşını da içerir. Sürgündekilerin Babil'de karşılaştıkları tek etkileyici mit Enuma Eliş değildir; Babil kültürel birikimi, yüzlerce "mit" ve tarihsel doküman da içermektedir. Yaratılışın Yedi Tableti'nden yola çıkarak, evrenin ve insanın yaratıldığı altı gün ve onu izleyen "dinlenme" günüyle süreci yediye tamamlayan Genesis yazarları, ilk insan prototiplerinin oluşturulmasından söz eden Sümer kökenli mitlerden esinlenerek, Adem, Havva ve "Cennetten kovulma" temalarını da biçimlendirirler. (2012 Marduk'la Randevu)
  • “Tanrı, Mısır’ın başına dehşet verici felaketler getirir: Nehirler kıpkırmızı kana dönüşür; Mısır’da üç gün güneş görünmez ve ülke karanlıklara gömülür; kentleri ve kırsal alanları çekirgeler basar; gökyüzünden ilkin kurbağalar, ardından da korkunç bir dolu yağar; hayvanların ve ekinlerin hepsi ölür, sular zehirlenir, ateş ve kükürt yağmuru yaşanır. Bütün bunlar, Mısır firavununa gücünü gösteren İbranilerin Tanrı’sınca yaratılmış “mucize”lerdir. (2012 Marduk'la Randevu)
  • Bölgedeki hükümranlığına isyan eden Yahuda krallığını cezalandırmak için, Babil Kralı II. Nabukadnezar MÖ altıncı yüzyılda ülkeyi işgal eder. Yahuda'nın başına "kukla" bir hükümdar oturtan II. Nabukadnezar'ın tutsaklarıysa, yaklaşık 47 yıl Mezopotamya'da sürgün yaşamına katlanmak durumunda kalacaklardır. Bu dönemin, İbrani tarihindeki en önemli evrelerden biri olduğu kesindir; hatta Mısır'dan çıkış kadar önemli bir serüvendir Babil'de yaşanan tutsaklık. Mezopotamya kültürünü ilk kez tam içinden görme olanağı bulan din adamları, bilgeler ve İbrani düşünürleri, şaşırtıcı derinlikteki, son derece köklü Babil mitolojisinden; renkli ve çarpıcı efsanelerden; en çok da yüzlerce yıl öncesine, eski Sümer'e dayanan muazzam kozmoloji ve yaratılış felsefesinden yoğun biçimde etkileneceklerdir. Eski Ahit'in birçok bölümü, zaten doğal olarak bu dönemde yaşananları ve olanlara ilişkin peygamberlerin yorumlarını anlatır; dolayısıyla Babil Sürgünü sırasında yazıldıkları açıktır. En önemli sonuç, sıralamada Musa'nın beş kitabı arasında ilki olarak sunulan Genesis'in (Tekvin), sürgün yıllarında Babil kozmogonisiyle tanışmanın etkisiyle ve ünlü yaratılış destanı "Enuma Eliş"in verdiği esinle kaleme alınıp kitabın başına eklenmesidir. "Yazılması en çok zaman alan kitap" diyebileceğimiz Eski Ahit, en yoğun biçimlenme sürecini, böylece Babil'de, zengin Mezopotamya kültürünün etkisiyle yaşar. En önemlisi, artık İbrani tarihini anlatan bir "kavim kitabı" olmaktan uzaklaşma yolunda çok önemli bir adım atmış ve Yaratılış'ı da içeren, bütünlüklü bir "evrensel düşünce sistemi" olma yoluna girmiştir. Babil'deki kültürler buluşması ve dönüşüm o denli kritik bir noktadır ki, burada oluşturulup yoğrulan felsefe, Yahve dininin içinden 500 yıl sonra Hıristiyanlığın doğmasına ve eski dünyanın çok büyük bir bölümüne egemen olmasına yol açacaktır... (2012 Marduk'la Randevu)
  • Fethedilen bölgelerdeki yeni tarım alanları, "iaşe" sorununu çözer gibi göründükçe, bir başka "yan etki" de ister istemez belirleyici olmaya başlıyordu Roma ekonomisinde: Köleler. (Fraternis)